Ida Marie (16) mobbes grovt etter morens død

Midt i julestria, blant hyggelige julekort og varme julehilsener, dumpet et anonymt brev ned i postkassen hjemme hos Ida Marie. – Det er så uforståelig grotesk, sier pappa Christian Ellingsen som har politianmeldt forholdet.

Det er ikke så mye hun husker fra den tiden moren levde, men hun husker godt de sterkeste inntrykkene.

– Som lukten av sykehuset. Jeg hatet den lukten, det var det verste jeg visste. Og som da vi måtte si ha det, forteller 16 år gamle Ida Marie stille.

Hun var bare fem år da mamma Siren måtte gi tapt til kreften som hadde satt livene deres på vent i tre år. Til slutt hadde smertene vært så uutholdelig vonde at ektemannen Christian ønsket døden velkommen.

– Sorgprosessen for meg begynte idet vi fikk beskjeden om at det gikk feil vei. Det vanskeligste oppi det hele var at da hun til slutt døde, så var det nesten som en lettelse for meg, forteller han til God morgen Norge.

Men for lille Ida gikk det noen år før reaksjonen kom for alvor.

SAVNER MAMMA. Ida Marie var bare fem år da mamma Siren døde. Hun husker best de sterkeste inntrykkene, som da de måtte ta farvel. Foto: Privat.
SAVNER MAMMA. Ida Marie var bare fem år da mamma Siren døde. Hun husker best de sterkeste inntrykkene, som da de måtte ta farvel. Foto: Privat.

– I 11-12-årsalderen begynte Ida å spørre mye om moren. Hun ønsket selv å oppsøke hennes gamle venninner for å finne ut mest mulig om henne, forteller Christian.

Og så begynte magesmertene. Sterke magesmerter som gjorde at Ida ble utredet for alt som kunne tenkes å være galt. Til det til slutt gikk opp for legene at hun kanskje trengte hjelp av en psykolog.

– Jeg tror at lengselen etter mamma viste seg i henne som en sterk og fysisk smerte. Jeg burde kanskje ha tenkt på det før, men det hadde gått så bra med henne så lenge, sier Christian.

FIKK NOK. Truslene og hetsen mot datteren Ida Marie (16) fikk det til å renne over for pappa Christian Ellingsen.
FIKK NOK. Truslene og hetsen mot datteren Ida Marie (16) fikk det til å renne over for pappa Christian Ellingsen.

– Avfeid som «jenteproblemer»

Det var på den tiden at en ny og utfordrende periode i livet startet. På skolen var det stadig flere konflikter og Ida Marie var ofte hjemme med vondt i magen.

De dagene hun var hjemme fra skolen kunne hun få anonyme telefoner. Stemmen i telefonen sa ofte det samme - at hun ikke fortjente å leve, at hun skulle dø- akkurat som mammaen.

– Da konfliktene på barneskolen begynte å tilspisses, ble de feid litt under teppet som «jenteissues», forteller Christian.

De ble fortalt at dette var noe som kom til å gå over av seg selv. At de bare måtte vente.

Men problemene gikk ikke bort. Tvert imot ble tonen i meldingene stadig grovere.

– Fikk drapstrusler

Da Ida Marie kom startet på ungdomsskolen tok hun mot til seg og viste faren meldingene hun hadde mottatt - blant annet via nettstedet ask.fm.

Christian var sjokkert.

– Det er så uforståelig grotesk det som blir skrevet der at du nesten ikke tror det.

Noen av meldingene beskriver han som regelrette drapstrusler.

– Jeg tok det med til politiet den gangen fordi det var så grovt. Man forstår ikke at noen kan være så ondskapsfull. Hvem vil bruke det at man har mistet sin mor til hets? spør han oppgitt.

Politiet kunne ikke gjøre så mye for å finne de som stod bak uten å koble på Kripos.

– Og viljen til å dra det så langt var vel heller ikke helt tilstede, forteller han.

Skolehverdagen var tung for Ida Marie. Hun var veldig sliten og orket egentlig ikke gå på skolen.

– Jeg sa ofte at jeg var syk og hadde vondt i magen.

– Var du redd?

Jævla hore. Håper du snart dør sånn som moren din.
Anonym
Dette er brevet som ble lagt i postkassen hjemme hos Ida Marie(16). Nå har politiet tatt vare på det til sin etterforskning.
Dette er brevet som ble lagt i postkassen hjemme hos Ida Marie(16). Nå har politiet tatt vare på det til sin etterforskning.

– Ja, jeg var veldig redd, spesielt fordi jeg ikke visste hvem det var, men jeg tenkte at de ikke kom til å gjøre meg noe fordi de var anonyme og sikkert litt redde selv.

Trusselbrev i postkassen

Det var helt til det kom et brev hjem til henne i postkassen like før jul.

– Det var da jeg ble ekstra redd, forteller hun.

Ordlyden i brevet var som tidligere:

«Jævla hore. Det gjør hverdagen min kvalm at jeg må se deg hver dag. Hadde det ikke vært for alle vennene mine hadde jeg byttet skole for lenge siden. Håper du dør snart sånn som moren din. Det er faen meg på tide"

– Det var et slag i ansiktet. Vi håpet at det hadde gitt seg. Men da Ida Marie i tillegg fant alle bøkene sine tilgriset med orde «hore» på skolen - da rant det over for meg og jeg postet innlegget på Facebook, sier Christian.

Overveldende støtte

I innlegget ba han foreldre innstendig om prate med barna for å få en slutt på hetsen før det var for sent. Han var ikke forberedt på den enorme responsen.

Posten han delte like før jul har fått nesten 18 000 reaksjoner og nærmere 11 000 mennesker har delt den.

Saken er også omtalt i NRK Dagsrevyen og Dagbladet.

FACEBOOK-INNLEGGET. Posten har fått tusenvis av reaksjoner og delinger fra hele landet.
FACEBOOK-INNLEGGET. Posten har fått tusenvis av reaksjoner og delinger fra hele landet.

Ida Marie og Christian er overveldet over alle tilbakemeldingene som utelukkende har vært positiv - det har vært en enorm trøst, forteller de.

Det som har overrasket og opprørt Christian mest er hvor mange som lider i det stille.

– Jeg har fått meldinger og til og med blitt oppsøkt av mennesker som lever med grov hets og mobbing i hverdagen. Mange av dem tør ikke si noe eller har blitt avfeid med den samme ufarliggjøringen av problemet som vi har opplevd.

Markering på skolen

Nå har han også anmeldt saken til politiet.

– Jeg føler at saken denne gangen blir håndtert med stort alvor. De har samlet inn bevis og så langt har vi fått god oppfølging.

Også Ida Maries skole, Tertnes videregående skole, har tatt saken svært alvorlig, føler de.

– På juleavslutningen holdt elevrådslederen et flammende innlegg mot mobbing og sa at det at én av våre elever opplever denne slags mobbing er én for mye. Så snudde hele elevrådet seg i t-skjorter med et slagord mot mobbing. Det var sterkt for Ida Marie, forteller faren.

IDA MARIE OG MAMMA. De første to årene av Ida Maries liv var mamma Siren frisk. Hun døde etter å ha kjempet mot kreften i tre år. Da var Ida Marie bare fem år.
IDA MARIE OG MAMMA. De første to årene av Ida Maries liv var mamma Siren frisk. Hun døde etter å ha kjempet mot kreften i tre år. Da var Ida Marie bare fem år.

– Ikke ute etter hevn

For både Ida Marie og pappa Christian er det aller viktigste at mobbingen nå tar slutt.

– Vi er ikke ute etter hevn, og slik det er blitt, med all den responsen, synes jeg nesten mest synd på den eller de som står bak, sier Christian.

De håper likevel at saken kan føre til en endring i hvordan man håndterer mobbing og trakassering, slik at de kan bidra til å hjelpe andre.

Appell til foreldre

Hans appell går særlig til andre foreldre.

– Barn vokser opp med tv-programmer hvor deltakerne synes det er helt greit med både baksnakking og drittslenging og de ser voksne mennesker lire av seg de mest nedlatende ting i kommentarfelt på nett.

Han foreldre må lære barna sine at mobbing og hets av andre er uakseptabelt og det stiller ligger et stort ansvar til skoleledere og andre som skal håndtere mobbesaker.

– Vi kan ikke sitte stille og se på at lapper og brev som kan defineres som drapstrusler og at trakassering og netthets blir avfeid og ufarliggjort som «jenteissues», avslutter han.