En skIturist måker frem bilen sin i Filzmoos i Østerrike på lørdag. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
En skIturist måker frem bilen sin i Filzmoos i Østerrike på lørdag. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Foto: Matthias Schrader
En brøytebil brøyter klar veien i Filzmoos i Østerrike lørdag. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
En brøytebil brøyter klar veien i Filzmoos i Østerrike lørdag. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Foto: Matthias Schrader
KØ: Turister i bilkø på hovedveien ut av dalen som ble blokkert av heftig snøfall i Filzmoos i Østerrike lørdag (AP Photo/Matthias Schrader)
KØ: Turister i bilkø på hovedveien ut av dalen som ble blokkert av heftig snøfall i Filzmoos i Østerrike lørdag (AP Photo/Matthias Schrader) Foto: Matthias Schrader
Yrkessjåfører fikk trøbbel i snømassene på Autobahn A8 highway i Holzkirchen, sør i Tyskland mandag formiddag.  (Tobias Hase / dpa / AFP) /
Yrkessjåfører fikk trøbbel i snømassene på Autobahn A8 highway i Holzkirchen, sør i Tyskland mandag formiddag. (Tobias Hase / dpa / AFP) / Foto: Tobias Hase
Felix Feldhahn måtte hente frem snøfreseren etter et kraftig snøfall i Warngau nær München søndag. (REUTERS/Michael Dalder)
Felix Feldhahn måtte hente frem snøfreseren etter et kraftig snøfall i Warngau nær München søndag. (REUTERS/Michael Dalder) Foto: Michael Dalder
En gutt måker ut en bil fra snøen som har kommet i Salzburg lørdag. Foto: FRANZ NEUMAYR / APA / AFP
En gutt måker ut en bil fra snøen som har kommet i Salzburg lørdag. Foto: FRANZ NEUMAYR / APA / AFP Foto: Franz Neumayr
Innehaveren av denne bilbutikken i Schongau sør i Tyskland må belage seg på en grei måke-jobb etter helgens kraftige snødfall.(Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP)
Innehaveren av denne bilbutikken i Schongau sør i Tyskland må belage seg på en grei måke-jobb etter helgens kraftige snødfall.(Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP) Foto: Karl-josef Hildenbrand
En parkert bil er innesperret av snø i Warngau, nær Mücnhen søndag. (REUTERS/Michael Dalder)
En parkert bil er innesperret av snø i Warngau, nær Mücnhen søndag. (REUTERS/Michael Dalder) Foto: Michael Dalder
Et bilde viser vanskelige kjøreforhold på en motorvei i Irschenberg, sør i Tyskland søndag. (Bernd März / dpa / AFP)
Et bilde viser vanskelige kjøreforhold på en motorvei i Irschenberg, sør i Tyskland søndag. (Bernd März / dpa / AFP) Foto: Bernd Marz
A boy clears a car window of snow in Salzburg, Austria as new snow falls on January 5, 2019. (Photo by FRANZ NEUMAYR / APA / AFP) / Austria OUT
A boy clears a car window of snow in Salzburg, Austria as new snow falls on January 5, 2019. (Photo by FRANZ NEUMAYR / APA / AFP) / Austria OUT Foto: Franz Neumayr

Europa snør ned

Har fått to meter snø – på to dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter fjorårets heftige snøfall i januar og fantastisk skiføre i lavlandet i store deler av landet, hadde nok mange håpet på tilsvarende i år.

Men så langt minner januar nesten mer om vår enn vinter. På lørdag fikk man oppleve hele 11,5 plussgrader i Kristiansand, og også andre steder i Sør-Norge ble det registrert svært milde temperaturer for årstiden.

Kystlinjen er nærmest helt fri for snø, og de stedene i lavlandet som faktisk har snø, må gjerne ta til takke med knallhardt og hålke-preget føre.

Mandag kveld kom det riktignok endel snø på Østlandet som skapte trøbbel i trafikken. Det kom så pass mye at politiet oppfordret folk til å la bilen stå.

Likevel blir det for barnemat å regne sammenlignet med hva som foregår nedover i Europa.

Les også: Tre stormsentre treffer Norge

Snøsjokk på charterperle

Både Sør-Tyskland, Østerrike og Alpene har de siste dagene blitt rammet av et voldsomt snøfall.

Også Italia har blitt overrasket av snøvær i helgen.

I Hellas har flere skoler blitt stengt og Athen er også dekket av snø tirsdag. Det er ventet at snøværet vil fortsette, melder AP.

Det meteorologiske instituttet i landet har twitret et bilde som viser charterperlen Skopelos dekket av en halv meter snø. Skolene på øya er stengt tirsdag og mange var strømløse i flere timer etter at et tre veltet over en strømledning, skriver Protothema.gr.

Skopelos er blant annet kjent for å være stedet der suksessfilmen «Mamma Mia» ble spilt inn.

Trøbbel i Tyskland

Det meteorologiske instituttet i Tyskland skriver at det er ventet nye 20 cm sørøst i Bayern mandag, og 40 cm i deler av Alpene. Fra før har regionen fått 60 cm snø i løpet av de siste dagene, skriver Deutsche Welle.

Flere skoler i Bayern sør i Tyskland har avlyst undervisningen som følge av snøkaoset.

Samtidig har snø og kraftig vind ført til at 120 flyvninger fra flyplassen i München har blitt kansellert, og det har også vært forsinkelser og kanselleringer i togtrafikken.

Flere biler har fått trøbbel på det vanskelige føret. Flere vogntog ble stående fast på Autobahn A8 ved Holzkirchen mandag morgen.

Les også: Kommunen strødde grus i skiløypa

– Landet har blitt til en snøhule

I Østerrike har det også kommet ekstreme snømengder. Lokalt har det kommet to meter snø i løpet av lørdag og søndag, og snøværet er ventet å fortsette de neste dagene.

– Landet har blitt gjort om til en snøhule, skriver Wetter.at.

VIDEO: Her forsvinner han i snøen

Flere av skistedene i Alpene kan nå skilte med mellom langt over to meter snødybde, men de ekstreme mengdene skaper også problemer.

I Dienten am Hochköenig måtte brannvesenet måke hustak med heisekran for å hindre at tung og farlig snø skulle rase fra takene.

På søndag omkom to tyske skiturister i to ulike snøskred vest i Østerrike. De trosset advarslene om høy snøskredfare og la ut på «off piste»-kjøring. Begge ble til slutt gravd frem av redningspersonell, men da var de allerede døde, skriver DW.

STORM.NO: Søk opp været for hele verden

En sveitsisk snøbrettkjører og en slovensk skikjører har også mistet livet som følge av skadene de pådro seg etter å ha falt og blitt sittende fast i dyp snø under off piste-kjøring, skriver DW og Salzburg 24.

Flere tusen isolert

Mandag ble to turgåere som har værrt savnet i området Schindlmaisalm siden lørdag, funnet døde under to meter dyp snø, skriver Krone.at.

To andre turgåere er fortsatt savnet i Hohenberg i Lilienfield-distriktet. Her ble leteaksjonen avsluttet uten resultat mandag, skriver nachrichten.at.

På grunn av skredfaren er mange veier stengt, og tusenvis er isolert fra omverdenen.

Ved skistedet Hohentauern i Østerrike er 2000 mennesker innesperret av snøen, og i Sölktal måtte hæren sende forsyningsfly til de utsatte områdene, skriver Wetter.at.

​Snøskredfaren er på nivå fire – det nest høyeste nivået – flere steder i Alpene, skriver lawinen.at.

Snøværet fortsetter

Nedbøren vil ikke stoppe med det første, og det kan komme opp mot én meter til med snø lokalt i høyereliggende strøk i Alpe-områdene de neste dagene.

– Det kommer regn med snø over 500-700 meter her tirsdag kveld til onsdag, med perioder med snø også i lavlandet. Det kan fort komme 50 til 100 mm nedbør fra mandag kveld til onsdag kveld. Torsdag vil det fortsette med snøbyger, sier Beathe Tveita, vakthavende meteorolog i Storm Geo til TV 2.

Også Sverige har fått et tøft møte med Kong Vinter det siste døgnet. Det svenske meteorologiske institutt har sendt ut 21 farevarsler og politiet advarer bilistene. Verst er det i området rundt Norrtälje sør for Stockholm, der 6000 var uten strøm tirsdag morgen.

SNØ I ATHEN: En gresk-ortodoks prest baner seg vei gjennom snøen nord i Athen tirsdag.
SNØ I ATHEN: En gresk-ortodoks prest baner seg vei gjennom snøen nord i Athen tirsdag. Foto: Thanassis Stavrakis / AP