tropevarme påvirker ferieplanene:

Nordmenn svikter charterfavoritt

Nordmenns reiselyst er høy og stabil, men sommeren 2019 planlegger flere å bytte ut feriefavoritten Spania med land i Skandinavia.

SOLFERIE: Nordmenns feriebudsjett øker stadig, men nå velger flere å bytte ut Spania-ferien med Skandinavia. FOTO: AFP PHOTO / JOSE JORDAN
SOLFERIE: Nordmenns feriebudsjett øker stadig, men nå velger flere å bytte ut Spania-ferien med Skandinavia. FOTO: AFP PHOTO / JOSE JORDAN

Omtrent sju av ti av oss planlegger å ta sommerferie i år, og reiselysten blant nordmenn har ligget stabilt på rundt samme andel siden 2013, viser ferske tall fra Virkes reiselivsundersøkelse.

Av dem som planlegger å ta sommerferie, har 60 prosent intensjoner om å legge turen til utlandet. Også denne andelen har vært stabil de siste årene, men den er noe lavere i år enn i fjor.

Den mest dramatiske endringen ligger i destinasjonen for utenlandsreisene våre.

– Folk fortsetter å reise til charterfavorittene Hellas, Kroatia og Italia, men tallene viser at flere vil legge utenlandsferien til skandinaviske land i år, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.

– Spania er fremdeles feriefavoritt, men flere enn før planlegger å bytte bort Spania med Sverige eller Danmark, fortsetter hun.

Påvirket av rekordvarme

Ifølge tallene fra reiselivsundersøkelsen planlegger 29 prosent å tilbringe hele eller deler av sommerferien i Spania. Det er 5 prosentpoeng færre enn i fjor. Andelen som vil ta turen til nabolandene våre Sverige og Danmark øker på sin side med henholdsvis 4 og 5 prosentpoeng.

Samtidig viser tallene at Norge som feriedestinasjon også fortsatt står sterkt. De aller fleste av dem som tar sommerferie, planlegger å være i Norge, enten hele ferien eller kombinert med en utenlandsferie.

Den økende interessen for å tilbringe sommeren i Skandinavia skyldes trolig den varme og tørre sommeren i fjor, ifølge Bergmål.

– Mye tyder på at fjorårets tropevarme har påvirket ferieplanene, sier hun.

Optimistisk bransje

Tre av ti planlegger å tilbringe hele eller deler av ferien på privat hytte i Norge. Omtrent like mange blir hjemme eller drar på besøk til familie eller venner.

Rundt 17 prosent har planer om å besøke hoteller, campingplasser, utleiehytter og lignende i Norge i løpet av sommerferien. Omtrent 8 av 10 oppgir dessuten at de vil ta minst én helgetur i 2019, og hele 31 prosent planlegger helgeturer til hoteller og utleiehytter i Norge.

Det er enda mer godt nytt for den norske reiselivsbransjen, som hadde et svært godt år i fjor.

– Reiselivet forventer en ny supersommer, og optimismen er stor for 2019, skriver Virke, som representerer over 1.200 virksomheter innen kultur og reiseliv.

Stabilt budsjett

Det gjennomsnittlige feriebudsjettet for 2019 ligger på 39.500 kroner. Det er noe mer enn i fjor, men ingen dramatisk økning. Tar man bort de som planlegger å bruke over 100.000 kroner på ferie i år, ligger snittbudsjettet på 32.350 kroner.

De aller fleste oppgir at formålet med sommerferien er å tilbringe tid sammen med familie og venner. Rekreasjon, soling og bading er en god nummer to. Når vi reiser på helgeturer, er vi mer opptatt av å oppleve nye steder enn av å dra på badeferie.

– Folk ønsker å benytte helgene til reiser og opplevelser både i Norge og utlandet, aller helst sammen med venner og familie. Stadig flere trekker fram kulturopplevelser, mat og drikke eller aktiviteter som formål for turen, sier Bergmål.

(©NTB)