Tradisjonsmat fra Sunnmøre

Wenche lager tradisjonsretten brennsnut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brennsnut er en norsk tradisjonsrett fra Sunnmøre, som ligner på sodd og betasuppe. Suppen kan lages av ferskt kjøtt som trekker sammen med grønnsakene, eller med varianter av saltet kjøtt, for eksempel rester av fenalår. Suppen kan også inneholde byggryn.

Til denne suppen er variasjonsmulighetene store. Som krydder har det blitt brukt nellik eller muskat og ingefær.

I vår tid smaker det godt med friske urter, for eksempel timian.

Jeg deler en oppskrift på brennsnut som jeg laget sammen med Ingrid Espelid Hovig for en del år tilbake.

Du trenger:

  • 2-3 dl tørre byggryn eller 4-5 store poteter
  • Ca. 400 g bayonneskinke, salt flesk eller 1 salt/røkt svineknoke, eller rett og slett 2-3 grove smakfulle kjøttpølser
  • Ca. 1 ½ l kraft (fra knoke/salt kjøtt, eller vann med buljong)
  • 1/4 liten hodekål

  • 3 skiver kålrot

  • 3 skiver sellerirot

  • 3 gulrøtter

  • 1 purre

  • salt, pepper

  • 2-3 kvister frisk timian eller 1 ts tørket

  • Persille

Slik gjør du:

Legg byggrynene i bløt over natten eller bruk middagsperler eller snarkokte byggryn (tilberedes etter anvisning på pakken).

Knoke: kok i vann tilsatt timian i ca 1 ½-2 timer, kjøttet deles i terninger og tilsettes i suppen. Utbløtte byggryn kan ev kokes sammen med knoken den siste timen.

Bayonneskinke/salt flesk: kokes i vann tilsatt timian i 30-40 min. Deles i terninger og tilsettes i suppen.

Grov kjøttpølse: kuttes i terninger og tilsettes mot slutten av trekketiden til grønnsakene.

Kok bløtlagte byggryn eller andre typer byggryn i kraften fra kjøttet. Kok opp og la trekke til byggrynene er møre. Koketid avhengig av type byggryn, tradisjonelt bløtlagte byggryn trenger ca. en time

Tilsett grønnsaker i små terninger i kraften med byggrynene. Kok opp og la suppen trekke til grønnsaker er møre.

Smak til med salt og pepper. Ta opp timian og persillestilker og dryss over rikelig med finhakket persille før servering.

Server med flatbrød.

Tips: Grov smakfull kjøttpølse kan få trekke med suppen i de siste 10-12 min.