ÅRETS TRENER: Gjert Ingebrigtsen takket familien fra scenen.
ÅRETS TRENER: Gjert Ingebrigtsen takket familien fra scenen. Foto: Carina Johansen

Idrettsgallaen: Prisdryss til Ingebrigtsen-familien

Gjert og Jakob Ingebrigtsen ble kveldens store vinnere under Idrettsgallaen 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med tre sønner som har briljert på friidrettsbanen de siste årene, var Gjert Ingebrigtsen storfavoritt til å stikke av med prisen for årets trener.

– Jeg vil takke barna mine, som gir meg lov til å dele deres drømmer. Der er et privilegium, sa Gjert Ingebrigtsen.

– Og jeg vil takke den fantastiske konen min, som jeg har vært gift med i 30 år. Hun lar meg slippe billig unna på hjemmefronten, men går ikke av veien for å sette meg skikkelig på plass hvis det er nødvendig, fulgte han opp.

– Jeg håper at vi gjennom vår åpenhet og ærlighet har gitt norske barn og unge troen på at det går an med den rette innstillingen å oppnå resultater i idretter vi trodde det var helt umulig å hevde seg i.

På sedvanlig vis avsluttet han med en spøk.

– Så liker vi å si at vi nordmenn er født med ski på beina. Men hvem vet, kanskje om 20 år blir vi født med piggsko på.

To priser til Jakob
​Og pappa Gjert var ikke den eneste i Ingebrigtsen-familien som ble hyllet lørdag. Jakob Ingebrigtsen har imponert stort i år, blant annet med to gull i EM i Berlin. Ikke overraskende stakk 18-åringen av med prisen for årets gjennombrudd.

 • Gullballen: Ada Hegerberg og Runde Almenning Jarstein
 • Årets gjennombrudd: Jakob Ingebrigtsen
 • Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver: Birgit Røkkum Skarstein
 • Årets mannlige utøver: Aksel Lund Svindal
 • ​Årets lag: Laghopp OL og VM i skiflyvning
 • Årets ildsjel: Doris Norbye (Karasjok Svømmeklubb)
 • Årets kvinnelige utøver: Marit Bjørgen
 • Årets mannlige funksjonshemmede utøver: Jesper Saltvik Pedersen
 • Årets trener: Gjert Ingebrigtsen
 • Utøvernes pris: Jakob Ingebrigtsen
 • Årets forbilde: Karsten Warholm
 • Årets navn: Marit Bjørgen
 • Idrettsgallaens Hederspris: Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen

– Jeg vil takke Henrik og Filip, som gadd å ta med en tolv år gammel drittunge på treningsleir, sa han til stor latter fra salen.

– Jeg håper ikke dere angrer den dag i dag. Tusen takk for at dere banet vei og viste at det var mulig for til og med en likbklek nordmann å løpe fort, fulgte han opp.

I tillegg fikk han utøvernes pris – stemt frem av de norske utøverne selv. 18-åringen kan også bli kåret til årets navn.

– Den prisen her henger utrolig høyt, jeg vil takke alle utøverne som har stemt på meg. Det betyr utrolig mye.

Rørt Warholm ble årets forbilde
​Karsten Warholm vant ingen av utøver-prisene i år, men gikk likevel ikke tomhendt hjem. 22-åringen ble nemlig kåret til årets forbilde i norsk idrett. På scenen tok friidrettsstjernen til tårene.

– Jeg mener selv at selv om en leverer bra, som jeg kanskje av og til har gjort, betyr ikke at vi har noen større verdi enn noen andre. Det synes jeg er viktig, og noe vi alle skal leve etter. Jeg opplever min hverdag som mye gøyere når jeg møter folk med et åpent sinn, sier Warholm.

Bjørgen hedret med tre priser
Også Marit Bjørgen slet med å holde tårene tilbake da hun ble kåret til årets kvinnelige utøver.

– Jeg kjenner at det er litt vemodig å stå her òg, for jeg vet jo at det er siste gangen jeg står her og får tildelt en pris. Det å gå av med seieren her for aller siste gang er spesielt, sa Bjørgen.

Men hyllesten av Bjørgen, som la opp etter forrige sesong, var langt fra over. Veteranen ble nemlig også stemt frem som årets navn. I tillegg ble hun, sammen med Ole Einar Bjørndalen, tildelt Idrettsgallaens Hederspris.

– Dette hadde jeg ikke forventet. Hva skal jeg si. Jeg er tom for ord. Det er et fantastisk punktum på en fantastisk karriere, som jeg er glad jeg har fått oppleve. Jeg vil takke alle jeg har fått møte på veien, alle som har hjulpet meg, familie. Og ikke minst, tusen takk til det norske folket som har stemt på meg og har heiet meg frem, sa en tydelig preget Bjørgen.

Takket prinsessen
​Roeren Birgit Skarstein takket prinsesse Märtha Louise på scenen. Prisessen er styremedlem i Stiftelsen VI, som jobber for «å gi funksjonshemmede muligheter til et fullverdig liv», ifølge stiftelsens nettsider.

– Jeg vil gjerne si takk til dere for at dere har ordnet stiftelsen VI. Det betyr mye for meg, og mye for mange i Norge. Det er jeg helt sikker på. Det heter ikke meg og deg, eller dem og oss – det heter vi. Hele poenget er at ingen blir gode alene. Det gjør vi sammen. Tusen, tusen takk, sa Skarstein.

Prinsessen ble rørt til tårer etter takketalen.

Jesper Saltvik Pedersen ble kåret til årets mannlige funksjonshemmede utøver.

Lund Svindal årets mannlige utøver
​Aksel Lund Svindal ble kåret til årets mannlige utøver, i tøff konkurranse med blant annet Johannes Høsflot Klæbo og Karsten Warholm.

– Jeg syns dette er en fin anledning til å takke alle de jeg ikke normalt treffer. Det vil si alle nordmenn. Idretten har gitt meg utrolig mye, ikke bare priser, men opplevelser, mennesker og lagspill. Jeg tror ikke jeg har så mye å gi tilbake i årene fremover, så derfor tenker jeg dette er en fin anledning til å takke alle der ute som gir oss alle disse opplevelse. Det er helt unikt, så jeg sier heia Norge, sa Lund Svindal fra scenen.

Allerede før den offisielle utdelingen var i gang ble den norske Gullballen delt ut. Ada Hegerberg ble den første kvinnelige vinneren. Rune Almenning Jarstein stakk av med herrenes gullball.