Meteor lyste opp himmelen over Grønland

Innbyggerne i Nuuk på Grønland kunne torsdag observere kraftige, blåaktige lysglimt over nattehimmelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig registrerte den seismiske målestasjonen i Nuuk en kraftig rystelse, som trolig skyldes meteoren.

– Vi kan se en meget tydelig puls. Den stammer høyst sannsynlig fra braket som oppstår når meteoren treffer atmosfæren. Det sender lydbølger mot jorden som vi kan måle, sier Peter Voss fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland til Videnskap.dk.

Fanget lyset på film

Gustav Fischer er en av mange innbyggere i Nuuk som fikk med seg det sjeldne fenomenet. Plutselig så han at alt utenfor ble lyst opp.

Etterpå sjekket han webkameraet han har satt opp utenfor huset. På filmen kan man se hvordan himmelen skifter lyser opp mens meteoren passerer.

– Et syn jeg aldri vil glemme

En annen som fikk oppleve kometen, er Air Greenland-pilot Mikael Jakobsen. Han fløy fra Kangerlussuaq mot Nuuk da han så det uvanlige lyset fra sin plass i cockpit.

– Himmelen begynner å lyse opp og skifter farge til en kraftig turkis farge. Alle fjell kommer frem fra mørket og blir lyst opp, skriver han på Facebook ifølge Danmarks Radio.

– Samtidig kommer en kjempemeteor flygende foran oss med en kjempehale og begynner å brekke i flere store og små stykker. Alt sammen skjer på cirka fem sekunder og var så flott og surrealistisk. Et syn jeg aldri vil glemme, skriver han.

Video: Gustav Fischer via Viral Hog