FORBANNA: Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (FrP) på vei til et lunsjmøte under regjeringsforhandlingene på Granavolden fredag. Han lover bråk mot egen regjering på nyåret.
FORBANNA: Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (FrP) på vei til et lunsjmøte under regjeringsforhandlingene på Granavolden fredag. Han lover bråk mot egen regjering på nyåret. Foto: Junge, Heiko

Varsler ulvebråk mot egen regjering: – Helvete heller, vi gir oss ikke

Fremskrittspartiet og Morten Ørsal Johansen er svært misfornøyd med regjeringens ulvepolitikk. På nyåret blir det bråk mot sin egen regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Helvete heller, vi gir oss ikke. Poenget er ikke å skyte mest mulig ulv, men å følge opp et vedtak og intensjon Stortinget har gitt, sier Ørsal Johansen til TV 2.

Samtidig som regjeringen sitter og forhandler med KrF, varsler Fremskrittspartiet ulvebråk på Stortinget.

TV 2 er kjent med at det internt i Fremskrittspartiets stortingsgruppe har vært raseri og sinne mot miljøminister Ola Elvestuen (V).

– Vi har ikke vært veldig imponert over han og departementet, sier Ørsal Johansen.

Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, besluttet regjeringen i desember at kun Slettås-flokken skal tas ut.

– Jeg og Fremskrittspartiet er veldig skuffet over regjeringens ulvepolitikk. Vi skal finne en løsning på dette, det lover vi. Så vanskelig, men samtidig så enkelt, sier Frp-profilen fra Oppland.

– Stortingets intensjon skal følges opp, og det er ikke noe å diskutere. Vi ventet på at Elvestuen skulle få ut fingeren, men nå vi har begynt å se på andre løsninger, legger han til.

Ørsal Johansen mener regjeringen har sett bort fra ulveforliket fra 2016.

  • Ap, Høyre, Frp og KrF ble i mai i 2016 enige om bestandsmålene for ulv og hvor de skal leve. Det var en oppfølging av rovdyrforliket i 2011. MDG, SV, Venstre og Sp brøt ut av forhandlingene om en ulveavtale.
  • Bestandsmålet ble satt til på 4-6 ynglinger per år. Av disse skal tre være helnorske ynglinger. Ynglinger utenfor ulvesonen skal også telle med i bestandsmålet, mens ynglinger i grenserevir skal tillegges en faktor på 0,5.
  • Partiene ble enige om å ta bort enkelte områder av den daværende ulvesonen samt si nei til å utvide nordover, slik regjeringen anbefalte. Ulvesonen ble dermed redusert med cirka 8 prosent.

– Vi er alt over bestandsmålet på 4-6 ulvekull i året. Regjeringens rovdyrpolitikk baserer seg på Stortingets vedtak, men forliket blir ikke ivaretatt, sier Ørsal Johansen.

Frp-politikeren vil endre loven, hvis den står i veien for ulveforliket.

– Hvis lovparagrafen står i veien for Stortingets intensjon, er det Elvestuens plikt å komme tilbake med et lovforslag til Stortinget.

Elvestuen har på sin side argumentert med at Norge følger sine forpliktelser i Bern-konvensjonen.

– Det er strenge vilkår for felling av ulv, som er en truet art. Det er derfor ikke adgang til å felle ulv alene fordi de nasjonale bestandsmålene er nådd, sa Elvestuen i desember.

Advarer Venstre

Venstre vil på sin side øke bestandsmålene for de store rovdyrene, og har det som mål i dokumentet de tar med inn i regjeringsforhandlingene som nå foregår på Granavolden Gjæstgiveri.

– Det er helt uaktuelt. Frp ble med på et forlik som satt langt inne, men vi ble med for det ble brukbart totalt. Nå er vi ikke fornøyd i det hele tatt.

Han advarer Venstre på det sterkeste.

– Ulvemeldingen er et forlik i Stortinget. Regjeringen bør ikke inn å gjøre noe med det i forhandlingene. Hvis Venstre ønsker å gjøre det, får de holde det til helvete unna regjeringsforhandlingene, sier Ørsal Johansen.

Rovviltnemndene foreslo å skyte 43 ulver i løpet av lisensjakten, blant dem tre flokker med totalt 17 dyr innenfor ulvesonen – de etablerte revirene i Hobøl, Mangen og Slettås. Beslutningen om å la Hobøl- og Mangen-revirene leve, betyr at kvoten reduseres med 14 dyr.

Hovedkonkurrenten Vedum

Senterpartiet og Fremskrittspartiet kjemper om mange av de samme stemmene i lokalvalget. TV 2 er kjent med at Frp frykter Sp vil stjele mange stemmer på ulvesaken.

– Senterpartiet hadde ikke fått gjort en dritt med sine samarbeidspartnere SV og MDG, så at de nå skal kjøre hardt på ulv i valgkampen bekymrer meg ikke, sier Ørsal Johansen til TV 2.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Fremskrittspartiet ikke har troverdighet.

– Bård Hoksrud var med på pressekonferansen med Elvestuen i desember, og det er andre runden med ulvebråk. Morten Ørsal Johansen var forbanna da også. Det er mange lokale i Frp og Høyre som mener man må lytte mer på det lokale, men i regjering har de gjort det motsatte, sier Vedum til TV 2.

ULV, ULV:  Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum
ULV, ULV: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum Foto: Berg-rusten, Ole

Han tror ulvesaken blir viktig i lokalvalget.

– Det har vært ulike syn i Frp hvor mye man skal høre på folket. Folk føler seg overkjørt. Stortingsflertall som har sagt man skal ha et lavere bestandstall, men det bryr ikke regjeringen seg om, sier Vedum.

Han forstår frustrasjonen til Ørsal Johansen, og håper Stortinget får gjennomslag.

– Fordelen i Senterpartiet er at vi har det samme standpunktet nasjonalt og lokalt. Ønsker man mindre ulv skal man stemme Senterpartiet. De andre partiene merker vi før større oppslutning og da blir de stresset, sier Sp-lederen.