RIKKER SEG IKKE: President Donald Trump vil ha 5 milliarder dollar til grensemuren, men demokratene nekter. REUTERS/Carlos Barria
RIKKER SEG IKKE: President Donald Trump vil ha 5 milliarder dollar til grensemuren, men demokratene nekter. REUTERS/Carlos Barria

Trump truer med at statsapparatet kan forbli stengt i måneder og år

President Donald Trump firer ikke på kravet om 5 milliarder dollar til en grensemur mot Mexico.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demokratene sier tvert nei til Trumps krav, og dette har skapt en situasjon der det ikke er flertall for noe budsjett som holder statsapparatet i gang.

I to uker har deler av statsapparatet vært stengt. Rundt 800.000 statsansatte får ikke lønn, og viktige offentlige funksjoner er lammet.

Måneder og år

Fredag var demokratiske toppolitikere i et møte i Det hvite hus. Beskjeden fra presidenten var at nedstengingen kan vare i svært lang tid om han ikke får det som han vil. Det sier flere demokrater til Washington Post.

– Vi sa til presidenten at vi trenger å åpne statsapparatet. Han sto imot. Han sa faktisk at han vil holde det stengt i svært lang tid, i måneder eller år, sier Charles E. Schumer til avisen.

Vedtok alternativt budsjett

Fredagens møte fant sted dagen etter at Demokratene stemte gjennom et symbolsk budsjettvedtak i Representantenes hus som ikke inneholder pengene Trump krever til den omstridte grensemuren mot Mexico.

I vedtaket foreslår Demokratene å sette av 1,3 milliarder dollar til grensegjerder og 300 millioner til å styrke grensesikkerheten gjennom andre tiltak, ifølge Reuters.

Presidenten ber om 5 milliarder dollar til å bygge grensemuren, og nekter å godta et budsjett uten disse pengene.

Både lederen for Representantenes hus, Demokraten Nancy Pelosi og partifellen Chuck Schumer, som er Demokratenes leder i Senatet, har utelukket dette.

– Vi skal ikke bygge en grensemur. Er noen i tvil om at vi ikke skal bygge en grensemur, spurte Pelosi retorisk torsdag kveld.

Vil hindre narkosmuglere og menneskehandlere

Trump selv sa i en pressekonferanse fredag kveld at møtet med demokratene hadde vært «produktivt» og at flere møter skal finne sted gjennom helgen.

Han gjentok hvor nødvendig det er å få på plass en solid mur mot Mexico og sa at han vil ha 5,6 milliarder dollar til å bygge muren.

– Dette handler om rikets sikkerhet. Dette skulle vært gjort av alle mine forgjengere, sa Trump.

(TV 2/NTB)