Demokratene sier tvert nei til Trumps krav, og dette har skapt en situasjon der det ikke er flertall for noe budsjett som holder statsapparatet i gang.

I to uker har deler av statsapparatet vært stengt. Rundt 800.000 statsansatte får ikke lønn, og viktige offentlige funksjoner er lammet.

Måneder og år

Fredag var demokratiske toppolitikere i et møte i Det hvite hus. Beskjeden fra presidenten var at nedstengingen kan vare i svært lang tid om han ikke får det som han vil. Det sier flere demokrater til Washington Post.

– Vi sa til presidenten at vi trenger å åpne statsapparatet. Han sto imot. Han sa faktisk at han vil holde det stengt i svært lang tid, i måneder eller år, sier Charles E. Schumer til avisen.

Vedtok alternativt budsjett

Fredagens møte fant sted dagen etter at Demokratene stemte gjennom et symbolsk budsjettvedtak i Representantenes hus som ikke inneholder pengene Trump krever til den omstridte grensemuren mot Mexico.

I vedtaket foreslår Demokratene å sette av 1,3 milliarder dollar til grensegjerder og 300 millioner til å styrke grensesikkerheten gjennom andre tiltak, ifølge Reuters.

Presidenten ber om 5 milliarder dollar til å bygge grensemuren, og nekter å godta et budsjett uten disse pengene.

Både lederen for Representantenes hus, Demokraten Nancy Pelosi og partifellen Chuck Schumer, som er Demokratenes leder i Senatet, har utelukket dette.

– Vi skal ikke bygge en grensemur. Er noen i tvil om at vi ikke skal bygge en grensemur, spurte Pelosi retorisk torsdag kveld.

Vil hindre narkosmuglere og menneskehandlere

Trump selv sa i en pressekonferanse fredag kveld at møtet med demokratene hadde vært «produktivt» og at flere møter skal finne sted gjennom helgen.

Han gjentok hvor nødvendig det er å få på plass en solid mur mot Mexico og sa at han vil ha 5,6 milliarder dollar til å bygge muren.

– Dette handler om rikets sikkerhet. Dette skulle vært gjort av alle mine forgjengere, sa Trump.

(TV 2/NTB)