Haugesund svarer RBK: – Horneland leder treningen på mandag

UENIG: Styreleder i Haugesund, Leif Helge Kaldheim er ikke enig med Ivar Kotengs siste uttalelser rundt Horneland-bråket.Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
UENIG: Styreleder i Haugesund, Leif Helge Kaldheim er ikke enig med Ivar Kotengs siste uttalelser rundt Horneland-bråket. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto: Ness, Jan Kåre
Haugesund står på sitt og hevder trenerens nye kontrakt ble terminert på et juridisk grunnlag.

Etter å ha avlyst pressekonferansen der de skulle presentere Eirik Horneland som sin nye trener fredag, stilte Ivar Koteng opp foran pressen for å forklare Rosenborgs side av konflikten mellom dem og Haugesund.

– Vi oppfatter at vi har oppført oss ordentlig og raust, og har i prinsippet ingenting å forhandle med Haugesund om. Vi tilbød en stor sum, for at Eirik og assistenttrener skulle begynne her litt tidligere i januar. Det er den situasjonen vi har opplevd, sier Koteng om budet deres på 1,1 millioner.

Les hele Kotengs forklaring her.

Senere fredag møtte styreleder i Haugesund, Leif Helge Kaldheim TV 2 for å svare på uttalelsene fra Rosenborg og Koteng.

– Vi har ikke endret syn på saken. Eirik Horneland er fremdeles bundet til kontrakten med FK Haugesund, som sier at han skal være hos oss frem til 30. november 2019, sier Kaldheim.

Juridisk grunnlag for å terminere kontrakten

De to klubbene er uenig om hvilken kontrakt som gjelder, og hvorvidt det er en klausul som gjør at Horneland kan forlate Haugesund med én måneds oppsigelsestid. Det mener Horneland selv at han kan.

Kaldheim utdyper hvorfor de hadde grunnlag for å terminere den nye treårskontrakten.

– Den kontrakten som Horneland viser til ble terminert i romjulen av oss. Den er terminert på et faktisk og juridisk grunnlag som både Horneland og Rosenborg er orientert om, forklarer Kaldheim.

– Hvorfor bruker de den kontrakten som et virkemiddel for å få Horneland som trener?

– Det er uklart for meg óg. Så det spørsmålet synes jeg du skal stille til Rosenborg.

– Så den kontrakten kunne dere terminere i romjulen uten hans samtykke?

– Det er korrekt. Dersom det finnes juridisk grunnlag for det, så er det mulig å terminere en sånn avtale før den trer i kraft. Vi har det som vi mener er et klart faktisk og juridisk grunnlag for å terminere den avtalen, og så er blitt gjort.

– Hva er det juridiske grunnlaget?

– Dessverre kan jeg ikke gå inn på det nå. Vi har informert Rosenborg og Horneland om hva grunnlaget gjelder.

Må ta konsekvensene

Både Koteng og Horneland (via pressemelding) hevder at Haugesund ikke forholder seg til avtalen. Det stiller Kaldheim seg undrende til.

– Det er overraskende. Det er FK Haugesund som har frembragt kontraktmateriale i denne saken som dokumentasjon og underlag for de diskusjonene som har vært.

– Rosenborg mener at de ikke trenger å forholde seg til Haugesund, hva tenker du om det?

– Jeg registrerer det, men så fremt Rosenborg ønsker å hente ut en trener som er under kontrakt med FK Haugesund til 30. november 2019, så er de nødt til å løse de kontraktsmessige utfordringene før de kan signere vår trener.

Eirik Horneland. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Eirik Horneland. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

– Har Rosenborg rett til å føle seg urettferdig behandlet?

– Det får jeg ikke håpe at de føler, og i så tilfelle må jeg sterkt beklage det. Men Rosenborg har selv gått aktivt inn og signert en avtale med en trener som de vet er under kontrakt med FK Haugesund. Da er det dessverre sånn at man må ta konsekvensene av det man gjør.

Kaldheim legger vekt på at Haugesund ønsker å komme til en løsning med Rosenborg og Horneland, men at det må gjøres opp for seg før Horneland kan dra. Prisen derimot er ikke satt.

– Vi har ikke signalisert noe tall for verken Horneland, Rosenborg eller andre i denne saken. Dialogen er ikke gått så langt at det har vært naturlig for oss å komme opp med et beløp. Vi har behov for å avklare faktagrunnlaget, før man skal signalisere hvilket beløp man skal snakke om her.

Kalheim forsikrer om at Haugesund kommer til å finne en passende trener til 2019-sesongen, men treningen førstkommende mandag forventes Horneland.

– Det er ikke vanskelig, det er Erik Horneland som leder treningen på mandag.

Haugesund reagerer også på en at Horneland hadde en samtale med sportslig leder i Rosenborg, Stig Inge Bjørnebye, i august.

– Konspiratorisk

Bjørnbye hevder selv det var en samtale om trening og teknologi, mellom gode venner og kolleger.

– Nærmest i en bisetning spurte jeg, som man gjør i en samtale mellom venner, om hans fremtidsplaner. Da sa han at han ikke var aktuell for en jobb i Rosenborg, sier Bjørnebye til VG.

Han er krystallklar på at det ikke er noen sammenheng mellom samtalen og punktet om oppsigelse i Hornelands kontrakt.

– 100 prosent åpenbart ikke. Det er konspiratorisk å hevde noe sånt. Fullstendig konspiratorisk. Det et en totalt meningsløs tolkning av en helt uskyldig, faglig samtale. Det er å klamre seg fast til noe som ikke eksisterer, sier Rosenborg-lederen.

Kaldheim selv bekrefter til VG at det var Haugesund selv som tok initiativet til punktet om oppsigelse i den omstridte kontrakten.

Dette mener Haugesund:

Eirik Horneland hadde kontrakt med Haugesund frem til 30. november 2019. I oktober 2018 inngikk Horneland og Haugesund en ny treårskontrakt. Den nye kontrakten hadde en klausul, men som ikke gjaldt ved bytte av klubb, men av andre årsaker. Da Rosenborg kom på banen terminerte Haugesund denne kontrakten, og mener at det er den gamle (til 30.november 2019) som gjelder. Den kontrakten har ingen klausuler som gjør at RBK kan hente Horneland, med mindre han blir frikjøpt. Dersom Horneland skal bli RBK-trener nå, må RBK betale en sum, som Haugesund må godta. Budet fra RBK har ikke blitt akseptert.

Dette mener Rosenborg:

Det er den nye treårskontrakten til Horneland som gjelder. Klausulen gjør det mulig for Horneland å si opp avtalen med én måneds oppsigelsestid. RBK mener at de dermed ikke trenger å inngå en avtale med Haugesund, men med Horneland selv.

Lik TV 2 Sporten på Facebook