Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akuttavdelingen ved sykehuset i Enköping er stengt etter at det er kommet inn et mistenkt tilfelle av ebola, melder Region Uppsala.

– Pasienten er lagt i isolasjon og personalet som har vært i kontakt med pasienten er tatt hånd om, opplyser lokale myndigheter i en pressemelding.

Ifølge Uppsala Nya Tidning sitter sykehusledelsen fredag ettermiddag i krisemøte.

Blodig oppkast

Det dreier seg om en mann som har vært i Burundi, sier sjefslegen i Uppsala til Expressen.

– Pasienten kom til Sverige for rundt tre uker siden, sier Mikael Köhler til avisen.

Mannen, som har hatt symptomer de siste dagene, får behandling på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Svar på prøvene som er tatt, kommer trolig i løpet av fredagskvelden.

– Det er blodige oppkast og blodig avføring, sier sjefslege Mikael Köhler om symptomene som pasienten har.

Finnes ingen kur

Ebolaviruset smitter gjennom direktekontakt med kroppsvæsker som blod, svette og oppkast. En person må ha symptomer for å være smittsom.

En person som er smittet av ebolaviruset er ikke smittsom før personen selv merker symptomene på sykdommen. Symptomene er feber og sterk hodepine. Deretter smerter i hele kroppen, kvalme, oppkast og diaré.

Ebolaviruset sprer seg til alle kroppens organer og fører til multiorgansvikt.

Det kan ta alt fra to til 21 dager før en smittet person utvikler symptomene. Det finnes ingen kur eller behandling, og man vet ikke årsaken til sykdommen.

Ebola, eller blødningsfeber, skyldes ulike typer virus med opprinnelse i det sentrale Afrika. Det er et pågående ebolautbrudd i Kongo, mens det mellom 2013 og 2015 var en omfattende ebolaepidemi i Vest-Afrika. (TV 2/NTB)

Akuttavdelingen ved sykehuset i Enköping fikk inn en pasient som mistenkes å være smittet med ebola.
Akuttavdelingen ved sykehuset i Enköping fikk inn en pasient som mistenkes å være smittet med ebola. Foto: Fredrik Sandberg/TT/NTB scanpix