Mini Jakobsen mener de siste månedene har skadet Rosenborg.
Mini Jakobsen mener de siste månedene har skadet Rosenborg. Foto: Teigen, Trond Reidar

– En ripe i lakken for Rosenborg

Negativ oppmerksomhet og store konfliktsaker har preget ordskiftet rundt Norges største og mektigste klubb det siste halvåret. – Burde vært håndtert bedre, mener tidligere RBK-spiller Mini Jakobsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sparkingen av Kåre Ingebrigtsen førte med seg en storm av uenighet, negative oppslag og konflikter i Trøndelag.

Frontene har vært steile, og Ingebrigtsen og assistent-trener Erik Hoftun møter RBK i retten i slutten av januar.

«Nei, nå blir det bråk igjen»

Og nå har stormen igjen truffet Rosenborg. Ansettelsen av Eirik Horneland har vekket raseri i Haugesund. Haugalendingene mener at RBK har gått bak ryggen deres og hentet Horneland og assistent Karl Oskar Emberland uten å ha alt på det rene.

Fredag formiddag eskalerte kaoset ytterligere da Rosenborg avlyste pressekonferansen der Horneland skulle bli presentert.

– RBK har definitivt fått en ripe i lakken med det halvåret som har vært. Man skal ut i rettssak mot en legende som Erik Hoftun, og Kåre Ingebrigtsen med de resultatene de hadde de siste fire årene. Det er ikke noe man ønsker, sier Mini Jakobsen til TV 2.

Også Drillo mener det fremstår som at Rosenborg har opptrådt uryddig i prosessen rundt ansettelsen av Horneland.

Dette er i så fall en bagatell i forhold til hvordan de sparket Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun. Der er jeg krystallklar på hva jeg mener. Denne saken er vanskeligere, og jeg kan altfor lite om den. Men at omdømmet til Rosenborg har sunket med mange hakk, er det ingen tvil om, sier Drillo.

Mini, som i løpet av karrieren tok sju ligatitler sammen med RBK, innrømmer at han ble overrasket og tenkte det verste da det begynte å ulme torsdag etter at ansettelsen ble offentliggjort.

– Min første tanke var: Nei, nå blir det bråk igjen. Så leste jeg litt mer om den terminerte kontrakten osv. Er det en ting jeg har lært i et langt liv i fotballen, så er det at en sak har minst tre sider. Rosenborg, Haugesund og den rette siden. Jeg håper og tror at Rosenborg, som er en så stor klubb, har rett. Koteng er også styreformann i Norsk toppfotball. Det er viktig å oppføre seg overfor sine kolleger og gjøre det som er rett, sier Mini.

– Men det er også en moralsk side inne i bildet her. Det er tre parter: RBK, FKH og trenerne. To av partene mener de har rett, så det blir urettferdig å si at RBK har kjørt over Haugesund. Man kan ikke bare si at RBK er den store, stygge ulven her som feier over en klubb. Men det er ingen tvil om at de kunne vært foruten at det ble bråk rundt det.

RBK-styreleder Ivar Koteng var ikke til å misforstå da TV 2 møtte ham torsdag kveld. Han sier at trønderne ikke hadde noen forpliktelser overfor Haugesund og at de «ikke trenger å bli enige med Haugesund».

– Koteng er en enkel mann i positiv forstand. Han går ikke mange omveier, og han sier ting rett ut. Det har jeg også merket gjennom et liv i media. Ting som kommer ut kan oppfattes feil. Og i et par sammenhenger kunne han nok formulert seg på en annen måte. Men det er Ivar. Om de vil ha han som styreleder, må du ta de smellene også, sier Mini.

TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen, tror at mange sitter igjen med et inntrykk av at Rosenborg får gjøre som de vil - og at det har sånn mange har oppfattet dem i en årrekke.

– De har så mye makt at det de gjør, vil til slutt føre frem og RBK får det som de vil. Det kommer til å skje i dette tilfellet også. Horneland er ikke ønsket i Haugesund etter å ha vært gjennom alt dette. Men Haugesund vil ha en sum av Rosenborg. Men Rosenborg har en fremgangsmåte og en væremåte de siste sesongene som ikke er sjarmerende overfor de mindre klubbene og resten av av Fotball-Norge. RBK har en god del å gå på der, sier Mathisen.

Full uenighet om kontraktene

Stridens kjerne ligger i de to klubbenes oppfattelse av kontraktene til Horneland i Haugesund. FKH mener at den nye kontrakten som ble signert på senhøsten, ble terminert og at den derfor ikke er gjeldende. For at Horneland skal bli RBK-trener, må man etter deres mening dermed komme frem til en sum - noe partene ikke klarte å bli enige om.

RBK mener derimot at den nye kontrakten er gjeldende og at den mye omtalte klausulen gjør Horneland i stand til å si opp avtalen med én måneds oppsigelsestid. Det hevder FKH ikke stemmer. De mener at klausulen ikke gjelder klubb-bytte.

– Når styrelederen til FKH går ut og er detaljert, håper jeg at han har sjekket ting og alt på det rene. Men man skal være forsiktig med å være for bastant. Jeg ser at folk tenker at dette bare er RBKs skyld. Man føler at de tar seg til rette, sier Mini.

Ser man bort fra kaoset rundt kontrakter og ansettelse, mener Mini likevel at Horneland kan vise seg å være en lur ansettelse av Rosenborg.

– Man skal huske på at da Kåre Ingebrigtsen kom til RBK, kom han fra en assistentjobb i Viking. Her er det absolutt mulighet for Horneland til å ta steget opp blant store trenere. Men alle skjønner, også Horneland, at han ikke var topprioritet da man tenkte hvem som skulle blir ny RBK-trener, sier Mini.