STORMEN «PABUK» TREFFER THAILAND:

En person funnet død på grunn av stormen i Thailand

En person er død og flere turister måtte reddes fra en øy nær Phuket i Thailand som følge av den tropiske stormen Pabuk.

STORM: Den tropiske stormen Pabuk treffer her en brygge sør i Thailand. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP
STORM: Den tropiske stormen Pabuk treffer her en brygge sør i Thailand. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP

En fisker ble funnet omkommet på en strand i provinsen Pattani fredag. Båten har trolig kantret som følge av kraftige bølger. En annen fisker er meldt savnet.

Over 100 turister måtte reddes i båt fra øya Koh Racha nært Phuket, og over 30.000 har blitt evakuert fra strandområdene.

To av hovedflyplassene i området, på øya Koh Samui og i Nakhon Si Thammarat, er stengt og fergetrafikken til og fra øyene i provinsen er innstilt.

Stormen vil merkes på øyene

Pabuk er den første stormen på flere tiår som inntreffer i høysesongen for turister, og traff sørlige deler av Thailand torsdag kveld.

Stormen var fredag morgen økende i styrke, og stormens øye er spådd å passere over Nakhon Si Thammarat i Thailandbukta, ifølge meteorologer i landet.

– De som befinner seg på øyene i Thailandbukta, inkludert Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao, vil merke stormen fordi Pabuk er stor, sa leder Phuwieng Prakhammintara i Thailands meteorologiske institutt fredag.

Titusener av turister befinner seg på øya Koh Phangan, sier Krikkrai Songthanee, leder for de lokale myndighetene i distriktet.

I landsbyer og på feriesteder langs kysten på øyene venter folk nervøst på at stormen skal treffe.

En far og en sønn fylte eiendelene sine i en pickup og kjørte unna mens de fortalte journalister på stedet at taket på huset deres allerede var ødelagt. Tjenestemenn hjalp fiskere med å trekke båter opp fra stranden, der kraftige bølger slo inn.

Stor hastighet

Pabuk beveger seg over havet med en hastighet på om lag 75 kilometer i timen, og vindene skaper opp mot 5 meter høye bølger.

Stormen bringer med seg store nedbørsmengder og kraftig vind og er ventet å ramme minst tolv provinser. Fredag morgen ble det målt vindkast på mot 22 meter per sekund i stormen.

(©NTB)