KLARE TIL INNSATS: Politi og redningsmannskaper venter på at været skal tillate at redningsaksjonen kan settes i gang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KLARE TIL INNSATS: Politi og redningsmannskaper venter på at været skal tillate at redningsaksjonen kan settes i gang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Forsøk på å søke med helikopter mislykket

TROMSØ/OSLO (TV 2): Forsøk på å ta seg inn i området med helikoptre torsdag kveld, lyktes ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ambulansehelikopteret skulle undersøke om værforholdene tillater søk med underhengende sender og mottaker-utstyr, skriver politiet i en oppdatering på sine nettsider.

Senere torsdag kveld opplyser politiet at forsøk på å ta seg inn i området med to helikoptre fra henholdsvis Forsvaret og UNN, har mislyktes.

Skredsøker

– Vi ønsker å få flydd inn i området og få gjennomført et søk med underhengende skredsøker for å få en verifikasjon på hvorvidt de er tatt av skredet eller ikke, sa stabssjef Morten Pettersen i Troms politidistrikt til TV 2, før helikoptrene ble forsøkt sendt inn.

Håpet var at utstyret på helikopteret skulle fange opp signaler fra skredsøkerne som de savnede har på seg.

– Kan det bli snakk om å sende inn bakkemannskaper i løpet av kvelden eller natten?

– Det blir det nok ikke, for skredforholdene er for utfordrende. Det er for stor skredfare, og vi har ikke fått vurdert den tilstrekkelig til å sende inn mannskaper.

Hindret av uvær

Uvær og snø har satt en effektiv stopper for redningsarbeidet i Tamokdalen torsdag. Skredfaren har vært så stor at det ikke har vært forsvarlig å sende inn mannskaper, og værforholdene har ikke gjort det mulig med helikoptersøk.

Torsdag kveld opplyste imidlertid redningsledelsen til TV 2 at de vurderte å gjøre et forsøk på å fly over området med helikopter om de får en «værlomme».

Vil forsøke å peile signaler

Politiet fortalte tidligere torsdag at de planla søk med helikopter med utstyr som kan fange opp mobilsignaler.

– Vi er klare til å gjennomføre flysøk hvis været letter, sa stabssjef i Troms politidistrikt, Morten Pettersen, i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Det ble gjort søk med helikopter med nattoptikk onsdag ettermiddag og kveld uten funn av personer.

Snøskred

Fire skiturister er savnet etter at det gikk et skred i nærheten av Blåbærtind onsdag. De fire ble meldt savnet av en femte person som var med i følget, men som ikke ble med på turen mot Blåbærtind.

De fire savnede er én svensk kvinne og tre finske menn. En svensk mann valgte å drive skogskjøring lenger nede i fjellet, mens de fire savnede fortsatte mot toppen.

– Må håpe på mirakler

Flere pårørende til de savnede var torsdag på vei til Tromsø. De vil bli møtt på flyplassen av politi og helsepersonell og deretter fraktet til et hotell nær ulykkestedet. Der venter krisepersonellet til Balsfjord kommune.

– Første pulje med pårørende er i underkant av ti personer fra Finland og Sverige. De vil møte innsatsledelsen på stedet i kveld og i morgen, sa klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge til TV 2 torsdag ettermiddag.

– Er det fortsatt håp om å finne de fire i live?

– Håpet svinner for hver time som går, og det nærmer seg et tidspunkt hvor vi må håpe på mirakler, sa Gilbert.