SKJULTE SALTBOMBER: På disse krydderblandingene står det ikke hvor mye salt de inneholder. Matkontrollens undersøkelse viser at flere krydderblandinger inneholder mye salt.
SKJULTE SALTBOMBER: På disse krydderblandingene står det ikke hvor mye salt de inneholder. Matkontrollens undersøkelse viser at flere krydderblandinger inneholder mye salt. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen

Populær krydderblanding inneholder 89 prosent salt

MATKONTROLLEN (TV 2): En av Norges mest populære krydderblandinger inneholder nesten bare salt, men det står ikke på pakken.

Matkontrollen har funnet overraskende store mengder salt i krydder man ikke skulle tro det var mye salt i, og avslører hvilke krydderblandinger som er saltbomber.

Klinisk ernæringsfysiolog hos Grete Roede, Kari H. Bugge, har sett nærmere på krydderblandinger som selges i norske butikker, blant annet fra kjente produsenter som Orkla, Santa Maria og Hindu. Hun sier det er overraskende store forskjeller på krydderblandingene.

Se Matkontrollen torsdager klokken 20.00 eller på TV 2 Sumo allerede nå.

– Det er noen som inneholder passe, lite salt, og så er det noen som inneholder mye salt. Flere inneholder mest salt, sier hun til Matkontrollen.

Bugge sier at det er dumt at flere inneholder mye salt.

– Man mister oversikten over hvor mye man salter maten. Det er en anbefaling at vi skal redusere saltinntaket, sier hun.

– Farlig

Helge Istad, medisinskfaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, sier det er farlig å spise mye salt.

– Det er to ting det fører til. Over tid gir mye salt en økning i blodtrykket. Høyt blodtrykk er veldig vanlig i Norge, annenhver person over 70 år går på blodtrykksenkende medisiner. Den andre store gruppen som takler salt dårlig er de som utvikler hjertesvikt. Vi tror det er nesten 100.000 personer i Norge som har hjertesvikt. De tåler veldig lite salt, og må være nøye med hvor mye salt de får i seg, sier han til Matkontrollen.

– Misvisende: Kari H. Bugge har sett på krydderblandingene. Flere av dem er rene saltblandinger, sier hun. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen
– Misvisende: Kari H. Bugge har sett på krydderblandingene. Flere av dem er rene saltblandinger, sier hun. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen

Istad sier at vedvarende høye saltforbruket fører til strukturelle endringer i blodårene som ikke går helt tilbake.

Vanskelig å velge riktig

Ifølge Bugge er det derfor det viktig å vite hvor mye salt det er i krydderblandinger.

På noen er det lett å se hva slags krydder som er inni, mens på andre er det helt umulig. Og det er vanskelig å gjette seg til hvor mye salt disse inneholder.

Det er en hel gruppe med krydderblandinger som ikke er merket med hvor mye salt de inneholder.

– Det er faktisk ikke pålagt å deklarere mengden salt i et krydder. Da blir det litt vanskelig for forbruker å velge riktig, sier Bugge til Matkontrollen.

Natvigs krydderblanding fra Toro er en av de mest solgte krydderne i Norge, men det står ikke noe om saltinnholdet på boksen. Det er også flere andre produsenter som ikke har deklarert saltmengden. Det gjelder Rema 1000 sine egne krydderblandinger, flere av Toro sine krydder og Hoff.

For å finne saltmengden har Matkontrollen kontaktet produsentene der mengden salt ikke oppgis. Sjekk faktaboks.

Matkontrollens undersøkelse viser altså at flere krydderblandinger inneholder mye salt. Bugge sier det ikke er riktig å kalle dette for krydderblandinger.

Skjulte saltbomber:

Hoff Pommes frites krydder inneholder 54 prosent salt.

Rema 1000 grillkrydder har 57 prosent salt, mens pommes frites-krydderet inneholder 75 prosent salt.

Hindus pommes frites-krydder inneholder 54 prosent salt.

Natvigs krydderblanding er tilsatt hele 89 prosent salt.

– Det er mer saltblandinger enn krydderblandinger, så man kan godt si at det er misvisende, sier hun til Matkontrollen.

Dette sier produsentene:

Rema 1000 oppgir at kryddermiksen er deklarert i henhold til myndighetenes krav, og at de opplyser om næringsinnhold utover det som er pålagt på nye produkter.

Hoff sier at de nå endrer forpakningen og oppgir saltmengden på produktet.

Hindu oppgir at saltinnholdet i deres krydderblandinger varier etter hva det brukes til.

Santa Maria sier at deres krydderblandinger skal gi forbrukeren en enkel helhetsløsning for å smaksette maten.

– Et ikonisk produkt

VIl oppgi saltmengden: Toro som lager Natvigs Krydderblanding vil bli bedre på å merke saltinnholdet i deres produkter.
VIl oppgi saltmengden: Toro som lager Natvigs Krydderblanding vil bli bedre på å merke saltinnholdet i deres produkter. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen

Orkla lager Toro Natvigs krydderblandingen som har 89 prosent salt. Også flere av Toro sine krydder er verstinger, ifølge ernæringsfysiologen.

Kenneth Johansen, produktutvikler og kokk hos Orkla, sier Natvigs krydderblanding er et gammelt produkt fra 1960.

– Den inneholder ganske mye salt. Men det er et gammelt og et ikonisk produkt som vi ønsker å bevare som det er. Samtidig så vet vi at de som kjøper dette produktet kjenner det godt, og liker den smaken. Det respekterer vi, sier Johansen til Matkontrollen.

– Veldig mange av krydderblandingene deres har over halvparten salt. Er det en billig måte å lage krydderblandinger på?

– Nei, det er ikke en billig måte å lage krydderblandinger på. Det dreier seg rett og slett om å finne den riktige smaken til det riktige produktet, sier han.

Følger regelverk

Johansen sier at de følger regelverket som er for merking av krydderblandinger.

– Når det kommer en forespørsel om hvor mye salt det er oppi, så svarer vi alltid på det. Vi har merket saltinnholdet i noen produkter, men i det store og hele er det et ganske forvirrende landskap for kundene. Så vi ønsker å få med alle krydderprodusenter på en felles dugnad om å merke alle krydderblandinger bedre.

Liste over salt-innholdet i alle produkter: