Sunne, hjemmelagde rundstykker og knekkebrød

Hva med å starte det nye året med sunne og hjemmelagde knekkebrød og rundstykker?

Bruker knuste linfrø i stedet for hele, da vil kroppen nyttiggjøre seg den sunne linoljen i de knuste frøene.

Flaksalt eller tørket krydder kan brukes til dryss. Drysse på før steking.

Rugknekkebrød med havregryn

  • 4 dl grovsammalt rug
  • 3 dl store havregryn eventuelt bokhveteflak
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl linfrø
  • 1 ts salt
  • ca 7 dl vann

Knekkebrød med valnøtter og frø

  • 2 dl hakkede valnøtter
  • 3 dl grov sammalt rug
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl gresskarfrø
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • 1 ts honning (kan sløyfes)
  • 1 ts salt
  • ca 7 dl vann

Glutenfrie knekkebrød

  • 2 ½ dl solsikkekjerner
  • 2 dl gresskarkjerner
  • 1 dl knuste linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 2 ss fiberhusk
  • 1 ts salt
  • ca 5 dl vann

Fremgangsmåten er den samme til alle typer knekkebrød. Bland sammen det tørre og rør inn vann til en ganske tynn, «grøtete» masse.

La deigen hvile/svelle i 10-15 min. Er deigen blitt for tykk (som en tykk grøt) tilsett litt mer vann.

Oppskrift fortsetter under bildet.

KNEKKEBRØD: Kan lages i flere varianter. Foto: TV 2
KNEKKEBRØD: Kan lages i flere varianter. Foto: TV 2

Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel deigen jevnt og tynt utover de to stekebrettene.

Varm ovnen til 160 grader. Varmluft gir best stekeresultat.

Sett et brett øverst og ett nederst i ovnen, stek i ca 10 min, ta ut brettene og bruk en pizzarulle eller kniv og del opp i passende knekkebrød-størrelse. Sett tilbake i stekeovn og stek videre i ca 1 time.

Bytt plass på stekebrettene halvveis i steketiden.

Ta ut stekebrettene, løft av bakepapiret med knekkebrødene og legg tilbake i stekebrettet med bakepapiret opp, trekk av bakepapiret, del opp/bryt knekkebrødene fra hverandre og fordel utover stekebrettet.

Stek videre med døren på gløtt i 20-30 min til knekkebrødene er sprø. Avkjøl på rist før de oppbevares i tett boks. Tykkelsen på knekkebrødene avgjør steketiden for å få sprøe knekkebrød.

Sunne fiberrundstykker med frukt og nøtter

Nøtter kan sløyfes for de som ikke tåler det.

Deigen kan lages med kald væske og heves natten over (7-8 timer).

  • 2 ss rapsoljer til baking
  • 200 g Kesam (kan erstattes med 2 dl vann)
  • 1 l skummet melk eller vann
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • ca 1 kg fiberbakst eventuelt grovbakstmel
  • 3 dl havrekli
  • 2 dl hvetekli
  • 1 dl linfrø eller solsikkekjerner
  • 2-3 dl tørket frukt, hakket fiken/aprikoser, svisker, rosiner i biter
  • ca 150 g hakkede valnøtter/hasselnøtter (kan erstattes med ca 50 g tørket frukt og 50 g store havregryn for de med nøtteallergi)

Varm kesam, melk/vann og honning til fingervarmt.

Hold igjen ca 2 dl fiber/grovbakst mel.

Bland sammen resten av melet, tørrgjær, salt, kardemomme, grovhakket tørket frukt og nøtter. Tilsett den fingervarme væsken og elt/rør sammen for hånd i ca 5 min, i kjøkkenmaskin ca 3 min. Deigen skal være løs og klissete. Deigen trenger ikke forheves.

Bruk to skjeer, form deigen til boller og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Etterhev under klede i ca 1 1/2 time og stek på midterste rille i varm stekeovn, 225 grader i 12-15 min (steketid avhengig av hvor store «bollene» er).

Avkjøl på rist.

Egner seg godt til frysing.

RUNDSTYKKER: Grove og smakfulle. Foto: TV 2
RUNDSTYKKER: Grove og smakfulle. Foto: TV 2