STILLE FØR STORMEN: Sindre og kompisene hamstrer mat og flytter opp i høyden før den tropiske stormen treffer. Fra venstre: Anders Havneraas, Torkild Lekve, Adrian Stanford Iversen, Sverre engvik og Sindre Blakstad.
STILLE FØR STORMEN: Sindre og kompisene hamstrer mat og flytter opp i høyden før den tropiske stormen treffer. Fra venstre: Anders Havneraas, Torkild Lekve, Adrian Stanford Iversen, Sverre engvik og Sindre Blakstad. Foto: Privat

voldsomt uvær treffer thailand:

Sindre (31) evakuerer før uværet treffer: – Fullstendig kaos

Øyhoppingen i Thailand har tatt en dramatisk vending.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thailandske myndigheter har sendt ut farevarsel for store områder før den tropiske stormen «Pabuk» treffer sør i Thailand i natt.

Stormen vil rase gjennom landet fra sør til nord, og vil ramme turistperler som Phuket, Koh Samui og Krabi, skriver al Jazeera.

– Det kan lokalt komme opp mot 300 mm nebør i løpet av 24 timer og blåse vind opp mot full storm styrke. Den treffer land i natt norsk tid, forteller vakthavende meteorolog i Storm Geo, Ina Ynnesdal til TV2.no.

Meteorologen sier videre at hun vinden vil gi høye bølger inn over land og frykter at de store nedbørmengdene vil føre til lokale oversvømmelser og jordskred.

Stormen kan bli den mest alvorlige som har rammet området siden «Harriet» herjet landet i 1962, ifølge Seree Supratid, klimaforsker ved Rangsit University. Da mistet 900 mennesker livet, skriver Khaosod English.

Flere tusen turister flykter fra thailandske øyer og inn på fastlandet, skriver AFP.

Evakuerer

Thailand er et yndet reisemål blant nordmenn, og gjerne særlig i vinterhalvåret.

En av dem som befinner seg der nå er Sindre Blakstad (31) fra Kristiansund. Han er på øya Koh Samui sammen med kompisgjengen, men oppholdet har tatt en brå vending etter meldingene om uværet.

– Vi sitter nå i en bil på vei opp mot høyden. Det er mange biler som skal samme vei. Nå kjørte det akkurat en pickup med lasteplanet fullt av mennesker forbi her, sier Blakstad på telefon til TV 2.

Han forteller at mange allerede har evakuert til fastlandet med båt, men at det meste av båtbilletter er revet bort. Blakstad og kompisene har bestemt seg for å bli værende på øya.

Samtidig skrur hotellene i høyereliggende strøk opp prisene på grunn av den enorme pågangen. De norske guttene har heldigvis fått hjelp av forsikringsselskapet og sikret seg et hotell i høyden ut oppholdet.

STÅLSETTER SEG: Flere steder er lokalt personell i gang med å stable sandsekker på stranden i frykt for bølger som kan bli mellom sju og ni meter høye. Her på stranda i Songkhla.
STÅLSETTER SEG: Flere steder er lokalt personell i gang med å stable sandsekker på stranden i frykt for bølger som kan bli mellom sju og ni meter høye. Her på stranda i Songkhla. Foto: Sumeth Panpetch / AP

– Fullstendig kaos

Tidligere i dag var de innom et supermarked for å hamstre mat og drikke, og Blakstad melder om kaotiske tilstander.

– Det var fullstendig kaos. Jeg har aldri sett så mange mennesker på en butikk tidligere. Det var heldigvis fortsatt litt mat igjen, forteller han.

Blakstad, som til daglig jobber som brannmann i Trondheim, er spent på hva som venter, men er ikke redd.

Thailands meteorologiske institutt har sendt ut farevarsel for de følgende områdene:

3. januar: Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarart, Phatthalung, Songkhla, Pattani, Yala, Narathiwat, Krabi, Trang og Satun.

4.-5. januar: Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarart, Phatthalung, Songkhla, Pattani, Yala, Narathiwat, Krabi, Trang og Satun.

Kilde: tmd.go.th

– De lokale advarer mot høye bølger, så det var uaktuelt å bli boende nede ved stranda som vi gjorde. Samtidig sier de at strømmen garantert vil forsvinne, så vi har ladet opp powerbanker. Og så er det palmer og kokosnøtter som plutselig kan komme flygende, sier Blakstad.

– Er du overrasket over å støte på slikt vær i Thailand?

– Ja, det er litt overraskende, men det er lite man får gjort med det. Vi er klare til å fortsette med øyhoppingen når uværet blåser forbi, avslutter Blakstad.

Ving har sendt ut SMS-varsel

Turoperatøren Ving forteller at de har 683 norske gjester i Phuket og ni på Koh Samui. Samtidig har de mange svensker og danske gjester i Krabi.

De forteller at de har send ut SMS-varsel til sine reisende med informasjon.

– Reisende må følge de rådene som kommer fra oss, fra hotellet og fra lokale myndigheter. Vi sitter og følger utviklingen tett, men dette er noe man har vært med på før. Det eneste vi har gjort er at vi har stoppet våre egne utflukter med båt etter råd fra myndighetene, forteller Siri Røhr-Staff til TV 2.

Hun forteller at nordmenn som skal reise nedover de nærmeste dagene ikke har noen grunn til å legge om reiseplanene.

– Det er de vanlige ombookingsreglene som gjelder. Enn så lenge tar fly av og lander som vanlig, så folk med planer om å reise har ikke noen grunn til å bekymre folk foreløpig, sier hun.

Ber folk komme seg vekk

Forsikringsselskapet Gjensidige følger også utviklingen i Thailand tett. De ber alle sine kunder om å komme seg vekk fra utsatte områder.

– Vi anbefaler våre kunder å dra fra områder som vil bli rammet, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige i en pressemelding til TV 2.

Rysstad sier også at folk som hadde planer om å dra til de berørte områdene mellom 3. og 5. januar, om å avlyse disse planene.

– Vi erstatter ekstra kostnader ved evakuering til nærmeste trygge plass. For eksempel transport og overnatting, sier han.

Er du i området og har bilder, video eller tips? Tips oss!