TOK GREP: Etter en krass beskjed fra legen måtte Torleif (53) snu opp ned på livet.
TOK GREP: Etter en krass beskjed fra legen måtte Torleif (53) snu opp ned på livet. Foto: Privat

Torleif (53) fikk tre hjerteinfarkt på tre dager – takker legen som kalte ham feit

Torleif Torkildsen sluttet å se på vekta da han veide 121 kilo. Da han ble forbigått av en 80 år gammel dame opp Stoltzen, skjønte 53-åringen at han måtte ta grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt siden Torleif Torkildsen fra Trondheim var 17 år, har han slitt med overvekt.

Store deler av yrkeslivet hans ble tilbragt til sjøs, og en kombinasjon av svært lite aktivitet og et stort inntak av mat førte til en livsstil Torkildsen beskriver som alt annet en sunn.

– Jeg kom inn i en ond sirkel, og trodde ikke det var mulig å gjøre noe med det, sier han til TV 2.

Det var Bergens Tidende (+) som omtalte saken først.

Sjokkbeskjeden

På det meste veide 53-åringen godt over 120 kilo. Samtidig røykte han mellom 40-60 sigaretter hver eneste dag.

– Jeg skjønte at livsstilen ikke var bra for meg. Min far døde av hjerteinfarkt, men jeg tenkte at dette ikke kom til å skje med meg, sier Torkildsen.

På grunn av jobben til sjøs, var han avhengig av å få fornyet helseattesten sin annenhvert år. Da Torkildsen begynte i bransjen var det aldri fokus på helse og det å være i god form.

Men da 53-åringen var innom sjømannslegen i 2012 fikk han en beskjed som skulle endre alt.

– Legen sa rett ut av jeg var «feit», sier Torkildsen.

Fornærmet

Han innrømmer at han ble fornærmet, men etter å ha tenkt seg om innså Torleif at det var akkurat denne beskjeden han trengte.

– Jeg hadde ikke gjort noe med det, hvis det ikke var for beskjeden jeg fikk slengt i trynet av legen. Jeg mener vi trenger flere leger i Norge som tør å være såpass ærlige, selv om det for de fleste ikke er en kjekk beskjed å få, sier Torkildsen.

NYTT LIV: Nå trener Torleif 5-6 ganger i uken. Foto: Privat
NYTT LIV: Nå trener Torleif 5-6 ganger i uken. Foto: Privat

Legen ga Torleif streng beskjed om at han fikk seks måneder på å vise at han kunne gå ned i vekt. Hvis han ikke klarte det, fikk han ikke fornyet helseattesten.

– På seks måneder måtte jeg gå ned fem kilo. Da jeg kom tilbake et halvt år senere hadde jeg gått ned 12-13 kilo, sier han.

Vendepunkt

53-åringen bestemte seg for å legge det inaktive livet han hadde levd bak seg, og tok grep. I løpet av noen år gikk han fra godt over 120 kilo til under 100.

Men høsten 2016 havnet han tilbake i dårlige rutiner igjen, og vekten steg. På tur opp Stoltzenkleiven i Bergen kom et nytt vendepunkt.

– En mosjonist bruker en halvtime. Jeg brukte over én time, og ble passert av en dame på 80 år. Det setter litt perspektiv på ting, og du skjønner hvor dårlig form du er i, sier han.

Vi er kommet til desember 2016, og 53-åringen har nok en gang bestemt seg for at han gjerne ønsker å komme i bedre form. Da skjedde det noe som igjen satte Torkildsen ute av spill.

På tre dager fikk Torleif tre hjerteinfarkt.

– Jeg kom hjem fra trening da jeg fikk det første. Jeg skjønte hva det var, men tenkte at det ikke var så ille. Dagen etter skjedde det igjen, denne gangen litt kraftigere, forteller han.

30. desember kom det tredje hjerteinfarktet.

– Det slo meg i bakken, og jeg våknet gjennomsvett med ansiktet ned i sofaen, sier Torleif.

53-åringen sier han skjønte at dette var resultatet av den livsstilen han hadde hatt i så alt for mange år, og at han var klar over risikoen som fulgte med.

Likevel måtte det tre hjerteinfarkt til, før han virkelig skjønte alvoret.

– Hårete mål

Nå er situasjonen en ganske annen. Som regel trener han fem til seks ganger i uken, og i gjennomsnitt bruker han seks til åtte timer på trening i uka.

I august stiller han til start under Ironman i Kalmar i Sverige.

Mannen som for knappe to år siden ble forbipassert av en 80 år gammel dame opp Stoltzenkleiven, skal om seks måneder svømme 3,8 kilometer, sykle 180 kilometer og løpe maraton på 42,2 kilometer.

– Det er et hårete mål, men fullt gjennomførbart. Målet mitt er å gjennomføre, samt ikke komme sist. Jeg ønsker å bevise for meg selv at jeg klarer det, og konkurrerer kun mot meg selv, sier han.