Så lett klikker små barn seg ut av bilstolen

TV 2 Hjelper deg: Bilstoler går gjennom grundige kollisjonstester. Likevel klarer barn fra 1 år lett å åpne opp bilstolen selv. Flere foreldre forteller om skremmende opplevelser.

– Jeg spurte om det gikk bra, og så står han plutselig mellom setene og sier «JA». Jeg holdt på å kjøre rett i tunnelveggen, forteller Heroll Grande.

Han kjørte hjem fra svigerforeldrene da han fikk en svært ubehagelig opplevelse. Idet han hadde kjørt inn i en tunnel, hadde 2-åringen hans klart å komme seg ut av bilstolen og stod plutselig mellom forsetene.

– Jeg skvatt jo så forferdelig, altså, forteller han.

– Hadde han stått fremme da jeg hadde bråbremset, så hadde jeg jo tatt livet av gutten for da hadde han flydd rett i dashbordet, sier han.

Se TV 2 Hjelper deg på TV 2 og TV 2 Sumo torsdager klokken 20.30.

Sitter usikret i bilen

Som småbarnsforeldre er vi mer enn noen gang opptatt av å sikre barna våre i bilen. Likevel opplever mange foreldre at barna plutselig sitter usikret i bilen. Barn helt ned i 1-års alderen klarer enten å klikke seg eller åle seg ut av selene, uansett hvor mye disse strammes.

På TV 2 hjelper deg sine Facebook-sider er det mange foreldre som har delt sine opplevelser. Historiene er mange, over hele landet. Flere har sendt oss egne mobilvideoer av små barn som lett kommer seg ut av bilstolen.

– En åpenbar sikkerhetsrisiko

Vi viser en av mobilvideoene til Børre Skiaker, som er generalsekretær i Kongelig Norsk Automobilklubb.

– Jeg er overrasket over at barn så lett kan åpne disse låsene. Det er jo en åpenbar sikkerhetsrisiko med et barn som sitter usikret i kjøretøyet. Det må kunne lages en barnesikring som er konstruert på en slik måte at barn ikke kan åpne, men samtidig så må en voksen kunne åpne det ganske enkelt, sier Skiaker.

Produkt- og merkevareansvarlig i Besafe, Marie Helene Haavardsholm. (Foto: TV 2)
Produkt- og merkevareansvarlig i Besafe, Marie Helene Haavardsholm. (Foto: TV 2)

Gjelder flere produsenter

Etter å ha kontaktet alle de 70 personene som kommenterte på vår Facebook-side, registrerte vi totalt 33 barn som kommer seg ut av ulike bilstoler. Barna klikker seg ut av bilstoler fra de store produsentene og av mindre kjente stolmerker.

Hvordan er det mulig at barn kommer seg så lett ut av ulike bilstoler? Vi ber en av de største produsentene på markedet her hjemme, skandinaviske BeSafe om svar, og blir møtt av produkt- og merkevareansvarlig Maria Helene Haavardsholm.

Svarer på kritikken

– Hvordan er det mulig at en 2-åring kan åle seg ut av selene? Det burde ikke være mulig?

– Nei, det er helt riktig og her i den nye standarden, etter press fra bilstolprodusentene, så har man åpnet opp for at man får sette på et ekstra tilleggsprodukt på bilstoler, forklarer Haavardsholm.

Hun viser oss et nytt produkt fra BeSafe som heter Belt Guard, og som de håper vil forhindre at barn klarer å åle seg ut.

Lanserer et nytt produkt

– Det fester man under skulderpaddene på bilsetet med borrelås på begge sider. Det gjør at Belt Guarden hele tiden vil holde seg på samme sted helt uavhengig av barnets høyde. Det fester man på denne måten og så holder det beltene tettere sammen. Det er også plassert på et punkt hvor det holder seg godt og hvor det er vanskelig for barnet å kunne åpne det, forklarer hun.

Det nye produktet vil likevel ikke kunne forhindre at barn klikker seg ut av bilstolen.

Generalsekretær i Kongelig Norsk Automobilklubb, Børre Skiaker. (Foto: TV 2)
Generalsekretær i Kongelig Norsk Automobilklubb, Børre Skiaker. (Foto: TV 2)

Vi spør derfor om hvorfor det er så lett for barn å klikke seg ut av deres bilstoler.

– Beltelåsene på bilstoler i dag er lagt innenfor et regelverk som inngår i dagens standard. Samtidig så må man ivareta en eventuell ulykkessituasjon hvor den første som ankommer stedet kan være en person som er svak, en person som ikke har erfaring med å åpne beltelåser på bilstoler. Det kan også være et spørsmål om tid, sier Haavardsholm.

– I tillegg så er det ikke lov å dekke til beltespennen på noen som helst måte. Beltespennen skal være rød, og det skal være mulig å åpne den med en håndbevegelse, legger hun til.

– Som produsent så har dere jo et ansvar for å sikre at barn sitter trygt i bilen?

– Absolutt, og vi gjør til enhver tid vårt ytterste for at barn skal være sikre innenfor de gitte rammer som finnes i dagens standard og regelverk. Det vi konkret gjør i dag er at vi samarbeider tett med vår leverandør av beltelåser Holmberg, som også sammen med andre eksperter på området for blant annet å utvikle nye typer varslingssystemer. Det er litt for tidlig å dele noen detaljer om hvor vi er i planleggingsfasen, avslutter hun.

Produsenten av Cybex skriver til oss i en e-post at de følger gjeldende regelverk og at de har utarbeidet et nytt varslingssystem som gir foreldre beskjed hvis barnet klikker seg ut eller løsner selene.