FØRSTE BILDE: Kinas nasjonale romsenter delte et av de første bildene etter månelandingen torsdag.
FØRSTE BILDE: Kinas nasjonale romsenter delte et av de første bildene etter månelandingen torsdag. Foto: China National Space Administration/Xinhua News Agency via AP

Kina har landet på månens bakside

Kinas romsonde Chang'e-4 har nådd målet og landet på månens bakside. Nå har de delt det første bildet etter landingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kineserne skriver romfartshistorie når de nå har gjennomført den første myke landingen på månens «mørke» side.

En myk landing vil si en suksessfull landing uten videre skader på fartøyet.

Sonden skal gjennomføre eksperimenter og utforske det uberørte terrenget som en del av et tokt kineserne har planlagt i årevis.

– Siden baksiden av månen er skjermet for elektromagnetisk stråling fra jorden, er det et ideelt sted for å utforske miljøet i verdensrommet og soleksplosjoner, og sonden kan «lytte» til de dypere områdene av kosmos, sier Tongjie Liu, assisterende direktør for Kinas nasjonale romfartssenter.

Markerer seg

Med torsdagens månelanding vil Kina markere seg som et land med høy økonomisk vekst og teknologisk ekspertise, som bevis på at Kommunistpartiet har klart å få landet ut av fattigdom.

Landet har i en årrekke prioritert romfartsprogrammet sitt, og president Xi Jinping har tidligere tatt til orde for å gjøre Kina til en supermakt i verdensrommet.

I 2013 landet en kinesisk rover på månen, og ble sammen med USA og Russland de eneste landene som har gjennomført en myk landing på jordens naturlige satellitt.

Kinesiske spesialister snakker også om å sende et menneske til månen før 2020 og ha en operativ romstasjon i verdensrommet på samme tid.

RAKETT: Her tar en rakett som bærer den kinesiske romsonden Chang'e 4 av i Sichuan provinsen i Kina 8. desember.
RAKETT: Her tar en rakett som bærer den kinesiske romsonden Chang'e 4 av i Sichuan provinsen i Kina 8. desember. Foto: China Stringer Network

Aldri blitt utforsket

Ettersom Jordens nærmeste nabo ikke snurrer rundt sin egen akse, er det bare én side av månen vi kan se her nede fra.

Det er likevel en myte at baksiden av månen ligger i et evig mørke. Begge sider av månen mottar like mye sollys, men kun en side er synlig fra jorden.

Månens bakside har aldri blitt utforsket av mennesker eller romfartøy, men en svært eksklusiv gruppe amerikanske astronauter har sett den mens de har fløyet i bane rundt månen.

Apollo 8 var det første romfartøyet som gikk rundt månen. Julenatten 1968 kunne William Anders ta det første bilde av en «jordoppgang», at Jorden tilsynelatende står opp over månens horisont.

(©NTB/TV 2)