Utøverne krever Russland utestengt etter dopingfarse

Både utøvere og antidopingbyrå ber WADA ta grep etter at Russland ikke ga informasjon om sitt skandalebefengte laboratorium i Moskva innen tidsfristen.

UNDER PRESS: WADA-president Craig Reedie. Foto: ALEXANDER JOE
UNDER PRESS: WADA-president Craig Reedie. Foto: ALEXANDER JOE

I september besluttet styret i Verdens antidopingbyrå (WADA) å oppheve utestengelsen av Russlands antidopingbyrå (RUSADA). Betingelsen var at de godtok flere vilkår, blant annet at WADA skulle få tilgang til alle data fra laboratoriet i Moskva innen årsskiftet. Det skjedde ikke, og det får flere til å reagere sterkt.

Blant annet WADAs egen utøverkomité. De krever Russland utestengt igjen.

I en uttalelse, publisert på WADAs egne nettsider, skriver de:

«Vi er ekstremt skuffet over at Russlands frist på 31. desember ikke ble overholdt av russiske myndigheter.

Vi forventer nå at den den anbefalte prosessen blir fulgt, og at det vil bli erklært at Russland ikke tilfredstiller kravene. Bare denne handlingen vil være tilstrekkelig og passende i utøvernes mening.

Noe mindre enn det vil bli ansett som at WADA svikter i å handle på vegne av utøverne.»

Tidligere langrennsløper Beckie Scott var leder av utøverkomitéen, men trakk seg i fjor høst på grunn av den lemfeldige behandlingen av Russland. Blant de som er i komitéen nå er svømmer Kristy Coventry og den sørkoreanske håndballspilleren Jeong-ho Hong.

Klart budskap

Utøverne er ikke alene.

I et opprop , skrevet av ledere i 16 nasjonale antidopingbyråer, er budskapet klart.

«Etter mer enn tre år med undersøkelser, ubesluttsomhet og kompromisser som svar på den verste dopingskandalen i idrettens historie, er tiden moden for å vise at ingen individer eller nasjoner er fritatt sine forpliktelser til Verdens Antidopingkode (WADC). Vi bønnfaller WADA om å bruke sin fulle autoritet og ressurser til å fremskynde denne saken», står det i oppropet.

Like før jul måtte WADAs fem utsendte eksperter reise hjem fra Moskva med uforrettet sak. Russiske myndigheter sa at ekspertenes utstyr til å hente ut data ikke var godkjent av landets lover.

Fortjente det ikke

På årets første dag bekreftet WADA at Russland ikke hadde oppfylt vilkåret om full tilgang. Russerne risikerer igjen å bli suspendert.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er tydelig på at det nå må skje noe. Til NTB sier han at saken må hastebehandles.

– Det har gått flere år nå uten at det har blitt ryddet opp. Nå i september ga WADA dem en ekstraomgang som de ikke fortjente, og den tok ikke RUSADA vare på. Nå må man snart si at døren er stengt. Derfor er det viktig at vi nå sier ifra, sier Solheim.

Linda Hofstad Helleland er visepresident i WADA. Hun var sterkt i uenig i avgjørelsen om å ta Russland inn i varmen igjen. Den norske statsråden krever handling umiddelbart.

– Vi skylder de rene utøverne at vi får en avklaring så raskt som mulig, sier Helleland til VG og fortsetter:

– Nå er hele verdens øyne rettet mot WADA, og vi har ikke råd til å miste tillit fra utøvere og en hel sportsverden. Jeg frykter at vi mister tillit dag og dag, time for time.

– En vits og en skamplett

WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse skal møtes 14. og 15. januar for å komme med en anbefaling til WADA-styret om Russlands idrettsframtid. Antidoping Norge og 15 andre nasjonale antidopingbyråer krever at det blir tatt en beslutning så raskt som mulig.

Lederen av USAs antidopingbyrå, Travis Tygart, ristet oppgitt på hodet over hele situasjonen rundt RUSADA.

– Det er en vits og en skamplett for WADA og det globale antidopingsystemet, tordnet USADA-sjefen tirsdag.

Sentralt

WADA utestengte RUSADA i november 2015 etter at McLaren-rapporten dokumenterte omfattende og myndighetsassistert dopingjuks i årene 2011 til 2015. Sentralt i dette sto antidopinglaboratoriet i Moskva.

Mangelen på adgang til data fra Moskva-laboratoriet har vært en hemsko i forsøket på å stille de skyldige til ansvar for dopingjukset. I februar omgjorde Idrettens voldgiftsrett (CAS) straffene mot 28 av de 43 russiske idrettsfolkene som av IOC var diskvalifisert og utestengt for å ha bidratt til og profittert på dopingjukset.

Så langt har bare to internasjonale særforbund, friidrett (IAAF) og skiskyting (IBU), innledet disiplinærsaker basert på opplysningene i McLaren-rapporten. IAAF har siden november 2015 nektet russere deltakelse i internasjonale konkurranser, unntatt håndplukkede idrettsfolk som må konkurrere som nøytrale utøvere.

(©NTB/TV 2)