skjebneforhandlingene har startet

Bollestad om å lage flere barn: – Trenger du en forklaring?

GRAN/HADELAND (TV 2): KrF-nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vil gjøre det enklere for nordmenn å lage barn i ung alder, og nekter å gi opp håpet om endringer i abortloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lave fødselstall bekymrer Kristelig Folkeparti, som i dag startet regjeringsforhandlinger med Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet.

TV 2 fulgte KrFs forhandlingsdelegasjon Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Erik Lunde på togturen til Gran, hvor de tre KrF-toppene skal forhandle med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Det fødes for få barn i Norge til at den norske velferdsmodellen kan opprettholdes på dagen nivå, mener partiet og har støtte hos Erna Solberg.

Men er det egentlig så lett å løse problemet?

– Det er ganske enkelt. Trenger du en forklaring? Det er ikke vanskelig for meg å gi en forklaring, sier Bollestad til TV 2, og får Ropstad til å bryte ut i latter.

Biologisk klokke

Hver av oss må få litt over to barn i gjennomsnitt hvis vi skal opprettholde folketallet. I dag fødes det bare 1,6 barn per nordmann.

– Landet vårt trenger det for å ha et bærekraftig samfunn. Vi må ønske unger velkommen og legge til rett for at familier kan få flere barn.

Bollestad mener folk i dag venter for lenge med å bli foreldre.

– Den biologiske klokken er sånn at det er best å få barn litt opp i 20-årsalderen, sier KrF-nestlederen.

– Men hvordan skal man gjøre det lettere i praksis? Det er strevsomt når man skal studere og etablere seg på jobb?

– Kjære deg. Jeg har fire unger selv. Jeg var ikke den eldste, men heller ikke den yngste. Det handler om å legge til rette for at man kan få unger mens man studerer, sier Bollestad.

– Vi må ha nok studentboliger og tenke fødselspenger som ikke er bare er bygd opp på inntekt, som gjør det lettere å for unge foreldre å ha det økonomisk greit mens man studerer, legger hun til.

På pressekonferansen før forhandlingene startet, bekreftet statsminister Erna Solberg at å få flere til å få barn blir en del av regjeringssamtalene.

– Det er en erkjennelse om at selv om vi har en av de beste ordningene i verden for å kunne kombinere det å jobbe og få barn, så har vi likevel et fallende barnetall i vårt land, sa statsministeren.

Varsler abortkamp

Forhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre og KrF startet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland onsdag ettermiddag.

På KrF sin ønskeliste står blant annet en barnereform, en likeverdsreform og økt barnetrygd.​ KrF krever endring av paragraf 2c i abortloven og forbud mot tvillingabort. Høyre-leder og statsminister Erna Solberg har åpnet for å forhandle om dette.

Fremskrittspartiet og Venstre har gjort det klart at det er uaktuelt for dem å gjøre endringer i abortlovens paragraf 2c.

– Egentlig er det ingen vits at vi fortsetter å diskutere innskrenkninger i abortloven. KrF får ikke gjennomslag for det, sa Frps helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, til TV 2 i desember.

Men Ropstad og KrF-delegasjonen nekter å gi opp håpet å gjøre endringer i abortloven.

HÆRFØRER: Nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad under forhandlingsutvalgets første møte under regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland onsdag
HÆRFØRER: Nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad under forhandlingsutvalgets første møte under regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland onsdag Foto: Poppe, Cornelius

– Det er ett av mange viktige punkt. Vi kommer til å stå på for det vi kaller en likeverdsreform og skape et samfunn med et plass til alle. Det gjelder både endringer i abortloven og ordninger for de som får barn med spesielle utfordringer, sier Kjell Ingolf Ropstad til TV 2.

– Så hvis du skal bli fornøyd ender det med en endring i abortloven?

– Nå tar ikke jeg forhandlingene i media, og vet at det blir krevende. Vi har mange viktige områder, som for eksempel familiepolitikken, sier Ropstad.

Spår tøffe forhandlinger

Han mener det er gode sjanser for at partiene blir enige.

Hva som skjer hvis forhandlingene strander vil han ikke kommentere.

– Nå har jeg fullt fokus på disse forhandlingene, og ønsker å lykkes med det, sier KrF-nestlederen.

Siv Jensen varslet på pressekonferansen en tøff kravliste fra Fremskrittspartiet.

– For Frps del vil det være avgjørende viktig å få betydelig gjennomslag for videre redusering av skatte- og avgiftstrykket, forbedringer på samferdselssektoren og ikke minst ytterligere innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken.