Her kan regjerings-forhandlingene krasje

Flere tror ikke KrF vil få gjennomslag for en endring av abortlovens paragraf 2c, når de onsdag setter seg ved forhandlingsbordet med regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag starter forhandlingene om en ny, utvidet regjering med Kristelig Folkeparti på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

Det er ventet at diskusjonene vil bli tøffe når de fire partiene setter seg rundt forhandlingsbordet. Likevel er det forventinger om at man lykkes med prosjektet om en utvidet regjering.

– Jeg tror nok dette går veien, selv om ikke forhandlingene blir enkle av den grunn, sier Aslak Eriksrud, politisk kommentator TV 2.

– Det er klart at det kan skjære seg, men jeg tror at om to uker er vi veldig nære en utvidet regjering, sier Kjetil Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.

Til TV 2 opplyser likevel kilder i den sittende regjeringen, med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, at det ikke er sikkert at man klarer å komme til enighet.

Konflikter

En rekke saker peker seg ut som konfliktområder før regjeringsforhandlingene.

 • Endringer i abortloven.
  Under KrFs politiske veivalg i høst, åpnet statsminister Erna Solberg for å forhandle om abortloven. Siden har saken pekt seg ut som den kanskje viktigste enkeltsaken for KrF i regjeringsforhandlingene. Partiets nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, har sagt at partiet vil kreve endringer i loven i forhandlingene. KrF ønsker å endre abortloven paragraf 2c, hvor tolkningen av loven sier at Downs syndrom er en selvstendig grunn til å få innvilget abort etter uke 12.

– At KrF må få gjennomslag på området abort, det er ganske åpenbart. Men en endring av paragraf 2c er jeg tvilende til at de får til, ettersom det går inn på kvinners selvbestemmelse, som er vanskelig å endre, sier Eriksrud.

Både Frp og Venstre har vært tydelige på at de ikke kommer til å gå med på dette.

– Det kan være lettere å få til noe på tvillingabort, eller å bli enige om å utarbeide en handlingsplan, mener Eriksrud.

En handlingsplan for å redusere antall aborter kan inneholde forebyggende tiltak, som for eksempel å gjøre det enklere å for studenter å kombinere barn med studier.

– Sånne ting kan være mulig å få på plass, sier Alstadheim, som i likhet med Eriksrud ikke har tror på at KrF kan få gjennom en endring av abortlovens paragraf 2c.

 • Rusreformen.
  I 2017 ble et flertall på Stortinget (Ap, Høyre, SV og Venstre) enige om en stor omlegging av ruspolitikken. Reformen innebærer å gi rusavhengige behandling i helsevesenet i stedet for straff. Regjeringen har satt ned et utvalg for å forberede reformen, men det hele kan strande dersom KrF får gjennomslag for sitt syn. Mens Frp har gått med på reformen, er KrF fortsatt mot.​

  Leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot, sier til NRK at hun er bekymret for rusreformens skjebne i forhandlingene.

  – Jeg håper abortloven ligger fast som den er. Men jeg er også bekymret for rusreformen. Så det er noen ganske store, viktige saker der som jeg er bekymra for at KrF får gjennomslag for, sier Bruflot til kanalen.

 • Innvandring og asyl.
  På dette politikkområdet har Frp varslet at de ikke har noe å gå på.

  – Vi har ikke mye å gi på innvandring. Vi vet at i budsjettavtalen så ble kvoteflyktningene økt til 3500, det er maksimumsgrensen.Vi kommer ikke til å gi noe mer der, sa fylkesleder i Oslo Frp, Tone E. Ims Larssen, til TV 2 denne uken.
 • Klima- og bilpolitikk.
  ​Både bilavgifter, bompenger og veiprising er ventet å bli et hett tema ​i forhandlingene. Her er det stor avstand mellom partiene. Venstre-leder Trine Skei Grande har uttalt at partiet krever økte utslippskutt i en ny regjeringsplattform, mens Frp vil redusere bilavgiftene. Flere kilder i Frp bekreftet til TV 2 før jul at det blir svært viktig for partiet å få gjennomslag på dette området.

  Samtidig har Venstres finanspolitiske talsmann Abid Raja avvist Frp-forslag om å rokke ved elbilenes avgiftsfordeler.

  – Vi vil ikke åpne for at man skal forhandle om de fordelene vi har valgt å ha for elbilene, sa Raja til Aftenposten før jul.

Viktig med forpliktelser

Med to år igjen av regjeringsperioden, spår ekspertene at det blir viktig for partiene å få konkrete forpliktelser i en ny regjeringsplattform.

– Kampen vil også bli å forplikte i sakene, sånn at det faktisk blir prioritert i de to statsbudsjettene regjeringen har igjen, sier Eriksrud.