Møter kritikk: – Det er nok først og fremst pengene som rår

TIL DUBAI: Manchester United skal samle troppene etter helgens kamp mot Reading i Dubai - et sted kritisert for sitt syn på kvinner og menneskerettigheter.
TIL DUBAI: Manchester United skal samle troppene etter helgens kamp mot Reading i Dubai - et sted kritisert for sitt syn på kvinner og menneskerettigheter. Foto: Martin Rickett
Ole Gunnar Solskjær og Manchester United drar til kritiserte Dubai på treningsleir midt i sesongen.

Se Newcastle-Manchester United kl. 21.00 på TV 2 Sport Premium og Sumo.

Når Manchester United avslutter det hektiske juleprogrammet med FA-cup mot Reading lørdag, sender Ole Gunnar Solskjær spillerne rett på flyet til Dubai.

Ble kritisert for planlagt Dubai-tur

Ifølge Daily Mail drar United til det populære feriemålet allerede lørdag kveld for å samle krefter og samle troppene i fire dager før storkampen mot Tottenham 13. januar.

I emiratene skal United-stjernene bo på luksushotellet One&Only Royal Mirage Arabian Court Hotel hvor prislappen er rundt 4000 kroner natten.

I Amnesty er man kritisk til at fotballklubber som Manchester United bruker steder som Dubai til treningsleirer og profilering.

– Amnesty oppfordrer aldri til boikott av et land. Når det er sagt, mener vi også at det følger et ansvar med å samhandle, samarbeide og operere i en stat med store menneskerettighetsproblemer, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge, til TV 2.

Dubai har blant annet fått mye kritikk for sitt syn på kvinnelige rettigheter og homofili, og her hjemme i Norge ble temaet ytterligere belyst tidlig i 2018 da Rosenborg gjorde helomvending og droppet treningsleir i Dubai etter press fra egne supportere.

– Bør ha et bevisst forhold til det

I Sverige har både Malmö og IFK Göteborg boikottet reisemålet, som også besøkes hyppig av verdens fotballstjerner.

På spørsmål fra TV 2 om valget av Dubai som sted for treningsleir, og kritikken mot det, svarer Manchester United følgende:

«Klubbens avgjørelse om å reise til Dubai for en kort treningstur i varmt vær ble gjort utelukkende av hensyn til været og praktiske reise-vurderinger.»

Solskjær og Molde var selv i Dubai på treningsleir i både 2016 og 2017, men valgte før 2018-sesongen å dra til Spania - angivelig av grunner som ikke var knyttet til menneskerettighetskritikken rettet mot den lille staten.

Nå skal Solskjær igjen tilbake til Dubai - denne gangen med et langt større lag og med langt større oppmerksomhet.

– Dubai, som en del av De forente arabiske emirater, er delaktig i krigen i Jemen, der deres koalisjon høyst sannsynlig har begått krigsforbrytelser. Dette kommer i tillegg til en rekke menneskerettighetsbrudd hjemme, sier Egenæs.

– Det at Manchester United og klubber som den legger treningsleirer til Dubai gir emiratet viktig og positiv PR. Dette bør klubben ha et bevisst forhold til dersom de velger å legge treningsleir dit.

Da Rosenborg valgte å lytte til fansen og ikke dra til Dubai, sa sportslig leder Stig Inge Bjørnebye at de hadde «undervurdert den form for reaksjoner til fordel for sportslige vurderinger». Molde-leder Øystein Neerland mente da at RBK fikk i overkant urettferdig kritikk.

– Straks fotballaget skal dit, får dette stor oppmerksomhet, og kortet med menneskerettigheter blir dratt frem. Jeg tror ikke vi løser noe med å ikke reise til land som har et regime som dette, sa Neerland overfor Eurosport.

– Brikker i en plan

Egenæs i Amnesty mener at storklubber har en makt som de sjelden velger å benytte seg av. Signaleffekten ville vært stor om en klubb som United hadde knyttet neven, mener generalsekretæren.

– Det er med tungt hjerte jeg sier dette om klubben i mitt hjerte, men i Manchester United som i de fleste, om ikke alle klubber av den størrelsen, er det nok først og fremst pengene som rår. Woodward (United-direktøren journ.anm) og hans økonomiske vurderinger og inngåelse av samarbeid og sponsoravtaler er nok det avgjørende i situasjoner som denne. Det er langt fra sikkert at manageren, særlig en vikar, har noe særlig innflytelse vil jeg tro, sier Egenæs.

De senere årene har man sett stadig flere store idrettsarrangement finne sted i regionen - nærmere bestemt Qatar. Blant dem er sykkel-VM, håndball-VM og det kommende VM i fotball.

– Idretten, enten det er store klubber som Manchester United, eller det er de enda større idrettsorganisasjonene som FIFA, IOC o.l. har mye større muligheter til innflytelse enn det de er villige til å bruke. De er viktige brikker i en rekke problematiske staters plan for å pusse på sitt omdømme. Disse aktørene burde vurdere om de er villige til å gi ofte autoritære og brutale stater sin indirekte støtte, gjennom å legge treningsleire, arrangementer o.l. hos dem, sier Egenæs.

Lik TV 2 Sporten på Facebook