ULYKKE: Innsiden av toget etter ulykken onsdag morgen.
ULYKKE: Innsiden av toget etter ulykken onsdag morgen. Foto: Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix / NTB scanpix/Li Peng/TV 2 Danmark

Seks omkom etter togulykke i Danmark

Seks personer mistet livet i en togulykke på Storebæltsbroen onsdag morgen. 16 personer er skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlige meldinger gikk ut på at åtte personer ble lettere skadd i hendelsen da et tog måtte bremse kraftig opp på broen.

Onsdag formiddag kom imidlertid opplysninger om at seks personer omkom i ulykken.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 7.35 onsdag morgen. 16 personer er skadd.

– Det er snakk om en meget alvorlig ulykke. Vi har ikke mulighet til å si så mye enda, vi jobber med å få oversikt over ulykkens omfang, uttalte dansk politi på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Etterforsker hendelsesforløp

Ulykken skjedde da et passasjertog traff deler av et godstog lastet med øl som kom i motsatt retning.

Ifølge Ekstra Bladet skjedde ulykken da taket på en ølvogn traff passasjertoget. På grunn av uvær var broen stengt natt til onsdag for vindfølsomme kjøretøyer, men godstoget hadde tillatelse til å kjøre over broen. Det opplyser Jan Wildau i Deutsche Bahn Scandinavia til Ekstra Bladet.

– Det var dessverre vårt tog som var involvert i en ulykke på Sotrebæltsbroen, sier Wildau til avisen.

– Har dere noen ide om hva som har skjedd på nåværende tidspunkt?

– Vi kan se at det er store skader på godstogets vogner og presenninger, men hva som har forårsaket ulykken, må undersøkelser slå fast i løpet av de neste dager og uker.

Havarietterforsker Bo Haaning sier til Ritzau at ulykken trolig har skjedd idet en trailer har blåst av godsvognen den var montert på.

Tidkrevende etterforskning

Politiet etterforsker nå ulykken for å finne årsaken til hendelsen, og ber om respekt for at arbeidet kan ta tid. På pressekonferansen opplyste politiet at redningsarbeidet og de involverte hadde høyest prioritet.

Politiet ønsket ikke å kommentere hvorvidt det vil bli juridiske konsekvenser for noen involverte.

– DSB tar ulykken meget alvorlig, og vi er dypt berørte av at det både er omkomne og skadde, sier administrerende direktør i DSB, Flemming Jensen, i en pressemelding.

RASERT: Toget ble rasert etter ulykken onsdag morgen. Foto: Li Peng/TV 2 Danmark
RASERT: Toget ble rasert etter ulykken onsdag morgen. Foto: Li Peng/TV 2 Danmark

– Våre tanker går til de pårørende, og vi gjør alt som er praktisk mulig for å bistå kundene og deres pårørende, fortsetter han.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrykker sorg etter ulykken.

– Morgenens tragiske ulykke på Storebæltsbroen med mange omkomne og sårede har rystet oss alle sammen, sier statsministeren i en uttalelse.

– Plutselig knuser tre vinduer

Danske TV 2 har snakket med Li Peng, som var passasjer da ulykken inntraff. Hun forteller at hun plutselig hørte en høy lyd.

– Lyden fortsetter og blir høyere, og plutselig knuser tre vinduer. Jeg vet ikke hva som forårsaket det, men toget fortsatte å kjøre, forteller Peng.

Hun sier det er vanskelig å si hvor lenge toget kjørte videre, men anslår omtrent to minutter. Peng gjemte seg deretter under setet.

Storebæltsbroen var onsdag morgen stengt for veitrafikk på grunn av uvær og kraftig vind. Det var flere helikoptre på ulykkesstedet, og havarikommisjonen ankom onsdag for å etterforske hendelsen.

– Hold nødsporet fri. Vår innsatsleder kommer ikke frem til ulykken på Storebælt, skrev Fyns Politi på Twitter tidligere.

STORE SKADER: Godstoget har synlige skader på presenning og last. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix / NTB scanpix
STORE SKADER: Godstoget har synlige skader på presenning og last. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Alle tog ble også stanset på strekningen mellom Korsør og Nyborg.

Midlertidig krisesenter

Redningsmannskapene opprettet en kommandosentral på Fyn, og Nyborg Idrettsenter er gjort om til et midlertidig krisesenter.

– Det vil ikke være adgang for pårørende. Det vil være et psykososialt beredskap til stede for å motta og hjelpe passasjerene, skriver Fyns Politi i en pressemelding.

Det var 131 personer om bord på toget, hvorav to til tre av disse var ansatte ved toget. Passasjerene blir oppfordret til å sende en SMS til sine pårørende, og pårørende kan ringe politiet for å få opplysninger om passasjerer på toget.

(©NTB/TV 2)