KRITISK: Programleder Hasan Minhaj er kjent for å kritisere samfunnet og politikere med humor som virkemiddel.
KRITISK: Programleder Hasan Minhaj er kjent for å kritisere samfunnet og politikere med humor som virkemiddel. Foto: Brad Barket/AFP

Netflix fjerner episode kritisk mot Saudi-Arabia

Strømmetjenesten Netflix har fjernet en episode av den satiriske serien «Patriot act» som retter kritikk mot Saudi-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken til at episoden ble fjernet skal være klager fra myndighetene i landet, skriver Financial Times.

Det er kun i Saudi-Arabia episoden er fjernet, og den kan fortsatt sees i andre land.

I episoden gjorde programleder Hasan Minhaj narr av de mange, og skiftende, forklaringene på drapet av journalisten Jamal Khashoggi.

Khashoggi som var en Saudi-Arabisk statsborger og kjent kritisk journalist ble myrdet i oktober, i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

– Mange forklaringer

I episoden sier programlederen at landets offisielle talspersoner gikk ut med mange ulike forklaringer etter dødsfallet.

– På et tidspunkt sa de at han døde i en slåsskamp, helt i Jackie Chan-stil. Den eneste forklaringen de ikke ga var at Khashoggi døde i en fjellklatrer-ulykke, sa Minhaj blant annet.

Videre kritiserte han kronprins Mohammed Bin Salman, og gikk nærmere inn på forbindelsen mellom Saudi-Arabias militære tilstedeværelse i Yemen, og sultkatastrofen og ødeleggelsene som har rammet landet siden 2015.

Embetsmenn i Saudi-Arabia satt ikke nærmere pris på vitsingen mot deres egne bortforklaringer og statens overhode, og krevde at episoden skulle fjernes.

Reagerer på fjerning

Tirsdag reagerte den internasjonale ikke-statlige organisasjonen Human Rights Watch på at Netflix bukket under presset fra den Saudi Arabiske regjeringen.

– Netflix sin påstand om å støtte kunstnerisk frihet betyr ingenting om de bøyer seg for kravene fra myndigheter som ikke tror på frihet for sine borgere, verken kunsterisk eller politisk, sa gruppen ifølge The Guardian.

De mente enhver som opptrer i noen av seriene og filmene som strømmes via Netflix burde være rasende over at de gikk med på sensurering av episoden.

Kritisk mot Netflix

Også Jamal Khashoggis redaktør i Washington Post gikk ut mot Netflix etter den kontroveriselle fjerningen.

På Twitter skriver hun blant annet at da Khashoggi skriver om frihet i den arabiske verden, så mente han ikke bare frihet for journalister.

Han skrev om frihet for kunstere, artister, komikere og alle andre som ønsker å uttrykke sin mening om samfunnet.

Forsvarer seg

Netflix går på sin side til sitt eget forsvar.

– Vi er en stor støtter av kunstnerisk frihet over hele verden, og fjernet kun denne episoden i Saudi-Arabia etter at vi hadde mottatt en gyldig juridisk forespørsel - og for å overholde lokal lov, sa strømmetjenesten til Financial Times.

Den lokale loven skal være Saudi Arabias anti-datakriminalitet lov.

Episoden kan fortsatt sees i andre land Netflix strømmes, og i Saudi Arabia via Youtube.