Suveren Klæbo tok over sammenlagtledelsen

Johannes Høsflot Klæbo parkerte konkurrentene før oppløpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

​Se sprintseieren i videovinduet øverst!

Johannes Høsflot Klæbo rykket fra Sergej Ustjugov og Federico Pellegrino i siste bakken på den tredje Tour de Ski-etappen.

– Det er en stilstudie av Klæbo når han angriper som en jaguar opp den bakken, sier TV 2-kommentator Marius Skjelbæk.​

Trønderen kom inn alene på oppløpet i Val Müstair og gikk inn til seier. Italienske Pellegrino brakk staven og var sjanseløs. Han gikk inn til andreplass bak Klæbo.

– Det var en perfekt start på året, så jeg kan si at jeg har rundet 2019 allerede. Jeg er fornøyd, sier Klæbo til TV 2 etter seieren.

– Det var tøft. Jeg var veldig sliten etter kvartfinalen. Det kom seg og semifinalen var rotete. I finalen var jeg veldig glad for at Ustjugov dro til. Da fikk jeg det litt som jeg ville, jeg slapp å gjøre all jobben selv, sier han.

Klæbo: – Blir tøft og tungt

Med seieren tok Klæbo over ledelsen i sammenlagtkonkurransen i Tour de Ski. Det er første gang Klæbo går etapperennet.

Klæbo leder tolv sekunder foran toer Ustjugov i sammendraget. Tredjeplasserte Aleksandr Bolsjunov er bak med 25,1 sekunder.

– Det ser bra ut, men det er nå de tøffe dagene starter med distanse. Det er klart det er fellesstart, men det skal bli tøft. Jeg får bite tennene sammen og ta dag for dag, sier Klæbo, som håper han kan vinne Tour de Ski sammenlagt på første forsøk.

– Jeg skal gjøre det jeg kan for å være med. Det blir tøft og tungt, sier han.

Det var Klæbos tredje verdenscupseier denne sesongen. Han vant også Toblach-sprinten lørdag.

Ustjugov tok tredjeplassen. Emil Iversen ble nummer fem, mens Sindre Bjørnestad Skar endte sist i finalen.

– Det er egentlig en veldig bra dag. Det var en veldig bra prolog, bra kvart, bra semi og jeg var på skuddhold på tredjeplass, men jeg lå som nummer fem inn på oppløpet og kjørte en litt dårlig sving, så da ble det femteplass. Jeg var nær pallen og det var en bra dag. Veldig fornøyd, sier Emil Iversen.

Prologtiden hjalp

Kvalifiseringstidene teller også i sammendraget. Da Klæbo vant prologen, tok han samtidig inn 7,4 sekunder på daværende Tour de Ski-leder Bolsjunov og fire sekunder på Ustjugov. Emil Iversen var nummer to i prologen.

Blant sammenlagtutfordrerne gikk verken Martin Johnsrud Sundby eller Sjur Røthe videre fra prologen. Heller ikke Didrik Tønseth eller Hans Christer Holund tok seg til finalerundene.

Onsdag går herrene 15 kilometer klassisk med fellesstart i Oberstdorf. Dagen etter går de 15 kilometer jaktstart med fri teknikk. Touren avsluttes med to etapper i Val di Fiemme, med finalen opp monsterbakken 6. januar.