SKUFFET: Martin Johnsrud Sundby røk ut i prologen, og får ikke være med å kjempe om viktige bonussekunder i Tour de Ski.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKUFFET: Martin Johnsrud Sundby røk ut i prologen, og får ikke være med å kjempe om viktige bonussekunder i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skuffet Sundby ville ikke snakke med pressen

Martin Johnsrud Sundby røk ut i prologen første nyttårsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour de Ski-sprinten fra Val Müstair på TV 2 og Sumo nå!

Johannes Høsflot Klæbo jakter sin tredje strake sprintseier. Han var overlegen i prologen til Tour de Skis skøytesprint i Val Müstair.

Trønderen slo lagkamerat Emil Iversen med 1,71 sekund. Italias sprintstjerne Federico Pellegrino ble nummer tre. Han ble slått med 1,98.

Også Sindre Bjørnestad Skar, Simen Hegstad Krüger, Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh tok seg trygt videre til kvartfinale. Det klarte derimot ikke Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby eller Sjur Røthe.

Det betyr igjen mange tapte sekunder for pallkandidatene Sundby og Røthe. Duoen røk også ut i Toblach-prologen sist lørdag.

En skuffet Martin Johnsrud Sundby ville ikke snakke med media etter exiten. Han har tidligere vært på pallen i sprinten i Val Müstair, der løypa er tøff og krevende.

Prologtider teller

Klæbo vant Tour de Skis åpningsetappe. Da parkerte han konkurrentene i Toblach-sprinten. I en markant tøffere løype satser han på å gjenta bedriften på sveitsisk snø. Før jul tok han sin første verdenscupseier for sesongen med sprinttriumfen i Davos.

I tourprologene handler det ikke bare om å ta seg inn blant de 30 beste. Kvalifiseringstidene teller i sammendraget, og Klæbo hentet dermed inn 7,4 sekunder på Tour de Ski-leder Aleksandr Bolsjunov i tirsdagens prolog. Russeren startet dagen 10,3 sekunder foran Klæbo etter to av sju etapper.

Byåsen-løperen tok også inn over fire sekunder på Sergej Ustjugov, som startet det nye året som toer i sammendraget.

Omdiskutert

Det siste døgnet har det vært mye snakk om utformingen av Val Müstair-sprinten. Mange har reagert på at det er lagt inn store kuler og et hopp i løypa. Enkelte har ment at det minner mer om skicross enn langrenn.

Klæbo hadde derimot ingen innvendinger mot arrangørens eksperiment.

– Jeg gleder meg. Det blir spennende å prøve, sa han til TV 2 før prologen.

Østberg sterk

Ingvild Flugstad Østberg var raskest av de norske kvinnene i prologen til «sjokksprinten» i Val Müstair. Stina Nilsson er favoritt til å vinne Tour de Skis 3. etappe.

Nilsson vant kvalifiseringen 1,16 sekund foran Østberg. Svensken er i superslag og blir vanskelig å stoppe om hun unngår fall i utslagsrundene. Lørdag åpnet hun touren med en suveren sprintseier.

Også prologtider teller i sammendraget. For Østberg blir 2.-plassen god å ha med seg videre. Gjøvik-jenta er nummer tre og 28,3 sekunder bak Natalja Neprjajeva etter tre av sju Tour de Ski-etapper.

Maiken Caspersen Falla var nest raskest av de norske løperne. Hun havnet på 9.-plass og var 4,98 sekunder bak Nilsson. Gjerdrum-jenta håper på en bedre sprint enn den hun presterte i Toblach sist. Da ble hun slått ut i semifinalen.

Heidi Weng videre

Falla har vunnet sprintcupen de tre siste årene, men venter fortsatt på sesongens første verdenscuptriumf.

Også Lotta Udnes Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming) og Tiril Udnes er videre til kvartfinale. Det samme er Mari Eide, Kari Øyre Slind og Heidi Weng. Sistnevnte fikk en stor opptur med 5.-plassen på søndagens 10 kilometer etter en trøblete sesong. Nå kan de to siste års Tour de Ski-vinner også glede seg over kvartfinaleplass.

To norske løpere må se utslagsrundene fra sidelinjen. Anna Svendsen og Silje Øyre Slind greide ikke å bli blant de 30 beste.