Ruskete start på 2019:

Kristin ble forlatt av kolonnen etter å ha ventet i flere timer

Storm og uvær rammer store deler av landet første nyttårsdag. Kristin var en av mange som satt værfast på fjellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nær alle fjelloverganger i sør var stengt første nyttårsdag på grunn av uværet som herjer.

Blant overgangene som ble stengt var Riksvei 3 over Kvikne og E6 over Dovrefjell.

Onsdag morgen er disse overgangene åpnet igjen.

En av fjellovergangene i Sør-Norge som var åpen tirsdag kveld var riksvei 52 Hemsedalsfjellet, der det var kolonnekjøring. Da Kristin Monsen hadde ventet i kø i to timer, måtte hun se kolonnen kjøre uten at hun fikk være med.

– Bilen foran meg fikk være med og så var det stopp. Det var rimelig ergelig at vi ikke fikk bli med, men vi har levende lys, sovepose og mat, så vi klarer oss, sier Monsen.​​

Da TV 2 snakket med henne, regnet hun med å måtte vente ytterligere tre timer til før hun fikk bli med kolonnen over fjellet og kommet seg til Voss.

Oppfordret til å vente

En av fjellovergangene som ble stengt første nyttårsdag var E6 over Dovrefjell. Her er det ytterst sjelden at veien blir stengt. Den ble først åpnet igjen natt til onsdag.

– Med uværet og den svært sterke vinden som herjer, ble vi nødt til å stenge, kunne trafikkoperatør Arvid Wahlstrøm ved veitrafikksentralen fortelle til TV 2 tirsdag.

Da oppfordret han de reisende til å sjekke nettsider og værmeldinger før de setter seg i bilen med kursen hjem fra nyttårsfeiring.

Rolig onsdag

– Heldigvis vil alle som ikke kom seg hjem i går gjøre det i dag. Onsdag får vi et helt annet vær enn i går, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen i StormGeo til TV 2 klokken 06:30 onsdag morgen.

Teigen forklarer at været onsdag blir betraktelig roligere i Sør-Norge. I nord blir det en del snøbyger, men heller ikke dette ser ut til å få store konsekvenser for trafikken.

– Hold dere hjemme

Også i Haugesund blåste det så kraftig tirsdag ettermiddag at politiet ba folk om å holde seg hjemme dersom man ikke absolutt måtte ut.

– Stor fare for å bli truffet av flyvende gjenstander av ulik art, heter det i en Twitter-melding fra politiet i Sør-Vest.

Sør-Øst politidistrikt meldte at de ble «nedringt» av folk som meldte om nedblåste trær langs E18 ved Drammen og i Sande.

Storm langs kysten

Tirsdag morgen blåste det nord eller nordvestlig storm langs kysten fra Lindesnes og helt opp til Trondheimsområdet.

Uværet førte også til store trafikkproblemer på Vestlandet og i fjellet i Sør-Norge. Nødetater og Vegvesenet meldte tirsdag morgen om trær som hadde veltet over veier både i Møre og Romsdal, i Hordaland, i Rogaland og i Vest-Agder.

Flere ferjestrekninger på E39 og på andre veistrekninger var stengt på grunn av uvær. E16 var stengt mellom Trengereidtunnelen og Bogetunnelen på grunn av steinras.

Strømløst på Sørlandet

1904 av Agder Energis kunder i Vest- og Aust- Agder ble strømløse som følge av kraftig vind første nyttårsdag, men ved 17-tiden hadde de aller fleste fått strømmen tilbake.

Klokken 15 tirsdag var 4485 BKK-kunder i Hordaland også uten strøm som følge av uværet. BKK har alt av tilgjengelig mannskap ute for å rette feil 1. nyttårsdag. Dette er nå løst.

TAK-TRØBBEL: Brannvesenet sikrer en bygning i Lars Hilles gate i Bergen etter at takplater løsnet i vinden. Foto: Klaus Holthe/TV 2
TAK-TRØBBEL: Brannvesenet sikrer en bygning i Lars Hilles gate i Bergen etter at takplater løsnet i vinden. Foto: Klaus Holthe/TV 2

Takplater løsnet i Bergen

Ved 10:20-tiden første nyttårsdag rykket Bergen brannvesen ut til en bygård vis-a-vis Media City Bergen i Lars Hilles gate i Bergen, etter meldinger om løse takplater.

– Det er noen takplater som har løsnet i løpet av natten som før eller siden vil blåse ned, så de vil vi sikre eller ta ned. Det bråker og skramler bra oppå der, og det er kraftig vind på toppen av bygningene. Inntil videre har vi stengt Lars Hilles gate, sier Frank Åstveit, brigadeleder i Bergen brannvesen.