TILTALTE: David Idrisson, Akromjon Ergasjev og Bakhtiyor Umarov er tiltalte for terrorfinansiering i Sverige.
TILTALTE: David Idrisson, Akromjon Ergasjev og Bakhtiyor Umarov er tiltalte for terrorfinansiering i Sverige. Foto: Säkerhetspolisen

Tok buss fra Norge til Sverige for å søke asyl – nå er han tiltalt for å støtte IS-terror

Seks menn fra Usbekistan og Kirgisistan er tiltalt for terrorfinansiering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av personene som nylig ble tiltalt i Sverige for å ha sendt penger til ekstremistgruppen IS, kom fra Norge da han søkte asyl i Sverige.

I vitneavhør med det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har den tiltalte Akromjon Ergasjev (34) fortalt at han i 2008 reiste fra Usbekistan til Tasjkent, og deretter til Hellas, Tyskland og Norge med fly.

– Fra Norge til Sverige med buss, heter det i avhøret som ble gjort rett etter pågripelsen av tre andre tiltalte i terrorsaken.

Da Säpo undersøkte hans beslaglagte mobiltelefon, fant de bilder i Telegram-appen av en usbekisk fremmedkriger som befant seg i et IS-kontrollert område i Syria. I et Säpo-dokument datert 28. november heter det at IS-terroristen skal ha blitt martyr.

Chattet om drone

Chatten som politiet fikk tilgang til, avdekket at fremmedkrigeren Botir Yusupov kontaktet 34-åringen for å få tak i en drone.

Ifølge Säpo gjorde Ergasjev 31. mars et googlesøk om dronen fire minutter før han i en chat skrev at han hadde sett «duen» som Yusupov hadde pratet om.

I begynnelsen av april 2018 meddelte fremmedkrigeren som etter alt å dømme oppholdt seg i Syria, at penger til innkjøp av «fuglen» måtte overføres til Istanbul.

To uker senere spurte han om 34-åringen hadde sett hva dronen kunne brukes til, og la til at med slike overvåkingsbilder kunne man avsløre hvor «de vantro» befant seg.

34-åringen er under avhør konfrontert med at han har søkt på internett om det ubemannede fartøyet, men har forklart at han ikke husker dette.

VILLE SKAFFE DRONE: Til høyre fremmedkrigeren Botir Yusupov, med aliaset Abu Noh al-Uzbeki.
VILLE SKAFFE DRONE: Til høyre fremmedkrigeren Botir Yusupov, med aliaset Abu Noh al-Uzbeki. Foto: Säkerhetspolisen

Säpo mener at transaksjoner i Istanbul kan knyttes til anskaffelse av en drone, og er i besittelse av kvitteringer som skal bevise det.

Samtlige seks tiltalte har i avhør nektet for å ha gjort noe galt. Fem av de tiltalte har vært varetektsfengslet over lengre tid.

De tiltalte, som kommer fra Usbekistan og Kirgisistan, skal ha sendt penger til mottakere i utlandet. Pengene har senere gått videre til IS, ifølge påtalemyndigheten.

Fant spor på bærbar PC

Tre av dem ble pågrepet 30. april. Politiet hadde da blant annet gjennomgått et IT-beslag etter en husransakelse i mars 2018.

I en bærbar HP-datamaskin har etterforskerne funnet IS-propaganda og andre elektroniske spor som de kan knytte til den usbekiske tobarnsfaren Bakhtiyor Umarov (30), som ble pågrepet i slutten av april.

Ifølge politiet skal Umarov ha overført penger til Russland, Hellas, Egypt og Tyrkia, og brukt en forfalsket gresk identitet i forbindelse med flere av transaksjonene.

Under avhør med det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i juli og september har den terrortiltalte vedgått at den sølvfargede bærbare PCen var hans, og at det var han som snakket usbekisk i en propagandavideo som ble funnet der.

FALSKE PASS: Terrortiltalte Bakhtiyor Umarov var i besittelse av falske dokumenter fra Hellas og Spania.
FALSKE PASS: Terrortiltalte Bakhtiyor Umarov var i besittelse av falske dokumenter fra Hellas og Spania. Foto: Säkerhetspolisen

En annen video som ble funnet på PCen hans, stammer fra en russiskspråklig islamistisk propagandakanal.

I den samme datamaskinen har etterforskerne også funnet chatter som knytter den usbekiske tobarnsfaren til terrorgruppen IS.

I en av disse chattene skryter Umarov av at han har sett videoer med halshugginger sammen med sin sønn, fremgår det av Säpos etterforskningsmateriale.

Hundrevis av kilo med kjemikalier

Ifølge tiltalen er tre av dem tiltalt for å ha skaffet og oppbevart store mengder kjemikalier og annet utstyr i et forsøk på å drepe og såre andre mennesker. I tiltalen heter det at mennene mange ganger skal ha chattet med hverandre om de mistenkte lovbruddene.

Etter flere måneders avlytting og spaning slo politiet 30. april til mot Umarov og en 46 år gammel usbeker, som hadde kommet til Sverige som kvoteflyktning for ti år siden.

Åttebarnsfaren (46), som hadde byttet navn til David Idrisson, etablerte seg som snekker og maler med eget firma i Strömsund. Politiet har funnet over 600 kilo og over 100 liter kjemikalier som kan brukes til å fremstille sprengstoff, ifølge Expressen.

Ifølge påtalemyndigheten er det forbindelser mellom det planlagte terrorangrepet og flere bilder av steder i og rundt Stockholm som en av de tiltalte har lagt ut på sosiale medier.

Den kirgisiske statsborgeren Atabek Abdullaev (39) brukte profilnavnet «Abo Omar», og la ut bilder av de folketette stedene på sosiale medier. Hans forsvarer sier at 39-åringen avviser anklagene om terrorforberedelser, og hevder at han delte bilder av turistattraksjoner.

Hovedforhandlingen skal starte 7. januar og avsluttes i begynnelsen av februar.