AVLYST: Været setter en stopper for fellesoppskytning av fyrverkeri flere steder på Vestlandet i kveld.
AVLYST: Været setter en stopper for fellesoppskytning av fyrverkeri flere steder på Vestlandet i kveld. Foto: NTB Scanpix

Avlyser fyrverkeri flere steder på grunn av uvær

Flere steder på Nordvestlandet er kveldens fyrverkeri avlyst på grunn av uværet som herjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fellesoppskytningen av fyrverkeri i Ålesund, Ulstein, Kristiansund og Giske er avlyst på grunn av sterk vind og regn.

Mens i Bergen vurderer arrangørene forholdene fremover, før de avgjør om det blir oppskytning.

Pyro-koordinator Espen J. Kolstad i Unique Pyrotechnic AS, som har 15 større oppskytninger rundt omkring i landet i kveld, sier til TV 2 at de har måttet avlyse to av deres 15 fellesoppskytninger.

– Arrangøren i Kristiansund og Giske var på befaring i ettermiddag. Og etter dialog med meteorologisk ble det bestemt å avlyse, sier Kolstad.

Han forteller at det begynner å bli farlig å skyte opp fyrverkeri når vinden kommer opp i 12-13 sekundmeter.

Ikke forsvarlig

– I Ålesund og på Giske er det estimert at vinden vil komme opp i 18-22 sekundmeter i kveld, dermed er det helt naturlig å avlyse fyrverkeriet. Lokalbefolkningen kjenner hvordan vinden røsker i kveld, så jeg tror de har forståelse for at det ikke blir fyrverkeri i dag, sier Kolstad.

Det er ikke ofte selskapet har vært med på at oppskytningen av fyrverkeri er blitt avlyst. Kolstad har vært med på det én gang før i Stavanger, samt på den værutsatte Møre-kysten.

Kristiansund kommune har sammen med leverandøren Krohn Pyroteknikk kommet frem til at det ikke er forsvarlig med fakkeltog og fellesfyrverkeri på årets siste dag.

Skuffet

– Det er for sterk vind til at det er forsvarlig for oss å sende opp fyrverkeri i vanndammen klokken 17 og på havna klokken 24. Vi har akkurat fått en oppdatering fra vakthavende meteorolog og meldingene er såpass dårlige at vi velger å avlyse, sier daglig leder Claus Ivar Krohn i Krohn Pyroteknikk.

Ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund er skuffet over avlysningen, men er helt enig i vurderingene som er gjort.

– Været får vi ikke gjort noe med. 2019 blir et spennende år for Kristiansund og jeg hadde sett frem til å feire dette på tradisjonelt vis. Vi får komme sterkere tilbake neste nyttårsaften, sier Neergaard.

Brannvesenet advarer

Politiet og Kristiansund brann- og redningsvesen anmoder også privatpersoner om å avstå fra å avfyre fyrverkeri i kveld.

– Med stiv til sterk kuling kan det å bruke fyrverkeri være både utfordrende og risikofylt. Under slike forhold kan fyrverkeri raskt dra avgårde i uønsket retning, opplyser Kristiansund brann- og redningsvesen.

Fyrverkeriet kan normalt brukes igjen til neste nyttårsfeiring. Private husholdninger har lov å oppbevare opptil 5 kg pyroteknisk vare.

I Ulstein sto hele bilen, der fellesfyrverkeriet var lagret, og vogget frem og tilbake i den sterke vinden, skriver Vikebladet Vestposten. Da bestemte arrangørene seg for at de måtte avlyse kveldens oppskytning.

Leder Line Urke for Ulstein Næringslag ble nødt til å videreformidle den triste beskjeden om at fyrverkeriet ble avlyst, etter at de profesjonelle pyroteknikerne ikke lenger anså det som trygt å fyre av i Ulsteinvik sentrum.

– De ønsket ikke å risikere noe med den vindretningen og den vindstyrken vi kommer til å se i kveld. Det er beklagelig at det måtte bli slik, men tryggheten er det viktigste, sier Urke til lokalavisen.

Full storm

Meteorologene varslet allerede søndag at det kom til å bli et forferdelig nyttårsvær i Sør-Norge, men mandag ettermiddag ser det ut til at uværet kan bli enda kraftigere enn først forventet.

– Dette blir en nyttårsaften som preges av uvær for mange på Vestlandet og nordover helt til Salten, sa vakthavende meteorolog ved Stom, Stig-Arild Fagerli, til TV 2 søndag.

Årsaken er et lavtrykk som er på vei mot Norge fra Island og mandag hevet Meteorologisk Institutt farenivået til oransje i flere deler av landet.

Ifølge vakthavende meteorolog i Storm, Roar Inge Hansen, vil den sterkeste vinden inntreffe fra rundt midnatt og inn i første nyttårsdag.

– De som blir rammet først er Vestlandet sør for Stadt, med kraftigst vind fra midnatt og frem til midt på dagen på tirsdag, sier han.

Hansen opplyser at vinden vil komme opp til full storm på kysten, med middelvind på omtrent 25 meter per sekund, mens vindkastene kan komme opp i 30 til 30 meter per sekund på det sterkeste.​

– Det er nok Vestlandet som får mest vind og vær nyttårskvelden, med regn og gråvær slik at rakettene omtrent vil forsvinne i skyer og regn, sier Hansen.