DÅRLIG VÆR: Bildet viser fylkesvei 542 over Bømlabrua ved 14.30-tiden mandag.
DÅRLIG VÆR: Bildet viser fylkesvei 542 over Bømlabrua ved 14.30-tiden mandag. Foto: Statens Vegvesen webcamera

Advarer mot kraftig vind:

– Kom deg over fjellet før klokken 22, da vil uværet rase på sitt verste

Det meldes om kraftig vind utover nyttårskvelden og 1. nyttårsdag. Statens vegvesen oppfordrer folk til å reise hjemover før den kraftigste vinden slår inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meteorologene har allerede varslet et forferdelig nyttårsvær i Sør-Norge, men mandag ser det ut til at uværet kan bli enda kraftigere enn først forventet.

– Dette blir en nyttårsaften som preges av uvær for mange på Vestlandet og nordover helt til Salten, sa vakthavende meteorolog ved Storm, Stig-Arild Fagerli, til TV 2 søndag.

Årsaken er et lavtrykk som er på vei mot Norge fra Island og mandag hevet Meteorologisk Institutt farenivået til oransje i flere deler av landet.

Ifølge vakthavende meteorolog i Storm, Roar Inge Hansen, vil den sterkeste vinden inntreffe fra rundt midnatt og inn i første nyttårsdag.

– De som blir rammet først er Vestlandet sør for Stadt, med kraftigst vind fra midnatt og frem til midt på dagen på tirsdag, sier han.

Hansen opplyser at vinden vil komme opp til full storm på kysten, med middelvind på omtrent 25 meter per sekund, mens vindkastene kan komme opp i 30 til 30 meter per sekund på det sterkeste.​

– Det er nok Vestlandet som får mest vind og vær nyttårskvelden, med regn og gråvær slik at rakettene omtrent vil forsvinne i skyer og regn, sier Hansen.

Kraftige vindkast

Hansen opplyser at den sterke vinden vil flytte seg østover, noe som innebærer at den kommer innover fjellområdene i Sør-Norge i løpet av natten og tidlig på dagen 1. januar.

– I Oslo-området kommer den sterkeste vinden først frem mot klokken elleve - tolv midt på dagen første nyttårsdag, og så kommer den tidligere i fjellområdene i Buskerud, Telemark og Agder, sier han.

Og nettopp i disse områdene har Meteorologisk Institutt hevet farenivået til oransje mandag kveld. I Agder, Telemark og Buskerud kan det bli svært kraftige vindkast på 22 til 25 meter per sekund.

Det innebærer at «gjenstander med store vindfang kan blåse overende, broer kan stenges og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Sterk vind kan også føre til kansellerte avganger med båt, fly og annen transport.»

Stengte veier

Blant annet kan den sterke vinden gå utover fremkommeligheten på veiene flere steder i landet.

Ved 14.30-tiden mandag opplyser Vegtrafikksentralen til TV 2 at det så langt ikke er noen stengte veier som følge av været.

Men ved 15-tiden ble fylkesvei 67 ved Ørsta i Møre og Romsdal stengt etter ras. Det er mulig med omkjøring via Vartdalsvegen.

Også fylkesvei 664 mellom Navelsaker og Fossebakken ble stengt mandag ettermiddag. Denne veien vil bli stengt frem til klokken 16.00 første nyttårsdag. Ifølge Statens vegvesen er det fare for ras langs strekningen.

– Vi har noen fjelloverganger som kan stå i fare for å stenges når vinden øker, sier Arvid Wahlstrøm ved Vegtrafikksentralen.

Fjellovergangene som står i fare for å stenges når vinden øker er Hardangervidda, Haukelifjell og Strynefjellet og Dovrefjell.

Wahlstrøm har en klar oppfordring til de som skal kjøre på disse strekningene:

– Folk bør komme seg over fjellet før klokken 22 i kveld.

Da vil nok vinden være på sitt sterkeste.

– Rekker du ikke over fjellet til den tid, bør du vente med å kjøre til i morgen, sier trafikkoperatøren.

Han oppfordrer folk som skal ut og kjøre i utsatte områder utover ettermiddagen på nyttårsaften om å følge med på veimeldinger.

– Folk bør søke informasjon før de legger ut på hjemreisen, slik at de kan velge en alternativ rute hvis det er mulighet for det. Blir det kolonnekjøring må man beregne ventetid og da er det også greit å ha med litt ekstra mat og drikke i forbindelse med det, sier han og legger til:

– Men skal man ut og kjøre bør man gjøre det nå før den kraftigste vinden kommer.

Best lengst nord

De som bor lengst nord i landet er langt heldigere med sitt nyttårsvær, og vil ifølge meteorolog Roar Inge Hansen få muligheten til å se fyrverkeriet på himmelen når vi går inn i det nye året.

– Troms og Finnmark er de som får det fineste været med stort sett oppholdsvær, sier han.

Verre blir det derimot for de som holder til i Nordland helt opp til Lofoten og Vesterålen, hvor det ifølge meteorologen vil bli grått og dårlig vær.