Amerikaner pågrepet for spionasje i Russland

En amerikansk statsborger er pågrepet og siktet for spionasje i Russland, opplyser den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FSBs pressetjeneste opplyser mandag at en amerikansk statsborger ved navn Paul Whelan ble pågrepet i Moskva fredag 28. desember mens han utførte et spionoppdrag.

FSB opplyser videre, ifølge nyhetsbyrået Ria Novosti, at etterforskning av spionanklagene mot amerikaneren pågår.

Det er ikke kommet detaljer om hva amerikaneren er siktet for, men han risikerer opp til 20 års fengsel dersom han blir kjent skyldig i anklagene.

Verken den amerikanske ambassaden i Moskva eller amerikanske myndigheter i Washington har så langt villet kommentert saken.

Forverret forhold

Russlands forhold til USA har blitt forverret etter russernes annektering av den ukrainske Krim-halvøya i 2014. Siden annekteringen har USA og flere andre vestlige land innført sanksjoner mot russiske politikere og embetsmenn i tillegg til russiske banker og bedrifter.

Det siste året har det også vært flere spionsaker mellom Russland og Vesten etter at president Vladimir Putin anklaget vestlige land for å bruke spionanklager for å undergrave Russland.

Frode Berg ble pågrepet i Moskva og siktet for spionasje for ett år siden. Han sitter fortsatt varetektsfengslet.

Amerikansk etterretning anklager Moskva for å ha blandet seg inn for å påvirke i presidentvalget i 2016, og tidligere denne måneden erklærte den russiske statsborgeren Maria Butina seg skyldig i å ha forsøkt å infiltrere den amerikanske våpenlobbyen og dermed også amerikansk politikk. Hun risikerer opptil seks måneders fengsel og deretter utvisning fra USA.

Skripal

Russisk militæretterretning anklages også for å stå bak drapsforsøket mot eksspionen Sergej Skripal i Salisbury i mars. Skripal og hans datter Julia overlevde giftangrepet, men en uskyldig britisk kvinne døde etter å ha blitt eksponert for den dødelige giften novitsjok.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har røtter i sovjettidens KGB og er for mange blitt symbolet på president Vladimir Putins æra. FSB ble opprettet i 1995 og offisielt som oppgave å ta seg av antatte trusler mot den russiske stat. Putin var sjef for sikkerhetstjenesten før han ble landets president. Han har også bakgrunn som KGB-agent.