Toblach, Italia 20181230.
Simen Hegstad Krüger t.v, Sergej  Ustjugov og Alexander Bolsjunov etter søndagens 15 km fri for menn i Tour de ski.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Toblach, Italia 20181230. Simen Hegstad Krüger t.v, Sergej Ustjugov og Alexander Bolsjunov etter søndagens 15 km fri for menn i Tour de ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Kan ikke annet enn å håpe at det bare er under skiene russerne har vidundermidler

TV 2-eksperten tror de norske langrennsløperne skal slite med å følge russerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Davai, davai, roper russerne til sine egne ute i løypa. Fort deg eller kom igjen, kan dette oversettes til, og skal de norske løperne henge med i Tour de Ski inn i det nye året er det nettopp det de må gjøre.

Se sprinten i Val Müstair på TV 2 og TV 2 Sumo fra klokken 09.00 tirsdag

Russisk oppvisning

For det var litt av en russisk oppvisning vi var vitne til i dagens skøyterenn i Toblach. Med russisk seier, tre damer blant de sju beste, samt sju løpere blant de 20 beste, gikk de russiske damene sitt beste renn som lag på mange, mange år.

De russiske gutta ville selvsagt ikke være noe dårligere, og kopierte damenes første- og tredjeplass. Deretter fulgte de opp med fjerde- og sjuendeplass, og hadde seks løpere blant de 18 beste i mål.

Sett under ett har vel russerne knapt vært bedre noen gang, og det er mye som tyder på at det ble fullklaff for de russiske smørerne i dag. Med dopingetterforskningene etter OL i Sochi friskt i minnet, som fortsatt pågår, kan man ikke annet enn å håpe at det bare er under skiene russerne har vidundermidler.

1. Nepryaeva 25.12,8
2. Diggins + 0.23,6
3. Østberg + 0.28,3
4. Belorukova + 0.35,2
5. Pärmäkoski + 0.44,0
6. Ingemarsdotter + 0.46,5
7. Sedova + 1.01,6
8. Bjornsen + 1.08,3
9. Weng + 1.12,8
​10. Nilsson + 1.34,3

Øvrige norske: Jacobsen (11), K. Øyre Slind (13), L Udnes Weng (20), T. Udnes Weng (27), Falla (29), Eide (30), S. Øyre Slind (34) og Svendsen (49).

Må treffe i Val di Fiemme

Det som var spådd å bli en kamp mellom Ingvild Flugstad Østberg, Krista Pärmäkoski og Jessie Diggins ser ut til å bli nettopp det, men med nyttårsfeiringen rett rundt hjørnet har de fått selskap i toppen av to russiske stjerneskudd. Natalia Nepryaeva og Yulia Belorukova ligger nå på henholdsvis første- og fjerdeplass i sammendraget, og bak der lurer Anastasia Sedova på sjuendeplass.

De russiske jentene behersker, som sine mannlige landslagskolleger, både sprint og distanserenn, og fraværet av lange løp i årets program kan vise seg å være en gavepakke til de russiske jentene.

Programmet for Tour de Ski:

Lørdag 29/12: Sprint skøyting, Toblach ​
Søndag 30/12: 10/15 km skøyting, Toblach
Mandag 31/12: Hviledag
Tirsdag 1/1: Sprint skøyting, Val Müstair
Onsdag 2/1: 10/15 km fellesstart klassisk, Oberstdorf
Torsdag 3/1: 10/15 km jaktstart skøyting, Oberstdorf
Fredag 4/1: Hviledag
Lørdag 5/1: 10/15 km fellesstart klassisk, Val Di Fiemme
Søndag 6/1: 9 km jakstart skøyting, Val di Fiemme

Ingvild Flugstad Østberg peker seg ut som store norske sammenlagtfavoritten, selv om Heidi Weng overrasket positivt i dag. Får fjorårsvinneren fart på skiene resten av touren, er det få som behersker «monsterbakken» i Val di Fiemme bedre. På den andre siden har Val di Fiemme vært en «ulykkesarena» for Flugstad Østberg, som riktignok leverte en solid etappe opp bakken i fjor.

Interessant nok er det den nest siste etappen som har vært hennes akilleshæl. Undertegnede tror Gjøvik-jenta kan avgjøre touren til sin fordel nettopp i de tøffe løypene i Val di Fiemme, såfremt hun har orden på både ski og nerver. Før den tid venter nemlig renn i både Val Müstair og Oberstdorf, som har vært den strake motsetningen til «ulykkesarenaen» i Italia.

De aller fleste av Flugstad Østbergs verdenscupseiere har kommet i nettopp Sveits, blant annet i Val Müstair. Også i Oberstdorf har den norske favoritten gått svært gode løp og vært først i mål. Undertegnede blir ikke overrasket om Gjøvik Skiklubb-løperen har tatt over ledelsen i touren før avslutningshelga i Val di Fiemme. Da er det bare å krysse fingrene for at det er gledestårer som treffer den italienske kunstsnøen på toppen av «monsterbakken».

Norge mot Russland

Blant herrene er det som forventet i ferd med å bli en bli en norsk-russisk kamp. Etter åpningshelga er de ni(!) første løperne i sammendraget enten russiske eller norske – mye takket være at sammenlagtkandidater som Cologna, Harvey, Manificat og de Fabiani ikke har vært så sterke som de hadde håpet i de italienske løypene.

1. Bolshunov 32.29,2
2. Ustiugov +0.06,0
3. Klæbo +0.10,3
4. Krüger +0.30,5
5. Iversen +0.38,1
6. Skar +0.45,1
7. Krogh +0.50,0
8. Melnichenko +0.55,0
9. Tønseth +0.58,7
​10. Halfvarsson +0,59,1

Øvrige norske: Sundby (14), Røthe (23), Holund (26), Brandsdal (66).

I tillegg til å være en norsk-russisk kamp, ser det også ut til å bli en kamp mellom sprintspesialister og distanseløpere. Så langt er det sprinterne som har kommet klart best ut av det, da løpere som Spitsov, Sundby, Røthe og Holund ikke er å finne blant de ti beste, i likhet med Cologna & co.

Aldri har vel løpsprogrammet passet gutta som behersker sprint og korte distanserenn bedre, og aldri har presset vært større på distansespesialistene til å tette lukene på de lengste løpene. I dag var de langt unna å klare dette.

Med sprint som neste øvelsene blir det veldig spennende å sjekke sammenlagtlista før de fire siste løpene i Oberstdorf og Val di Fiemme. Kanskje kan det hele bli en kamp mellom de tre siste sesongenes «wonderkids», Bolshunov, Klæbo og Ustiugov.

Uansett er oppfordringen til de norske kvinne- og herreløperne like enkel som den er klar. Vil dere henge med i sammendraget er det bare én ting å gjøre: Davai, davai!