UVÆR PÅ VEI: Stormen kommer inn fra vest og kan legge en demper på nyttårsfeiringen.
UVÆR PÅ VEI: Stormen kommer inn fra vest og kan legge en demper på nyttårsfeiringen. Foto: StormGeo

Nyttårsstorm på vei: – Dette blir heftig

Meteorologene varsler et forferdelig nyttårsvær i Sør-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fronten som vil sørge for nyttårsstorm flere steder i landet vil gradvis treffe Sør-Norge mandag morgen.

– Dette blir en nyttårsaften som preges av uvær for mange på Vestlandet og nordover helt til Salten, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli til TV 2.

Komplekst

Lavtrykket ved Island er på vei mot Norge, og sørger for så kraftig vind at den vil skape utfordringer for nyttårsfeiringen over store deler av Sør-Norge. I sør og øst kan kraftige vindkast ødelegge rakettgleden.

– Uværet er komplekst. Det har to sentre, som kan gi en ekstra og uforutsigbar piff på vinden, sier Fagerli.

Det er timingen som gjør uværet ekstra problematisk. Mange skal ut å skyte opp raketter, og mange skal reise hjem etter endt juleferie og nyttårsfeiring.

– Dette blir heftig. Med nordvestlig storm på Vestlandet, Midt-Norge og i fjellet blir det i alle fall trafikktrøbbel. Fjelloverganger, ferjer og bruker kan få problemer første nyttårsdag.

Full storm og øsregn

Vinden øker på gradvis på utover dagen, og samtidig øker nedbøren i intensitet. Det kan bli søkkvått og opp mot 90 mm nedbør i løpet av nyttårsdøgnet på Vestlandet.

På kysten fra Bergen og nordover til Møre og Romsdal kan det bli liten til full storm sent på nyttårsaften og inn i natt til første nyttårsdag.

– Verst tenkelige scenario er at det blir full storm akkurat rundt midnatt. Siste prognosen viser at det blir verst noe etter dette, sier Fagerli.

Det blir også mildere og mye nedbør langs hele Vestlandet. Snøgrensen trekker seg oppover og innover i fjellet.

Dette kartet viser de store nedbørsmengdene vi kan forvente nyttårsaften. Verst blir det på Vestlandet der man kan få opp til 90 millimeter nedbør på ett døgn. Grafikk: StormGeo
Dette kartet viser de store nedbørsmengdene vi kan forvente nyttårsaften. Verst blir det på Vestlandet der man kan få opp til 90 millimeter nedbør på ett døgn. Grafikk: StormGeo

Kraftige vindkast i øst

På Sør- og Østlandet blir det stort sett oppholdsvær, men stedvis kan det bli kraftig vind utover nyttårsaften. Det kan bli lokalt kraftige vindkast på 20-25 meter i sekundet utover kvelden og særlig inn i natten.

Første nyttårsdag får man sterk kuling på sørlandskysten sterk som svekkes noe utover kvelden. På Østlandet forsetter de lokale vindkastene.

– Modellene indikerer vindkast på opp mot 25-30 meter i sekundet fra vestlig retning, ifølge meteorologen.

Storm og skredfare

I fjellet i Sør-Norge blir det tiltakende vind nyttårsaften. Fra ettermiddagen og inn i kvelden blir det liten til full storm med periodevis sterk storm utsatte steder i høyfjellet. Denne vinden holder seg første nyttårsdag, og ikke før om ettermiddagen vil vinden løye til stiv kuling.

– Det som er potensielt skummelt er at det er kraftig vind, mye nedbør og mildt. Det gir stor skredfare, sier Fagerli.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for fjellet i Sør-Norge. Vegtrafikksentralen melder at det er dårlige værprognoser for fjellovergangene på nyttårsaften. Haukelifjell vil trolig bli stengt fra nyttårsaften til første nyttårsdag.

Varsom.no varsler snøskredfare på kategeori 3 (av 5) for fjellområdene på Vestlandet og fra Helgeland og nordover. Det er også betydelig jordskredfare flere steder.

Sludd, snø, regn og kuling i nord

Det er Sør-Norge som får det heftigste nyttårsværet, men det blir heller ikke godvær i Nord. Det bygger det seg opp en polar virvel i Barentshavet, som kan gi snøbyger langs kysten i Finnmark.

Utover dagen nyttårsaften kan det bli øst-sørøstlig bris med økning til liten kuling utsatte steder. Lofoten, Ofoten og Vesterålen får skyet vær med sludd og snø. Vinden dreier østlig og kan komme opp i liten til stiv kuling.

I resten av Nordland blir det skyet med sludd og snø fra midt på dagen. Helgeland får mest nedbør med opp mot 70 millimeter.

I Trøndelag og Møre og Romsdal blir det skyet, sludd, snø og regn og sørøstlig sterk kuling utsatte steder. Periodevis kan det bli liten storm utsatte steder på kysten.