President Donald Trump klandrer demokratene for dødsfallene til Felipe (8) og Jakelin (7) som begge døde etter å ha kommet ulovlig over grensen til USA. Foto: NTB Scanpix, montasje: TV 2
President Donald Trump klandrer demokratene for dødsfallene til Felipe (8) og Jakelin (7) som begge døde etter å ha kommet ulovlig over grensen til USA. Foto: NTB Scanpix, montasje: TV 2

To barn har dødd ved grensen – nå skylder Trump på demokratene

Donald Trump får ikke støtte i Kongressen til å bygge mur. Lørdag uttrykte han sin misnøye på Twitter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Et hvert dødsfall, barn eller andre, er utelukkende demokratene, og deres patetiske innvandringspolitikk sin skyld», skriver president Donald Trump på Twitter lørdag kveld norsk tid.

De omdiskuerte interneringsleirene på grensen mellom Mexico og USA har blitt enda mer kontroversielle etter at to barn fra Guatemala, helt uavhengig av hverandre, har omkommet i amerikansk varetekt.

«Barna det er snakk om var veldig syke før de ble overlevert til grensevaktene. Jentas far sa det ikke var deres feil. Han hadde ikke gitt henne vann på flere dager», skriver Trump videre.

Jenta han snakker om er sju år gamle Jakelin som måtte ta buss i halvannen time før hun fikk legehjelp.

Bare én uke senere, på julaften, døde en åtte år gammel gutt etter å ha vært i amerikansk varetekt i seks dager.

Dødsfallene er ikke enestående. På grunn av det store antallet syke og utmattede mennesker som kommer til USA, har 1300 grensevakter fått opplæring i akuttmedisin.

Kontroversielle leire

«Grensevaktene trenger muren, og dødsfallene vil ta slutt. De jobber så hardt, og får så lite anerkjennelse», skriver Trump.

Trumps regjering har tidligere vært i hardt vær på grunn av måten de behandler innvandrere på. Den såkalte nulltoleransepolitikken har i år ført til at mange tusen barn har blitt skilt fra foreldrene sine i interneringsleire mens asylsakene ble behandlet.

Mexikanske Kevin Andres kryper under piggtråden etter å ha klatret over grenseporten mellom Tijuana i Mexoco og San Diego i USA fredag. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Mexikanske Kevin Andres kryper under piggtråden etter å ha klatret over grenseporten mellom Tijuana i Mexoco og San Diego i USA fredag. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)

På tross av den harde linjen velger tusenvis av fattige og forfulgte fra Sør- og Mellom-Amerika å legge ut på ferden mot USA, i håp om å få et nytt liv der.

Statsapparatet stengt

Trump krever derfor at det må bevilges penger til finansiering av en mur langs den 3145 kilometer lange grensen til Mexico.

Trump har så langt ikke klart å samle støtte for dette i Kongressen. Dette til tross for at Republikanerne fram til nå har hatt flertall i begge kamre, både Senatet og Representantenes hus.

Budsjettkrangelen har ført til at store deler av USAs statsapparat holdes stengt. Rundt 800.000 offentlig ansatte beordres på jobb uten lønn, eller er permittert.

Truer med å stenge grensa

USAs president har også truet med å stenge landets grense til Mexico.

– Vi vil bli tvunget til å stenge den sørlige grensa fullstendig hvis ikke de obstruksjonistiske Demokratene gir oss penger til å fullføre muren og også endre de latterlige immigrasjonslovene som landet vårt er belemret med. Vanskelig å tro at det var en kongress og en president som ville gå med på det, skrev presidenten på Twitter fredag.

USA eksporterte i 2017 varer for 243 milliarder dollar til Mexico, og importerte for 314 milliarder dollar, viser tall fra amerikanske myndigheter. En stenging av grensen mellom landene vil etter all sannsynlighet medføre store praktiske problemer for næringslivet i begge land.

Trump hevder imidlertid at USA taper penger på handel med Mexico.

– Jeg vil regne en stengning av grensen som en operasjon med fortjeneste, skriver USAs president.