Norsk alpinist hentet av helikopter etter stygt fall

Stian Saugestad (26) havnet i sikkerhetsnettet, men kunne reise seg og gå før han ble hentet av helikopter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Stian Saugestads fall i videovinduet øverst! Video med tillatelse fra NRK.

Stian Saugestad med start nummer 25 fikk en rotasjon, ramlet bakover og slo bakhodet i bakken, før han skled inn i og ble liggende i sikkerhetsnettet under super-G-konkurransen i italienske Bormio lørdag.

Nordmannen lå urovekkende stille før helsepersonell kom til stedet. Han fikk på seg nakkekrage, men etter hvert reiste han seg og gikk på siden av bakken uten krage.

Saugestad lå under skiheisen og måtte flytte seg for å bli lagt på båre. 26-åringen ble hentet med helikopter og fraktet til sykehus.

Saugestad har hatt hjernerystelse tidligere i år, meldte NRKs kommentator.

– Stian var bevistløs i godt over ett minutt etter fallet. Han fikk et svært hardt slag i kjeven, og har pådratt seg en kraftig hjernerystelse, sier faren Frede Saugestad til Namdalsavisa, og at det går «greit etter omstendighetene».

Konkurransen ble stoppet i en om lag 30 minutter. TV-bildene viste bekymrede lagkamerater og konkurrenter etter fallet.

Slovenske Klemen Kosi falt stygt i fredagens utfor og måtte bli fraktet bort med helikopter.

Aleksander Aamodt Kilde tok en oppløftende tredjeplass i verdenscuprennet. Italieneren Dominik Paris vant på hjemmebane.

Svindal skuffet

Nest best av nordmennene lørdag var Adrian Smiseth Sejersted. Han lå på sjuendeplass idet de 47 beste alpinistene hadde vært i aksjon.

– Jeg er veldig fornøyd med min runde. Jeg gjorde ingen store feil, men det går alltid an å kjøre litt fortere her og der, oppsummerte Sejersted overfor NTB.

Veteranen Aksel Lund Svindal fikk det ikke til å stemme i de italienske alpene. Han havnet 1,79 sekunder bak Paris på 17. plass.

– I dag er jeg ordentlig skuffa. Jeg har for mye respekt, tror jeg. Dette er forhold jeg ikke er så vant til, og jeg konsentrerer meg for mye om å få grep, og for lite om å få fart på skiene, sa Svindal.

Frustrert Jansrud

Kjetil Jansrud fikk også trøbbel under svært isete forhold i Bormio. Han satset hardt fra startnummer 15, men gjorde en bommert ganske tidlig i løypa og kjørte ut. Han var illsint og brølte banneord da han misset på den ene porten.

– Jeg klarer ikke å håndtere is. Det har alltid vært min svake side, men her er det ekstremt urolig og isete samtidig, og den kombinasjonen sliter jeg åpenbart veldig med å håndtere. Jeg klarer ikke å være den «smoothe», myke skikjøreren jeg pleier å være. Det er frustrerende, sa Jansrud til NTB.

Han håper trenden fra førjulsdelen av sesongen snur etter nyttår.

– Med en sterk januar og februar er dette glemt. Det er da de viktige rennene kommer. I de andre sesongene har jeg vært sterk i starten og svakere på slutten. Jeg håper det er motsatt nå.​

(©NTB/TV 2)