VÅPENHVILE: Natt til lørdag begynte våpenhvilen øst i Ukraina. Bildet viser ukrainske soldater under en øvelse ikke langt fra grensen mot Russland den 3. desember.
VÅPENHVILE: Natt til lørdag begynte våpenhvilen øst i Ukraina. Bildet viser ukrainske soldater under en øvelse ikke langt fra grensen mot Russland den 3. desember. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Ny våpenhvile i Øst-Ukraina

En ny våpenhvile har trådt i kraft mellom ukrainske regjeringsstyrker og russiskstøttede separatister øst i Ukraina, etter at unntakstilstanden nå er utløpt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye våpenhvilen startet klokken 01.01 lokal tid natt til lørdag. Den skal ifølge Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) vare i hvert fall frem til den ortodokse julefeiringen er over 7. januar.

Våpenhvilen ble kunngjort av representanter fra Ukraina, Russland og OSSE torsdag.

Fredag sendte Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands regjeringssjef Angela Merkel ut en felles uttalelse der de ønsket den nye våpenhvilen velkommen. De tar til orde for det de kaller en «solid, full og permanent våpenhvile» i den krigsherjede østlige delen i Ukraina.

– Inngangen til nyttårsfeiringen og den kristen-ortodokse julen må brukes som en anledning for partene i konflikten i Øst-Ukraina til å fokusere på sivilbefolkningens behov. De har lidd altfor lenge som følge av denne konflikten og dens konsekvenser, sier Macron og Merkel.

– Garantien om en trygg og sikker ramme bør gjøre det mulig å innføre humanitære tiltak. Vi oppfordrer partene til å oppfylle sitt fulle ansvar, spesielt med hensyn til de sivile i området, sier de videre.

Dette er den siste i en rekke våpenhviler i det østlige Ukraina, der noen av dem er brutt etter kun timer.

Unntakstilstand over

Søndag 25. november blusset konflikten mellom Ukraina og Russland opp da russisk kystvakt skjøt mot to ukrainske marinefartøy og en taubåt i Kertsjstredet ved den annekterte Krim-halvøya. Deretter gikk russiske grensevakter om bord på fartøyene, tok beslag i dem og pågrep mannskapet på til sammen 24 ukrainere.

Dagen etter erklærte Ukrainas president Petro Porosjenko 30 dagers unntakstilstand, som ble vedtatt av nasjonalforsamlingen. Den startet onsdag 28. november.

Onsdag kunngjorde Porosjenko at unntakstilstanden, som var gjeldende i landets grenseområder, nå er utløpt.

Situasjonen i regionen har roet seg, men det ukrainske mannskapet som ble pågrepet i november er fortsatt i arrest i Russland.

Ber om løslatelse

Macron og Merkel sier Russlands «overdrevne inspeksjoner» var en kilde til «dyp bekymring».

– Vi ber om at alle skip som går gjennom Kertsjstredet, får trygg, fri og uhindret ferdsel, og vi ber om umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av det ukrainske mannskapet. De må få lov til å tilbringe høytiden med sine familier, sier Macron og Merkel.

I en separat uttalelse fra Merkels kontor fredag het det også at hun har diskutert Ukraina med Russlands president Vladimir Putin under en telefonsamtale fredag. Hun oppfordret Putin til å løslate ukrainerne.

De 24 ukrainerne risikerer opp til seks års fengsel i Russland hvis de blir funnet skyldig i anklagene om ulovlig kryssing av Russlands grense.

Over 10.000 mennesker, inkludert 2.700 sivile, har siden 2014 mistet livet i konflikten mellom prorussiske separatister og den ukrainske hæren, hovedsakelig øst i landet, ifølge anslag fra FN.

EU ser på Russlands annektering av Krim i mars 2014 som et brudd på folkeretten.

(©NTB)