GODT NYTT ÅR: Mange håper på klarvær for å få god utsikt til rakettene når vi går inn i 2019. Her fra Aker Brygge i Oslo nyttårsaften i 2015.
GODT NYTT ÅR: Mange håper på klarvær for å få god utsikt til rakettene når vi går inn i 2019. Her fra Aker Brygge i Oslo nyttårsaften i 2015. Foto: Nesvold, Jon Olav/NTB Scanpix

Slik blir nyttårsværet:

Hissig lavtrykk på vei, men én landsdel slipper unna

Store deler av landet vil få nedbør når vi avslutter året som har gått og går inn i det nye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi nærmer oss nyttårsaften og inngangen på 2019. De siste dagene av året vil ifølge vakthavende meteorolog i StormGeo, Stig-Arild Fagerli, by på noe ufint vær i store deler av landet.

– Vi har et ganske lite, men også ganske hissig lavtrykk som går sentralt over Nordsjøen, sier han til TV 2.

Det vil man i hovedsak merke i Sør-Norge, hvor sørlige deler av Rogaland og kysten av Agder vil få nedbør når lavtrykket passerer.

– Sannsynligvis får kysten og lavereliggende områder nedbøren som regn, men oppover i landet vil man få den som snø, sier Fagerli.

Kraftigere lavtrykk

I tillegg til lavtrykket som kommer fra Nordsjøen, kommer et enda kraftigere nordfra i løpet av lørdagen. Det vil føre til pålandsvind i Troms, Finnmark og nordlige og vestlige deler av Nordland samt sørover mot Vestlandet.

– Det gir typisk bygevær langs den strekningen, sier Fagerli.

Til søndag beveger begge lavtrykkene seg videre østover og denne dagen blir ifølge meteorologen mindre begivenhetsrik med tanke på været.

– Da har vi en liten høytrykksrygg som passerer. Den påvirker været opp til og med Helgeland med en bedring i de områdene som får nedbør lørdag, sier han.

Holder man til nord for Salten, kan man vente seg en liten runde til med nedbør på grunn av et lite lavtrykk fra vest.

– Men bortsett fra dét er store deler av søndagen dominert av opphold fra Bodø og sørover, sier han.

Opphold på Østlandet

Østlandet på sin side holder seg unna nedbør både lørdag og søndag, noe som også ser ut til å fortsette årets siste dag. Landsdelen ligger nemlig stort sett i le for vind som vil komme vestfra på mandag.

Vinden skyldes et lavtrykk som utvikler seg nær Island i løpet av søndagen, og som vil fare østover på nyttårsaften og sørge for kuling vestfra på Vestlandet, i Trøndelag og sørligere deler av Nordland.

Som følge av lavtrykket kan det fra sørligere deler av Rogaland og nordover opp til Sør-Troms komme nedbør på ettermiddagen og kvelden nyttårsaften.

– Så det er ganske enkelt å se hvem som får det beste været på nyttårsaften, konstaterer Stig-Arild Fagerli:

– Det er Østlandet.

Verst i vest og nord

Meteorologen er heller ikke i tvil om hvem som kommer dårligst ut av det med tanke på nyttårsværet.

– Verst vil nyttårsaften bli på Vestlandet og en del av Nord-Norge med en god del nedbør på ettermiddagen og kvelden, sier han.

Men helt perfekte forhold vil ikke meteorologen driste seg til å si at østlendingene får heller. Der vil man blant annet kunne oppleve noe vind lokalt.

– Er du langs kysten på Østlandet, spesielt lengst sør, vil du merke vinden, sier han og opplyser at vindstyrken kan komme opp mot stiv kuling.

I tillegg forteller han at det kan komme noe tåke på Østlandet på ettermiddagen mandag. Den vil i så fall bli borte utover kvelden.

– Det blir nok ikke perfekt nyttårsaftenvær på den måten at det blir vindstille og helt skyfritt, men du vil nok ha god sikt i alle fall, sier han.