Regjeringsforhandlingene starter onsdag 2. januar

Høyre, Frp, Venstre og KrF starter regjeringsforhandlingene 2. januar på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i Oppland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir et pressetreff samme ettermiddag, opplyser Høyres stortingsgruppe i en pressemelding.

Hvis samtalene lykkes, vil Norge for første gang siden 2013 få en flertallsregjering. Da hadde Ap, Sp og SV sammen styrt landet i åtte år.

I forrige stortingsperiode hadde Høyre og Frp en samarbeidsavtale med Venstre og KrF.

Klare for forhandlinger

Venstre gikk inn i regjeringen i januar i år, mens KrF besluttet å søke samarbeid med dagens regjering etter en opprivende intern strid om partileder Knut Arild Hareides råd under et ekstraordinært landsmøte 2. november.

19. desember ble det klart at alle de fire partiene er klare for regjeringsforhandlinger, etter at KrFs stortingsgruppe og sentralstyre ga et enstemmig ja til å gå i formelle forhandlinger.

– Klare beskjeder

Dagen før så både Venstre og Frp ja til å gå i regjeringsforhandlinger med KrF. Men det varsles tøffe tider ved forhandlingsbordene. Frp-leder Siv Jensen uttalte etter at partiet hadde bestemt seg for å gå i forhandlinger, at det ikke kommer til å bli lett.

– Vi har fått med oss veldig klare beskjeder. Vi skal stramme ytterligere inn i asyl- og innvandringspolitikken og vi skal fortsette å være et samferdselsvennlig parti. Det betyr at vi må gjøre mer enn vi allerede har gjort og vi skal fortsette å redusere skatter og avgifter for innbyggerne i dette landet, sa hun.

Også KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som også leder forhandlingsdelegasjonen for partiet, har uttalt at de har tydelige krav med seg inn i forhandlingene.

– Vi går ikke inn for enhver pris. Vi må ha reelle gjennomslag, sa han.

(NTB)