SPEILBLANKT: Underkjølt regn førte til såpeglatte veier slik som her på Kjelsås i Oslo tredje juledag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPEILBLANKT: Underkjølt regn førte til såpeglatte veier slik som her på Kjelsås i Oslo tredje juledag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hålke-pause på fredag

Oppholdsvær gjør at det blir litt enklere å bevege seg utendørs på Østlandet fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nedbør som fryser på bakken har gjort det såpeglatt på Østlandet de siste dagene, noe som har skapt trøbbel i trafikken og ikke minst for fotgjengere.

Fredag er det ikke ventet mer nedbør, forteller StormGeo-meteorolog Beathe Tveita.

– Unntaket er at det ligger tåke her og der, og det kan fryse på bakken. I tillegg er det vått og fuktig mange steder, noe som kan gjøre det glatt. Men det kommer ikke ny nedbør, sier Tveita.

Uvær i nord

Det er Vestlandet som får nedbør fredag, men der er det så mildt at det ikke er fare for at nedbøren skal fryse på bakken.

Lenger nord i landet blir det mer ruskete vær. Et hissig lavtrykk som ligger ved Bjørnøya fredag morgen vil trekke østover og føre til nedbør og vind i Troms og Finnmark. I Troms vil lavtrykket merkes allerede på formiddagen. Vinden kan komme opp i stiv eller sterk kuling utsatte steder, og kortvarig opp i storm i Finnmark.

– Det blir kraftig vind og nedbør, med snø og snøfokk. Det vil gi vanskelige kjøreforhold mange steder i Troms og Finnmark, sier Tveita.

Mildt langs kysten

Et annet lavtrykk vil gi nedbør i Nordland og etter hvert sørover til Vestlandet, men der blir det ikke samme vintervær som lenger nord.

Fredag morgen er det Finnmarksvidda som har de laveste temperaturene, med 15-20 minusgrader flere steder. På indre strøk av Østlandet er det også kaldt, med temperaturer ned mot 10-15 minusgrader.

I de ytre strøkene er det mildt, med plussgrader hele veien fra Troms og sørover.