To biler skled av veien på E18 ved Slitu torsdag formiddag. Foto: Freddie Larsen
To biler skled av veien på E18 ved Slitu torsdag formiddag. Foto: Freddie Larsen

Her må du passe deg for underkjølt regn og såpeglatte veier

Biler sklir av veiene på Østlandet. Politiet rekker ikke hjelpe alle sammen.

Meteorologisk institutt varsler glatte veier og vanskelige kjøreforhold på grunn av regn som fryser på bakken torsdag og fredag.

Farevarsel er sendt ut for Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark, og sørlige deler av Troms.

Biler sklir av veien

Torsdag formiddag melder politiet i Øst politidistrikt om to biler har sklidd av veien på E18 ved Slitu. Én person klager på ryggsmerter, ellers er det ikke meldt om alvorlige personskader.

På E6 mellom Kløfta og Jessheim er det også svært glatt, og en bil har kjørt i midtdeler. Også på fylkesvei 120 ved Gjerdrum har det vært en trafikkulykke som involverer flere kjøretøy.

– Vi har fem trafikkulykker samtidig akkurat nå. Det er svært glatt. Når vi kjører til ulykkesstedene, ser vi flere biler i grøfta, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt Erik Loe til TV 2 like før klokken 11.

– Vi har ikke mulighet til å hjelpe alle. Vi tar oss av det viktigste der det står om liv og helse, sier Loe.

Operasjonslederen oppfordrer bilister til å være forsiktige.

– Sånn som kjøreforholdene er nå, må man ta det helt med ro, og ta den tiden man trenger, sier han.

Dette bildet er fra E16 i Begnadalen i Valdres hvor det er lett regn og seks minusgrader torsdag morgen. Foto: Statens Vegvesen
Dette bildet er fra E16 i Begnadalen i Valdres hvor det er lett regn og seks minusgrader torsdag morgen. Foto: Statens Vegvesen

Det er regn og minusgrader på bakken som skaper ekstra glatte veier.

– Det er ganske mildt over Sør-Norge torsdag og fredag, og mye yr i luften. På Østlandet er det minusgrader ved bakken, og da får vi underkjølt regn som skaper problemer. Særlig fra Telemark og østover, sier vakthavende meteorolog Beate Tveita i StormGeo til TV 2.

– I tillegg er det tåke som kan fryse på bakken, sier hun.

Glatt torsdag og fredag

Skal man ferdes på veiene i dette området, må man regne med at det kan være svært glatt hele torsdag og fram til fredag morgen.

– Fredag kommer det inn kjøligere vind fra vest, og på Østlandet det blir stort sett oppholdsvær den neste uka, sier Tveita.

De glatte veiene har foreløpig ikke forårsaket noen alvorlige trafikkuhell.

Fjellet og vestlandet

Fjellovergangene i Sør-Norge er åpne torsdag. Det meldes om veier med vekslende snø- og isdekke, og rundt om null grader. Fylkesvei 50 over Hol - Aurland i Buskerud, meldes det om underkjølt regn og glatte veier.

Trollstigen i Møre og Romsdal er midlertidig stengt på grunn av vanskelige føreforhold.

På vestlandet og nordover langs kysten kommer det inn flere lavtrykk med regnbyger fram mot, og over nyttår. Det fortsetter å være relativt mildt for årstiden.