AKTIV VULKAN: Dette bildet av Anak Krakatoa er tatt 26. desember. Dagen etter, 27. desember, hever myndighetene beredskapsnivået.
AKTIV VULKAN: Dette bildet av Anak Krakatoa er tatt 26. desember. Dagen etter, 27. desember, hever myndighetene beredskapsnivået. Foto: STR/AFP

Indonesia hever farenivået for vulkanen Anak Krakatoa

Indonesiske myndigheter hever beredskapsnivået til nest høyeste nivå for vulkanen Anak Krakatoa, fem dager etter utbruddet som medførte en dødelig tsunami.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hevingen av farenivået inkluderer at beredskapen står i «stand by» – klar til å rykke på kort varsel – og at den avstengte sonen rundt vulkanen utvides til en radius på fem kilometer.

Talsperson for kriseberedskapsmyndighetene BPNB i Indonesia, Sutopo Purwo Nugroho, sier at vulkanen i Sundastredet mellom Java og Sumatra også onsdag spydde ut aske og røyk. Byene Serang og Cilegon i Banten-provinsen var særlig berørt.

– Den vulkanske asken er harmløs, hevder Nugroho, som sier asken faktisk vil være bra for landbruket.

Innbyggerne rådes imidlertid til å ha på seg maske og beskyttende briller når de er utendørs.

Leter

Vulkanutbruddet lørdag medførte at en del av vulkanens sørvestlige side falt sammen, raste ned i havet og forårsaket en undersjøisk tsunami.

Tsunamien slo innover kystområdene i provinsene Lampung og Banten rundt stredet. Minst 429 personer har mistet livet.

Over 600 bolighus ble rasert av vannmassene, og mange hoteller, butikker og boder langs strendene ble også ødelagt, det samme ble rundt 400 båter. Fortsatt leter redningsarbeidere etter overlevende.

Aktiv vulkan

Anak Krakatoa, som ligger rundt 50 kilometer fra kysten, har vært svært aktiv siden juni, og lørdagens utbrudd var det tredje på et halvt år.​

Indonesia har 127 aktive vulkaner og ligger på den såkalte «Ildringen» i Stillehavet, et område som er svært utsatt for jordskjelv og vulkansk aktivitet.​

(©NTB/TV 2)