Ny Aubameyang-scoring, men «den glemte mannen» hindret Arsenal-seier

Premier Leagues toppscorer scoret igjen for Arsenal, men en glemt rekordsignering nektet nordlondonerne tre poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sammendrag øverst!

Brighton-Arsenal 1-1

Arsenal var avhengige av tre poeng borte mot Brighton 2. juledag for å henge med helt i toppen av Premier League, men med et skadepreget mannskap så snublet de på sørkysten.

Pierre-Emerick Aubameyang scoret igjen, sitt 13. for sesongen, men Jürgen Locadia sørget for ett poeng til hvert lag på Amex Stadium.

Sistnevnte - som var Brightons rekordkjøp i januar - hadde kun scoret en gang før i sin Premier League-karriere, helt tilbake i februar, og stoppet en rekke med 17 målløse kamper da han utlignet mot storklubben på eget gress 2. juledag.

Dermed er det i øyeblikket kun seks poeng ned til Manchester United for Arsenal, som nå kun har vunnet to av sine fem siste kamper i ligaen.

– De må begynne å kikke seg over skulderen. Manchester United er nærmere nå, sa TV 2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt i studio etter kampslutt.

– Det har vært så mye positivt å spore, så jeg tror de ser positivt på det, men det koster mye å ha halve forsvaret ute med skader og karantener, sa Simen Stamsø Møller.

Slik var kampen: Tidlig Aubameyang-frekkis
Arsenal var nære ved å ta ledelsen allerede før fem minutter var spilt. Pierre-Emerick Aubameyang ble spilt gjennom av Mattéo Guendouzi, og forsøkte en lobb med innsiden fra like innenfor 16-meteren. Mathew Ryan klarte imidlertid på strålende vis å vippe ballen over tverrliggeren.

Kun to minutter senere satt den dog fra samme mann. Alexandre Lacazette klarte aldri å løsne skudd selv, men slapp ballen på lekkert vis bort til sin spissmakker, som med en rapp avslutning sørget for 1-0 for gjestene.

– Det er så nydelig gjort. Man ser hvor mye han legger i det, med både armer og bein og alt, sa Simen Stamsø Møller i TV 2s Premier League-studio da scoringen ble vist frem i pausen.

Dermed var stjernespissen også tilbake alene på toppscorertronen i Premier League, en trone han hadde måtte dele med Mohamed Salah i en times tid etter at sistnevnte også scoret sitt 13. for sesongen i Liverpools 4-0-seier over Newcastle tidligere på Boxing Day. Det sørget også for hans 30. målpoeng (23 mål og sju målgivende) på hans 32 første Premier League-kamper.

– Det er bare så ellevilt. Det er enkelte folk som er slik at man bare må la dem spille og regne sammen til slutt. Han er et kupp, sa Erik Thorstvedt.

Murray nære - ny stor sjanse for Aubameyang
Etter 24 minutter trodde vertenes spydspiss at han hadde utlignet, men Glenn Murrays variant ble aldri scoring. Veteranen fikk først en liten dytt i ryggen selv, før han sparket ballen ut av Arsenal-keeper Bernd Lenos grep og tvang den mot streken.

– Hva skjer der? Det er en interessant situasjon. Han dyttes i ryggen. Så har han kontroll på den. Så sparker han den bort. Frisparket til Bernd Leno er korrekt etter min mening, oppsummerte TV 2s kommentator Peder Mørtvedt underveis da reprisene rullet.

Situasjonen ble også gjennomgått i TV 2-studio i pausen, der Erik Thorstvedt hyllet Leno og viste at ballen faktisk heller aldri var over målstreken.

Da halvtimen var spilt trodde de fleste også at Aubameyang skulle score, men alene med Ryan misset storscoreren igjen. Mottaket på brystet var perfekt, men skuddet alene med burvokteren var ikke godt nok.

Den glemte 150-millionersmannen utlignet for hjemmelaget
Det skulle straffe seg fem minutter senere, da Jürgen Locadia straffet gjestene nådeløst etter en kontring. Bernd Leno misset med sin utrusing, og nederlenderen scoret det som kun er hans andre mål i Premier League etter rekordovergangen fra PSV i januar. 150-millionersmannen scoret i sin debut i ligaen mot Swansea i februar, men har siden gått av banen 17 ganger uten å score.

– Får de han i gang, kan det bli viktig i månedene som kommer., sa kommentator Mørtvedt etter at ballen satt i nettet.

Scoringen betydde også at lagene gikk til pause på 1-1, noe som også betyr at Arsenal for 18. gang av 19. mulige i Premier League denne sesongen satt i garderoben uten en ledelse å forsvare. Kun én eneste gang, i helgens seier mot Burnley, har Unai Emerys mannskap ledet halvveis i en Premier League-kamp. Det gir 18. plass på en såkalt «pausetabell» i Premier League.

Özil byttet ut halvveis
Som så mange ganger før gjorde spanjolen umiddelbart grep, og erstattet Mesut Özil med Alex Iwobi i pausen. Tyskeren nådde aldri de samme høydene som da han igjen ble hyllet som det fotballgeniet han tidvis er i nettopp helgens kamp mot Burnley.

Les også: – Han ser fotball på en annen måte enn de fleste andre
​Les også: Mysteriet Özil: - Spørsmålet er om han har det i seg

Den første store sjansen etter hvilen falt til vertene, da Davy Pröpper på finurlig vis fikk ballen med seg med hælen inne i Arsenals sekstenmeter. Fra god posisjon, skjøt han imidlertid utenfor.

Da timen var passert, kom så Emerys andre bytte for kvelden, da bursdagsbarnet Aaron Ramsey erstattet Alexandre Lacazette, mens det siste kortet fra trenerens kortstokk var Ainsley Maitland-Niles for Laurent Koscielny da tjue minutter gjenstod av oppgjøret.

Aubameyang fikk en ny mulighet på volley like før det siste byttet, uten å lykkes, men ellers var det Brighton som pushet mest på for matchvinnerscoring da 10-15 minutter gjenstod av kampen. Locadia var blant annet nære ved å score sitt andre for dagen, men hans skudd fra god posisjon skled utenfor stolpen til Leno.

Arsenal nære etter merkelig klarering
Seks minutter før slutt holdt Arsenal på å score takket være en blokkering fra innbytter Iwobi. Den utrolige sjansen oppstod helt tilfeldig for nigerianeren, da han stilte seg i veien for et klareringsforsøk fra Solly March, men endte opp som en kjempesjanse som kun tilfeldighetene ville ha til at snek seg utenfor stolpen til vertenes sisteskanse.

– For en scoring det der ville vært. Mat Ryan bare gliser. Hjertet kan bevege seg rolig ned fra halsen igjen, kommenterte Mørtvedt.

Flere store sjanser ble det ikke, og dermed endte det 1-1 på sørkysten. Dermed tapte Arsenal to poeng i tetstriden, og har nå seks poeng opp til Manchester City på 3. plass og sju til erkerivalene Tottenham på 2. plass i Premier League. Opp til ligaleder Liverpool er det 13 poeng for Unai Emerys mannskap.

Brighton har 22 poeng når Premier League er halvspilt, hvilket betyr at Chris Hughtons lag er i rute til å holde plassen i engelsk fotballs øverste divisjon.

– Jeg må få skryte litt av Chris Hughton. Han har bygget et ganske solid fundament. De har tapt de tre siste, men det kunne like godt gått andre veien, sier Erik Thorstvedt etter kampslutt.