overgikk busby og Mourinho:

Solskjær-starten er Manchester United-historiens beste

Kun fem managere har vunnet sine to første ligakamper som sjef for Manchester United. Ingen av de fire første gjorde det med større margin enn Ole Gunnar Solskjær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se videosammendrag fra 2. juledag i vinduet øverst!

Manchester United-Huddersfield 3-1

Ole Gunnar Solskjærs eventyrlige start som manager for Manchester United fortsetter.

2. juledag slo de røde djevlene Huddersfield 3-1, og bygget dermed videre på den solide 5-1-seieren over Cardiff fra lørdag.

De to triumfene fører nordmannen inn i et celebert selskap av Manchester United-managere som har klart nettopp den bragden.

Kun fire mann før Solskjær i den ærverdige klubbens historie har siden stiftelsen i 1878 nemlig vunnet begge sine to første ligakamper ved roret som sjef.

Den totale målforskjellen gjør også at Solskjærs United-start er bedre enn samtlige av de fire andres. 8-2 og seks poeng kan ikke matches av verken TJ Wallworth (1912), Matt Busby (1946), Dave Sexton (1977) eller José Mourinho (2016), som var de fire første managerne i Old Trafford-klubbens historie som også vant sine to første kamper som sjef.

Les også: Alsaker ved ansettelsen: – En alle tiders mulighet for en flying start for Solskjær

«Fungerende klubbsekretær» var førstemann - så kom legenden Busby
Førstemann som klarte det var Wallworth, som var det man på den tiden kalte for fungerende klubbsekretær i en periode etter at Ernest Mangnall hadde forlatt klubben til fordel for byrival City i september 1912. Wallworth hadde kun jobben i 42 dager før John Bentley ble permanent klubbsekretær i oktober samme år, men han vant sine to første som sjef mot henholdsvis WBA og Everton. Sjefstittelen «manager» ble for øvrig tatt i bruk i 1914.

Legendariske Matt Busby var den neste sjefen i den røde delen av Manchester som skulle klare å vinne sine to første i ligaen, men også det var under spesielle omstendigheter. Mannen som skulle bli en av klubbhistoriens største ble ansatt allerede i februar 1945, men på grunn av krigen fikk han ikke startet på sitt managervirke før i oktober samme år.

Sine første ligakamper fikk han imidlertid ikke lede før i september 1946, da den engelske ligafotballen endelig ble påbegynt igjen. I en sesong som til slutt endte med 2. plass, startet de røde djevlene med fem seire på rad under sin nye manager. Busby skulle senere lede klubben til fem ligatitler, europacuptriumf og to FA-cuppokaler.

Kun to mann har klart det siste 40 år - Ferguson vant ingen av sine første to
Over 30 år skulle gå før en ny United-sjef lyktes med to triumfer på rad fra start, da Dave Sexton overtok roret etter Tommy Docherty sommeren 1977. 77/78-sesongen startetmed 4-1 i Birmingham og 2-1 hjemme mot Coventry, men sesongen totalt ble ingen enorm suksess og endte med 10. plass for laget som i forveien hadde vunnet FA-cupen og blitt nummer seks.

Etter Sexton forsøkte både Ron Atkinson, Alex Ferguson (som kun tok ett poeng på sine første to, med 0-0 hjemme mot Norwich i kamp to etter 0-2-tap mot Oxford i debuten), David Moyes, Ryan Giggs og Louis van Gaal seg uten å lyktes, før fjerdemann som klarte å vinne to på rad fra start ble José Mourinho. Portugiseren startet sin periode i gigantklubben med 3-0 mot Bournemouth på bortebane og fulgte opp med 2-0 hjemme mot Southampton i sin første hjemmekamp i august 2016.

2. juledag ble altså Solskjær den femte til å vinne sine to første ligakamper som sjef for Manchester United.

– Åtte scoringer. Seks poeng. De seks poengene hadde fansen forventet, men det offensive spillet, scoringene, viljen til å gå fremover og smilet kommer i tillegg. Det gjør at prestasjonene til Solskjær og dette Manchester United-laget står i et enda bedre lys, konkluderte TV 2s fotballekspert Petter Myhre etter kampslutt på Old Trafford onsdag.

Så gjenstår det å se om Solskjærs sterke rekke fortsetter om fire dager. Da venter Bournemouth på Old Trafford.

Se kampen på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag 17.30!