Her går alarmen i Indonesia – frykter flere tsunamier

TANJUNG LESUNG (TV 2): Indonesiske myndigheter advarer mot kystområdene i dagene etter tsunamien som tok hundrevis av menneskeliv. Tirsdag gikk tsunamialarmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da alarmen gikk omtrent klokken 13 lokal tid, begynte politipatruljer å løpe mot bilene sine mens de ropte at folk måtte komme seg opp i høyden.

Også TV 2 ble beordret til å evakuere – se klippet øverst i saken!

Bakgrunnen for alarmen er fremdeles uklar, men fremdeles holder myndighetene det for sannsynlig at det vil komme en ny tsunami.

Dødstallet stiger

Dødstallet har steget jevnt siden tsunamien 22. desember. Tirsdag bekrefter myndighetene at minst 429 mennesker er omkommet, mens nærmere 1.500 er skadd.

Fremdeles har 154 personer status som savnet, og myndighetene har derfor varslet at dødstallet kan stige ytterligere.

I de hardest rammede områdene leter politiet med likhunder og droner tirsdag. En politipatrulje TV 2 har snakket med, forteller at de har funnet fire omkomne i løpet av formiddagen.

TV 2 har også møtt personer i total fortvilelse etter å ha mistet hjemmet sitt.

Aktiv vulkan

Tsunamien ble forårsaket av undersjøiske ras som følge av et utbrudd fra den drøyt 300 meter høye Anak Krakatoa-vulkanen.

Vannmassene slo inn over sørspissen av Sumatra og vestkysten av Java og forårsaket store ødeleggelser

Anak Krakatoa, som ligger rundt 50 kilometer fra kysten, har vært svært aktiv siden juni, og lørdagens utbrudd var det tredje på et halvt år.

PÅ STEDET: TV 2s reporter Kadafi Zaman og fotograf Simen Askjer i Indonesia.
PÅ STEDET: TV 2s reporter Kadafi Zaman og fotograf Simen Askjer i Indonesia. Foto: TV 2

Eksperter frykter en ny tsunami og advarer folk mot å flytte tilbake til kystområdene.

– Sannsynligheten for flere tsunamier i Sundastredet vil forbli stor så lenge Anak Krakatoa-vulkanen er i en så aktiv fase. Det kan utløse nye undersjøiske skred, sier Richard Teeuw ved University of Portsmouth i Storbritannia.

VOLDSOMME SKADER: En mann og en ung gutt ser på de store ødeleggelsene i området tirsdag.
VOLDSOMME SKADER: En mann og en ung gutt ser på de store ødeleggelsene i området tirsdag. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB scanpix

Leter etter ofre

Tusenvis av soldater, politifolk, redningsmannskaper og frivillige leter fortsatt i ruinene og har blant annet tatt i bruk droner i håp om å finne noen av de savnede i live.

Over 600 bolighus ble rasert av vannmassene, og mange hoteller, butikker og boder langs strendene ble også ødelagt, det samme ble rundt 400 båter.

– Vi tror at noen ofre fortsatt er fanget under vrakrester og materialer som ble vasket bort av tsunamien, sa en talsmann for redningsmannskapene mandag.

Ildringen

Indonesia har 127 aktive vulkaner og ligger på den såkalte «Ildringen» i Stillehavet, et område som er svært utsatt for jordskjelv og vulkansk aktivitet.

KAOTISK: Innbyggerne i de hardest rammede områdene har et voldsomt opprydningsarbeid foran seg.
KAOTISK: Innbyggerne i de hardest rammede områdene har et voldsomt opprydningsarbeid foran seg. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB scanpix

Anak Krakatoa er en ganske ny vulkansk øy som dukket opp rundt 1928 i krateret etter øya Krakatoa.

Krakatoa ble sprengt i filler av et vulkanutbrudd i 1883 og utløste det som regnes som historiens verste flodbølge. Den gikk jorda rundt og slo inn over 163 byer. Man regner med at minst 36.000 mennesker mistet livet.