GLATT: Det står fem lavtrykk utenfor kysten klar til å gi nordmenn mildvær i romjula, meteorologen ber folk være obs på glatte veier.
GLATT: Det står fem lavtrykk utenfor kysten klar til å gi nordmenn mildvær i romjula, meteorologen ber folk være obs på glatte veier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dystert Romjulsvær:

Ber folk være obs på glatte veier

Flere lavtrykk fra vest vil gi nedbør i form av regn under hele romjula i stort sett hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De som ønsket seg en hvit romjul med muligheter for gode skiforhold, blir nok skuffet over været som er i vente. Opptil seks lavtrykk med mildvær står på rad og rekke utenfor den norske kysten.

– Trenden i hele romjula er at det kommer et lavtrykk fra vest og nord-øst og videre inn mot Troms og Finnmark. Lavtrykkene vil komme på rad og rekke. Disse lavtrykkene vil ta med seg mildt vær, forteller Marianne Aabrekk, meteorolog ved Storm Geo til TV 2.

På grunn av den milde luften vil nedbøren komme i form av regn.

– Temperaturene stiger så mye at nedbøren kommer i form av regn. Det vil kunne komme snø opp mot fjell og vidder, men mot tettbebygget strøk vil det være regn, sier Aabrekk.

Temperaturene vil variere i landet. I Oslo vil romjula by på temperaturer på rundt fem plussgrader, mens Bergen kan få tosifrede plussgrader.

– Det er ganske mildt for å være romjul. I Bergen vil det nærme seg tosifret med rundt åtte plussgrader. Lenger nord vil det svinge litt mellom dagene, men gradestokken vil ligge på rundt fem plussgrader i Bodø-området, forklarer meteorologen.

Mildvær frem til nyttår

De som ønsker gode skiforhold må smøre seg med tålmodighet.

– Sør- og Østlandet vil slippe unna nedbøren, her vil det være opphold. På Vestlandet, i Midt-Norge og Nordland vil lavtrykkene gi påfyll av regn. Disse lavtrykkene vil vare helt frem mot nyttår, sier Aabrekk.

Det er mange små lavtrykk som er ventet. Disse gir heldigvis ikke store mengder regn.

– Det vil ikke være veldig vått med sterk vind, men et typisk grått høstvær, forklarer Aabrekk.

Pass på vanskelige kjøreforhold

I dagene før julaften har det tidvis vært kaldt på Østlandet med opp mot 15 minusgrader, Når været snur over til mildvær, vil det gi både glatte veier og høy skredfare.

– Den kalde trenden som vi har rett før, vil snu utover mot kvelden på julaften, og det vil føre til svært glatte veier på Sør- og Østlandet 1.juledag, opplyser meteorologen.

– Folk må passe på glatte veier. På Vestlandet har mildværet allerede kommet, så der er det ikke ikke så vanskelige kjøreforhold som på Østlandet, forteller Aabrekk.

Høy skredfare

Som følge av værskiftet fra kaldt til varmt vil det i tillegg til vanskelige kjøreforhold gi høy skredfare.

– Når været snur er det typisk at skredfaren øker. Det kommer tungt regn på toppen av snøen i fjellet som vil forandre snøstrukturen, forklarer metereologen.

Ifølge Varsom.no vil er det nesten betydelig skredfare over hele landet fra 1.juledag. Eneste unntak er det Nord-Troms og Vest-Finnmark som som kun har moderat skredfare.