Minst 429 døde i Indonesia – frykter ny tsunami

Så langt er 429 mennesker bekreftet omkommet og 1.400 skadd etter at en enorm bølge ble utløst av et vulkanutbrudd i Indonesia lørdag.

SØKER: Det indonesiske forsvaret søker etter ofre blant vrakrestene i Carita 24. desember. Det har gått to dager siden et vulkanutbrudd forårsaket en tsunami. Foto: Adek Berry
SØKER: Det indonesiske forsvaret søker etter ofre blant vrakrestene i Carita 24. desember. Det har gått to dager siden et vulkanutbrudd forårsaket en tsunami. Foto: Adek Berry

Dødstallet fortsetter å stige etter at tsunamien rammet landet 22. desember.

Tirsdag morgen oppjusterer katastrofemyndighetene igjen dødstallet – denne gangen til 429 personer. Trolig vil tallet stige ytterligere.

Mandag uttalte myndighetenes talsperson Sutopo Purwo Nugroho at ytterligere 128 mennesker er savnet, og 1.459 mennesker er blitt skadet som følge av tsunamien som rammet landet 22. desember.

Innbyggere nær vulkanen Anak Krakatoa i Indonesia har blitt advart om at det kan komme ytterligere en tsunami.

Nyhetsbyrået AFP har konsultert et knippe eksperter som alle advarer om at faren ikke er over. Vulkanen Anak Krakatoa har vært svært aktiv siden juni, og lørdagens utbrudd var det tredje på et halvt år, sier Jacques-Marie Bardintzeff ved Université Paris-Sud.

Nye utbrudd

Ifølge BBC fortsatte Anak Krakatau med utbrudd søndag, og sprutet ut aske og røyk. Befolkningen i nærliggende områder ble advart om faren for nye, større utbrudd.

David Rothery ved The Open University i Storbritannia bekrefter også at en ny tsunami kan komme til å slå innover det utsatte landet.

Lørdagens tsunami var relativt liten, men Richard Teeuw ved University of Portsmouth i England påpeker at slike bølger likevel kan være svært dødelige fordi de drar med seg mye drivved og annet rusk som kan forårsake stor skade. Ikke minst kan det gjøre stor skade når det ikke kommer noen advarsel til befolkningen, slik tilfellet var lørdag kveld.

Flom forverrer

Simon Boxall ved Southampton University sier at regionen er midt i vårflommen.

– Det ser ut til at bølgen har truffet noen av kystområdene når tidevannet har vært på sitt høyeste, noe som forverrer skaden, sier han.

Anak Krakatoa er en ganske ny vulkansk øy som dukket opp rundt 1928 i krateret etter øya Krakatoa. Krakatoa ble sprengt i filler av et vulkanutbrudd i 1883 i det som regnes som historiens verste flodbølge. Den gikk jorda rundt og sopte med seg 163 byer. Man regner med at minst 36.000 mennesker mistet livet.

(TV 2/NTB)