City biter negler: – En av de mest uerstattelige

Pep Guardiola har fått en skade på Fernandinho. Det skjer like før et tettpakket juleprogram som avsluttes med «seriefinale» mot Liverpool.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene fra Manchester Citys 2-3-tap for Crystal Palace i vinduet øverst!

Midtbanemotoren Fernandinho var ikke å finne i Manchester Citys tropp til kampen mot Crystal Palace, som de lyseblå smått utrolig endte opp med å tape.

Etter sjokktapet bekreftet Pep Guardiola at 33-åringen hadde pådratt seg en skade, uten å gi noen hint om omfanget.

– Fernandinho er skadet. I går kjente han det problemet igjen, var alt manageren hadde å si, ifølge Manchester Evening News.

En skade på brasilianeren er det siste City trenger. Fra 2. juledag til 3. januar skal de i tur og orden ut mot Leicester (borte), Southampton (borte) og Liverpool (hjemme).

– Jeg ville spart ham

TV 2s fotballekspert Petter Myhre understreker at det er vanskelig å spå hvor lenge brasilianeren er ute.

– Men det er nesten et verst tenkelig tidspunkt med dette tette juleprogrammet og på en måte en seriefinale mot Liverpool 3. januar. Det er nesten alfa og omega å få ham klar til den kampen. Uten å spekulere på hvor lenge han er skadet, ville jeg ikke tatt noen sjanser i de kampene som kommer og eventuelt risikere noe. Jeg ville spart ham hvis de er i tvil, råder Myhre.

Ekspertkollega Simen Stamsø-Møller minner om at Guardiola også var ordknapp om Sergio Agüeros skade nylig. Da var «en muskelskade» alt stjernemanageren opplyste. Argentineren endte opp med ikke å spille de fem neste kampene.

Er det en muskelskade som er også Fernandinhos «problem», er det dårlig nytt – spesielt tatt spillerens alder i betraktning.

– Det Fernandinho driver med, koster. De må ikke haste ham tilbake. Haster de ham tilbake med en muskelskade, er han plutselig ute i tre måneder. Som 27-åring er man tilbake 100 prosent, men som 33-åring er det guffent. Det kan godt tenkes at han er ute i juleprogrammet. Men det er vanskelig å si, understreker Stamsø-Møller.

– En av de mest uerstattelige

Da City tapte for Palace, var det første gang Fernandinho ikke startet en ligakamp denne sesongen – og første gang de slapp inn mer enn ett mål i en kamp på hjemmebane i Premier League.

– Er det tilfeldig at det skjer når han er ute?

– Nei, ikke i det hele tatt, svarer Stamsø-Møller kontant.

– Forleden mot Bournemouth var det i ferd med å sprekke for dem. De var litt late, slo feilpasninger og det var ikke City på sitt beste. Han var heller ikke så god. Så tok Fernandinho bare tak, vant dueller og gikk foran, følger han opp – de lyseblå endte for ordens skyld opp med å vinne 3-1.

Stamsø-Møller mener at brasilianeren er en av de aller viktigste brikkene i Citys stjernespekkede mannskap.

– Tar du ham ut av Manchester City, klarer de ikke å erstatte ham. De har ikke en lik type i det hele tatt. Han er blant de tre mest uerstattelige spillerne deres, slår TV 2s fotballekspert fast.

– Han er skreddersydd til et Premier League-lag som City, som har ballen mye. De trenger rutinen og trøkket på midtbanen, utdyper han.

– Hvor viktig er det at han rekker Liverpool-kampen?

– Da er han ekstra viktig. Jo bedre motstand, jo viktigere er han. Men han er sånn sett kjempeviktig også mot enkel motstand. Med et hull på midtbanen er den plutselig ikke så enkel likevel, påpeker han.

Erstatteren slaktes

Mot Palace var det den ballsikre midtstopperen John Stones som erstattet Fernandinho, slik han gjorde mot Leicester i ligacupen noen dager i forveien.

Da gikk det bra. I sjokktapet var historien en annen. Av lokalavisen Manchester Evening News fikk han karakteren fem av ti på spillerbørsen, vedhørende påstanden om at «han så fortapt ut på midtbanen».

Petter Myhre ble heller ikke særlig imponert.

– Stones fungerte ikke bra i den rollen i det hele tatt, mener Myhre.

Fremfor å flytte opp en stopper, ville han heller ha gått for å flytte ned en av de litt mer offensive spillerne i den dype midtbanerollen.

– Jeg ville heller ha brukt Gündogan. Jeg tror til og med de kan bruke De Bruyne der hvis han føler seg klar, sier den tidligere Vålerenga-treneren, og utdyper:

– En som er vant til å spille midtbane. Som sentral midtbanespiller er det viktig hele tiden å være orientert 360 grader. Det er noe helt annet enn å spille stopper, der du har spillet foran deg hele tiden. Jeg ville brukt en spiller som er mer vant til det.

De lyseblås stjernemanager tok Stones i forsvar etter kampen.

– Han spilte bra mot Leicester, og jeg ville ha enda et alternativ for å håndtere de lange ballene. De er sterke i luften, så vi valgte å bruke ham. Han spilte bra utenom én ball i starten. Jeg berømmer dem som prøver å tilpasse seg posisjoner de ikke er vant til å spille i, siteres Guardiola av Manchester Evening News.