Ingen budsjettløsning i USA: «Shutdownen» varer til etter jul

Politikerne i Sentatet trakk seg tilbake lørdag uten å ha kommet til noen enighet om budsjett som kan løse nedstengningen i USA.

STENGT: Flere offentlige etater i USA ble stengt lørdag etter uenighet i Kongressen om finansiering av president Donald Trumps omstridte grensemur mot Mexico. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix
STENGT: Flere offentlige etater i USA ble stengt lørdag etter uenighet i Kongressen om finansiering av president Donald Trumps omstridte grensemur mot Mexico. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix Foto: J. Scott Applewhite

Den såkalte shutdownen vil strekke seg gjennom julen etter at det ble klart lørdag at samtalene mellom Det hvite hus og Kongressen, ble resultatløse.

Møtes torsdag

– Sentatet møtes til et proforma-møte mandag. Deretter er neste møte planlagt torsdag 27. desember, sier Sentatets majoritetsleder Mitch McConnell.

Offentlig ansatte som jobber med viktige samfunnsfunksjoner må dermed fortsette uten å få utbetalt lønn framover. Det gjelder omkring 420.000 ansatte, mens 380.000 ansatte er permittert av den fastlåste situasjonen i den amerikanske nasjonalforsamlingen.

Ferie i Florida

Det er uenighet i Kongressen om finansiering av president Donald Trumps omstridte grensemur mot Mexico som har skapt situasjonen. Han har krevd 5 milliarder dollar over statsbudsjettet til finansiering av muren mot Mexico, men Demokratene er sterkt imot.

Presidenten selv måtte avbryte juleferien i Florida lørdag for å sitte i møter i Washington i forsøk på å få en løsning.

– Jeg er i Det hvite hus og jeg jobber hardt. Vi forhandler med Demokratene om grensekontrollen som det er et desperat behov for (gjenger, narkotika, menneskesmugling & mer) men det kan ta tid, skrev han på Twitter.

Tredje gang i år

Den såkalte shutdownen er den tredje hittil i år, og det er uklart hvor lenge den vil vare.

Det var Trump selv som satte ned foten mot forslaget til midlertidig budsjettavtale som ble vedtatt i Kongressen tidligere denne uka. Den avtale ville holdt statsapparatet i gang til februar, men Trump sa at han ikke ville signere avtalen nettopp fordi det ikke ble satt av nok penger til grensemuren han vil bygge.